Povežite se s nama

Novosti

Suspendirano članstvo N. Martinčević i Z. Koračeviću HNS-u

Objavljeno:

- dana

Predsjedništva HNS-a

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić donijela je odluku o trenutačnoj suspenziji Natalije Martinčević i Zlatka Koračevića nakon rasprave na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a u Osijeku.

U Osijeku je održana sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj se raspravljalo o kandidatima stranke za zajedničku koalicijsku listu za izbore zastupnika u Europski parlament. Prema Statutu HNS-a konačni izbor kandidata vrši Središnji odbor HNS-a, a Predsjedništvo predlaže kandidate.

-Temeljem prijedloga regionalnih saveza HNS-a Predsjedništvo će Središnjem odboru predložiti da naši kandidati na zajedničkoj koalicijskoj listi za izbore za Europski parlament budu Jozo Radoš i Marin Vučić“, rekla je predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Jozo Radoš predsjednik je Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru, dugogodišnji saborski zastupnik, a bio je i promatrač u Europskom parlamentu, te ministar obrane u Vladi Ivice Račana. Marin Vučić dugogodišnji je član HNS-a u Varaždinskoj županiji gdje je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“. Član je Predsjedništva ŽO HNS Varaždinske županije, a bio je član poglavarstva grada Varaždina od 2000. do 2001., zatim član županijskog poglavarstva od 2005. do 2008. te vijećnik u varaždinskoj Županijskoj skupštini.

-Izbor Marina Vučića za kandidata zajedničke liste za Europski parlament pokazatelj je da je HNS u Varaždinskoj županiji snažan i utjecajan, te predstavlja jedinstvo i snagu stranke na sjeveru Hrvatske, poručuju u HNS-u te dodaju da je Vučić član podružnice HNS Sračinec, jedne od najjačih podružnica HNS-a u Varaždinskoj županiji, koja ga je i kandidirala, a županijsko predsjedništvo podržalo je kandidaturu i predložilo ga na današnjoj sjednici Predsjedništva.

Dok Vučić ima razloga za zadovoljstvo nakon današnje sjednice stranačkog vrha u Osijeku, to se ne bi moglo reći za saborsku zastupnicu i zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika Nataliju Martinčević te bivšeg zastupnika Zlatka Koračevića. Naime, temeljem zahtjevu Predsjedništva ŽO HNS Varaždinske županije o preispitivanju statusa članstva dvoje članova HNS-a, Predsjedništvo je razmotrilo i ovu temu koja nije bila predviđena na dnevnom redu sjednice.

Nakon rasprave i temeljem Statuta stranke, predsjednica HNS-a donijela je odluku o trenutačnoj suspenziji Martinčević i Koračevića na 30 dana, i to zbog kršenja odredbi Statuta, nanošenja štete stranci i postupanju suprotno odlukama viših tijela HNS-a. -Suspenzija podrazumijeva mirovanje svih prava i obveza člana u razdoblju suspenzije, odnosno da članovi tijekom razdoblja suspenzije ne sudjeluju niti se pozivaju na sjednice stranačkih tijela čiji su članovi. Jednako tako, tijekom suspenzije članovi nemaju pravo istupati u javnosti kao punopravni članovi stranke.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje