Povežite se s nama

Međimurje

Suradnja s pomurskim Hrvatima: ulice i ustanove obilježene dvojezičnim natpisima

Objavljeno:

- dana

Dobra suradnja i podrška pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj  produbljena je postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima naziva ulica i ustanova koje je osigurala Međimurska županija. Postavljeno je ukupno 80 ploča, a svečanost otkrivanja održana je kod ploče posvećene Nikoli VII Zrinskom u Murakereszturu, simbolično na samu obljetnicu njegova rođenja.

– S naseljima i Hrvatima koji žive u pograničnom prostoru uz rijeku Muru u Mađarskoj dijelimo zajedničke vrijednosti identiteta, kulture i jezika, a razvoj suradnje produbljen je postavljanjem ploča ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom. Putem niza prekograničnih projekata, kulturnih i obrazovnih aktivnosti, nastavit ćemo suradnju, posebno u pogledu očuvanja hrvatskog jezika u čemu će u mađarskim školama pomoći Međimurska županija – poručio je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dvojezična ploča simbol je zajedničke povijesti dvaju naroda, dvojezičnosti i obitelji Zrinski, čijih su četvorica članova ujedno bili i župani mađarske Zaladske županije.

– Postavljanje ploča ima dvojako značenje. Ne samo da iskazujemo poštovanje prema našim precima već šaljemo poruku da ovdje žive i Mađari i Hrvati, da se govore dva jezika, da se njeguju dvije kulture i da će to tako biti i u budućnosti – dodao je načelnik Kerestura Robert Polgar.

Prema procjenama u Mađarskoj živi oko 50.000 Hrvata, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje s pograničnim županijama.

Prvu dvojezičnu ploču u Kalacibi svečano su otkrili međimurski župan Matija Posavec, načelnik Kerestura Robert Polgar, počasni konzul dr. Atila Kos i predsjednica mjesne manjinske samouprave Anica Kovač Kovago, a blagoslovili su je mjesni župnik Csaba Vaslaban i župnik Župe sv. Leonarda u Goričanu vlč. Josip Drvoderić.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje