Povežite se s nama

Život i društvo

Dojmljiv susret na Prvoj gimnaziji Varaždin: maturantice iz 1941. posjetile svoju staru školu!

Objavljeno:

- dana

POVRATAK U POVIJEST

Na Prvoj gimnaziji Varaždin jučer je došlo do jednog nesvakidašnjeg susreta: nekadašnje gimnazijalke – Vjera Ostoić i Štefica Šamec Skelin – koje su maturirale davne 1941. godine i koje ove godine slave 75. godina mature, opet su bile u svojoj staroj školi!

Još se pamte anegdote s Krešimirom Filićem

U razgovoru s ravnateljicom Janjom Banić i djelatnicima, bivše gimnazijalke prisjetile su se davnih dana kada su sjedile u klupama tadašnje Realne gimnazije u Varaždinu, kao i propisa koji su bili na snazi. Posebno su se rado prisjetile svojih profesora, između ostalog i anegdota s poznatim gimnazijskim profesorom Krešimirom Filićem.

Današnji gimnazijalci gošće su upoznali sa sadržajima škole, a one su uhvatile i malo vremena te su prelistale školski ljetopis i katalog izložbe “Gimnazijskih 380 godina” koju su izrazile želju pogledati u Gradskom muzeju Varaždin.

–  Ovo je svakako bio nesvakidašnji susret i prekrasno, emotivno kratko druženje prepuno uspomena i priča. Iskreno se nadam da ćemo opet popričati u našoj školi i za godinu dana – prokomentirala je ovaj  susret ravnateljica Prve gimnazije Varaždin na Facebook stranici ove varaždinske srednje škole, gdje su objavljene i fotografije susreta i sjećanja na prošle dane.

O toj generaciji maturanata pisali smo i mi u Regionalnom tjedniku prije pet godina, kada su obilježili 70. godina mature.

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Mlade košarkašice iz Varaždina osvojile su broncu u Splitu na sportskim igrama mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Splitu se održava državna završnica 26. sezone Plazma Sportskih igara mladih, a od 11. do 13. kolovoza održana je velika završnica Kinder turnira u košarci, gdje su snage odmjerili najbolji košarkaši i košarkašice iz cijele Hrvatske u različitim kategorijama.

U iznimno jakoj konkurenciji, 30 najboljih ekipa sezone u 3 kategorije, borilo se za titulu državnih prvaka Plazma Sportskih igara mladih, a košarkašice „Jedan smjer“ iz Varaždina osvojile su sjajnu brončanu medalju.

Osvajačice zlatnih i srebrnih medalja osigurale su plasman na međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati 16. do 20 kolovoza u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i u 26 godina postojanja okupile su više od 2.5 milijuna djece i mladih, a kroz druženje i sport promiču zdrave stilove života i opće prihvaćene društvene vrijednosti poput multikulturalizama, tolerancije i uvažavanja različitosti.

Uz propagiranje sporta i sportskog načina života, ove godine pokrenuta je i velika edukativna kampanja ”Zero Waste- Budi dio igre- Čuvajmo naš planet” kojom se sudionike uči o važnosti recikliranja i očuvanja okoliša.

Već treću godinu za redom u suradnji s UEFA Foundation for Children, Plazma Sportske igre mladih organiziraju nogometne turnire za djevojke i na taj način pomažu u promociji ženskog nogometa.

Plazma Sportske igre mladih ove su godine organizirale više od 250 turnira u 10 Sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika) i 26 jednodnevnih sportsko-edukativnih događanja u sklopu Telemach Dana sporta. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

Svi rezultati:

Djevojčice 2007. godište i mlađe:

1. Babe Sa Prozora (Dubrovnik)

2. ŽKK Šibenik (Šibenik)

3. ŽKK Zadar Plus (Zadar)

3. Jedan Smjer (Varaždin)

Dječaci 2007. godište i mlađi:

1. Medvjedi (Zagreb)

2. Podstrana (Split)

3. Mačkice (Dubrovnik)

3. Vikrasi (Virovitica)

Dječaci 2009. godište i mlađe:

1. Kosturi (Zagreb)

2. Pazinjani (Pazin)

3. Torcida (Split)

3. H.A.J. (Belišće)

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje