Povežite se s nama

Međimurje

Suradnja Županije s pomurskim Hrvatima – vrata uskoro otvara Hrvatski kulturni centar „Zrinski“ u Lendavi

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u Goričanu održano obilježavanje 20 godina djelovanja Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima te izabrano novo vodstvo, članovi Odbora su u Lendavi održali radnu sjednicu.

Aktivnosti

– U 2017. godini održane su dvije sjednice, od kojih jedna svečana povodom proslave jubileja. Na posljednjoj smo odabrali novo vodstvo, ali kako su u međuvremenu održani lokalni izbori, imenovali smo nove članove Odbora. Tijekom godine smo financijski poduprli tri aktivnosti, uređenje budućega Hrvatskoga kulturno-turističkog centra u Lendavi, Festival gibanice i kulture u Szerdahelyu i Festival „Vino i tambure“ u Sumartonu. Pomurski Hrvati predstavili su se u travnju u Čakovcu u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije s prigodnim programom – rekao je Josip Grivec, predsjednik Mješovitog odbora.

Suradnja susjednih i prijateljskih krajeva započela je bilateralnim sporazumom 1994. godine, a nastavila se osnivanjem Odbora 15. rujna 1997. godine, na što je posebno ponosan gradonačelnik Općine Lendava Antun Balažek, koji je okupljanje iskoristio kako bi predstavio projekt kandidature Lendave za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine.
– Lendava svoju priču gradi na širem prostoru koji osim slovenskog Prekomurja uključuje i pogranične regije u Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji. Našu kandidaturu podržala je i Međimurska županija, kao i gradovi Čakovec i Mursko Središće te Općina Sveti Martin na Muri – otkrio je gradonačelnik Balažek.

Od 2007. godine u rad Odbora uključilo se i Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ iz Lendave, koje je nakon sjednice sve sudionike odvelo u posjet budućem Hrvatskom kulturnom centru „Zrinski“ u Lendavi. Kako je objasnio Đanino Kutnjak, predsjednik Društva, radi se na projektu uređenja Hrvatskog centra.

Investicija

– Uređenje je prošle godine podržao i Odbor financijskim sredstvima od 10 tisuća kuna, dok je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske odobrio dodatnih 35 tisuća kuna – naglasio je Kutnjak.

Nastojanja Lendave podržali su i Međimurska županija, gradovi Čakovec i Mursko Središće te Općina Sveti Martin na Muri

Riječ je o jednom od najaktivnijih kulturno-umjetničkih društva Međimuraca u inozemstvu, koje kroz tamburaške i folklorne sekcije te nastupe diljem Slovenije i inozemstva aktivno promovira međimursku kulturu i običaje.

U ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine, pohvalio je rad Odbora, a posebno suradnju Središnjega državnog ureda s glavnim akterima i kreatorima prekogranične suradnje. Predstavio je pritom projekte nacionalnih manjina koje Središnji državni ured financira kroz vlastita sredstva, kao i trenutno otvorene i natječaje u najavi na koje pomurski Hrvati mogu prijaviti vlastite projekte.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje