Povežite se s nama

Međimurje

Suradnja LAG-a, Udruge Pogled i OPG-a Mohokos: djeca posadila stabla pitomog ekološkog kestena

Objavljeno:

- dana

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ okuplja različite predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja 15 jedinica lokalne samouprave, a često se na raznim aktivnostima LAG-a uspostavljaju hvalevrijedna partnerstva i suradnje među članovima sa zajedničkim ciljem – razvojem ruralnog područja.

Tako je i kao rezultat umrežavanja članova LAG-a realizirana suradnja između Udruge za autizam „Pogled“ iz Nedelišća i OPG-a „Mohokos“ iz Pleškovca uz pokroviteljstvo LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Naime, OPG „Mohokos“ je dobio sredstva putem LAG natječaj u iznosu od 15.000 eura, a u okviru odobrenog projekta jedna od aktivnosti je i kupnja poljoprivrednog zemljišta te sadnja ekoloških kestena.

Kako ova aktivnost ne bi prošla nezapaženo, dodana joj je vrijednost putem uključivanja članova Udruge „Pogled“. OPG „Mohokos“, odnosno supružnici Biserka i Zvonko Lajtman ugostili su članove Udruge „Pogled“ koji su imali priliku zasaditi sadnice pitomog ekološkog kestena te na svako drvo pomoću naljepnice staviti svoje ime i prezime kako bi svako dijete tijekom godina pratilo njegov rast i razvoj. Nakon zasađenih svih 85 sadnica pitomog ekološkog kestena, svi okupljeni počastili su se pecivima, sokovima i gulašom, a djeca su sa svojim obiteljima uživala u prirodi na svježem zraku uz igru i druženje.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje