Povežite se s nama

Međimurje

Susret dječjih vijeća Hrvatske: čakovečki mali vijećnici kao veliki dječji svjetionici!

Objavljeno:

- dana

Vijećnice Dječjeg vijeća Grada Čakovca Matea Ožura i Rea Novak te dječja gradonačelnica Dorja Vincek, učenice III. OŠ Čakovec, u pratnji voditeljice Katarine Pahek Čajić sudjelovale su u Opatiji na 14. susretu dječjih vijeća Hrvatske.

O važnosti susreta, koji se održavao 30. i 31. listopada, svjedoči sudjelovanje pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, predsjednice Saveza DND Hrvatske Aide Salihagić Kadić te pomoćnice ministrice za demografiju, obitelj i mlade Maje Vučinić Knežević.

Ovogodišnji Susret Dječjih vijeća održan je kao dio velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“, u okviru organizacije Eurochild, koja se paralelno održavala u Opatiji.

U sklopu susreta održale su se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu sudjelovanja djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“. Djeca su donijela i svoju Deklaraciju, koju su predstavili sudionicima međunarodne Eurochild konferencije. Predsjednica Saveza DND Hrvatske Aida Salihagić Kadić poručila je djeci da su oni svjetionici aktivnog dječjeg sudjelovanja u gradovima i općinama Hrvatske i navela da u Hrvatskoj ima 40-ak aktivnih dječjih vijeća.

U Opatiji su proglašeni i Najprojekti Dječjih vijeća u 2018. godini. Projekt Dječjeg vijeća Grada Čakovca naslovljen „Budi neovisan i slobodan“ pohvaljen je te mu je dodijeljena pohvala koju su preuzele vijećnice i dječja gradonačelnica.

Dječja gradonačelnica Dorja Vincek te vijećnice Matea i Rea prezentirale su rad Dječjeg vijeća Čakovca na engleskom jeziku inozemnim sudionicima Eurochild konferencije, ali i zainteresiranim sudionicima susreta Dječjih vijeća Hrvatske pa su tako na najbolji mogući način predstavile Dječje vijeće Grada Čakovca sudionicima iz Hrvatske i Europske unije.

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje