Povežite se s nama

Život i društvo

Dojmljiv susret na Prvoj gimnaziji Varaždin: maturantice iz 1941. posjetile svoju staru školu!

Objavljeno:

- dana

POVRATAK U POVIJEST

Na Prvoj gimnaziji Varaždin jučer je došlo do jednog nesvakidašnjeg susreta: nekadašnje gimnazijalke – Vjera Ostoić i Štefica Šamec Skelin – koje su maturirale davne 1941. godine i koje ove godine slave 75. godina mature, opet su bile u svojoj staroj školi!

Još se pamte anegdote s Krešimirom Filićem

U razgovoru s ravnateljicom Janjom Banić i djelatnicima, bivše gimnazijalke prisjetile su se davnih dana kada su sjedile u klupama tadašnje Realne gimnazije u Varaždinu, kao i propisa koji su bili na snazi. Posebno su se rado prisjetile svojih profesora, između ostalog i anegdota s poznatim gimnazijskim profesorom Krešimirom Filićem.

Današnji gimnazijalci gošće su upoznali sa sadržajima škole, a one su uhvatile i malo vremena te su prelistale školski ljetopis i katalog izložbe “Gimnazijskih 380 godina” koju su izrazile želju pogledati u Gradskom muzeju Varaždin.

–  Ovo je svakako bio nesvakidašnji susret i prekrasno, emotivno kratko druženje prepuno uspomena i priča. Iskreno se nadam da ćemo opet popričati u našoj školi i za godinu dana – prokomentirala je ovaj  susret ravnateljica Prve gimnazije Varaždin na Facebook stranici ove varaždinske srednje škole, gdje su objavljene i fotografije susreta i sjećanja na prošle dane.

O toj generaciji maturanata pisali smo i mi u Regionalnom tjedniku prije pet godina, kada su obilježili 70. godina mature.

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje