Povežite se s nama

Život i društvo

Suradnja Grada Lepoglave i branitelja – uređuje se spomen-obilježje „Park 12 branitelja“

Foto: Godar

Objavljeno:

- dana

Višegodišnja dobra i uspješna suradnja Grada Lepoglave i Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava rezultirala je prijavom projektnog prijedloga uređenja spomen-parka „Park 12 branitelja“ u Lepoglavi na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja.

Riječ je o projektu koji za cilj ima uređenje i poboljšanje postojeće vizure spomen-parka „Park 12 branitelja“ narušene utjecajem vremenskih prilika.

Nositelj projekta je Grad Lepoglava koji će zajedno s Ministarstvom hrvatskih branitelja financirati realizaciju ovog projekta, dok je Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava partner u projektu.

Suradnju na projektu Grad Lepoglava i Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava potvrdili su potpisavši ugovor o suradnji. Potpisali su ga gradonačelnik Marijan Škvarić i predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop.

– Grad Lepoglava kontinuirano ulaže značajna sredstva u očuvanje spomena i baštine koji su vezani uz promicanje ostvarenje najviših vrednota ustavnog poretka i čuvanju moralnog digniteta hrvatskog naroda. Namjera daljnje suradnje i održavanje dobrih odnosa potvrđeno je upravo i današnjom prijavom ovog zajedničkog projekta – izjavio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić dodavši da će Grad Lepoglava, pored spomen-parka „Park 12 branitelja“, urediti i sanirati spomen obilježja poginulim braniteljima u Kamenici i Višnjici, kao i spomen križa na lepoglavskom gradskom groblju.

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Klaruš prvi put nastupio na Voloderskoj jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata gospodarsko-kulturna manifestacija Voloderska jesen najveća je i najstarija manifestacija posvećena običajima vezanim uz berbu grožđa, a predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a tijekom višednevnog trajanja manifestacije, održano je mnoštvo gospodarskih, turističkih i kulturnih događaja.

Po prvi puta, ove su godine članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec kao jedino društvo sa sjevera Hrvatske, nastupili na manifestaciji te predstavili svoj maruševečki kraj pjesmom i plesom u kulturno-umjetničkom dijelu događanja.

Osim članova KUD-a Klaruš Maruševec, nastupili su i FA „Petrinjčica“ Petrinja, KUD „Tomislav“ Sibinj, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD OSS “Lupoglav” Lupoglav te domaćini KUD „Moslavec“ Voloder.

Manifestaciju s velikim gospodarskim i kulturnim značajem za Sisačko-moslavačku županiju pratili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Velibor Mačkić, izaslanik Sisačko-moslavačkog župana i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je i na taj način podržao folkloraše i njihov trud koji ulažu u promociju kulture Općine Maruševec i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje