Kroz 12 festivalskih dana ukupno će biti održano 30 koncerata u 12 gradova Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te u slovenskom Ptuju.

Od sutra, 20. rujna, pa do 1. listopada ljubitelji barokne glazbe moći će uživati u koncertima biranih i ponajboljih orkestara i ansambala iz Kraljevine Švedske, ovogodišnje zemlje partnera, kao i domaćih glazbenika koji njeguju autentično izvođenje barokne glazbe.

Od niza izvrsnih koncerata organizatori posebno iz programa ističu svečano otvaranje na kojem se predstavljaju Zbor i orkestar Göteborg Baroque s programom Vivaldija, Romana i Händela, s dobro poznatom himnom nogometne Lige prvaka. Romeo & Julia Kören iz Stockholma posebna su atrakcija koju nikako ne biste smjeli propustiti, jer oni plešu, glume i rade show na poseban neobarokni način izvodeći obrade popularne švedske grupe ABBA. Drugi festivalski vikend donosi norveške zvijezde Barokni ansambl Oslo Circles u dvorcu Trakošćan te Royal Swedish Chamber Orchestra u koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK-a.

Festival će završiti 1. listopada podjelom festivalskih nagrada i, tradicionalno, koncertom nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole.

Uz raspored svih koncerata, koji možete naći na službenim stranicama Festivala, svi su popratni programi objedinjeni dodatnim programom čiji je naziv „Total baroque“, a koji donosi brojne radionice, izložbu cvijeća, izložbu fotografija, filmske večeri, gastroshow, književne večeri uz predstavljanje švedske književnosti i još puno toga.

Spomenimo da će se koncerti izvan Varaždina održavati u Knegincu, Vinici, Loboru, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Ptuju, Ludbregu, Sv. Jurju na Bregu, Belcu i Prelogu, a pokroviteljica Festivala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

– Prvi put imamo za zemlju partner jednu skandinavsku zemlju i počašćen sam što je došlo do ove suradnje. Dolaze nam vrhunski ansambli sa svjetskom reputacijom i siguran sam da će sve te posebnosti koje će donijeti ispisati i novo poglavlje u povijesti Varaždinskih večeri. Ponosan sam što su u programu ovogodišnjeg festivala tri koncerta hrvatske barokne baštine, čime se Barokne večeri potvrđuju kao jedini hrvatski festival koji njeguje hrvatsku baštinu, što je od velike važnosti. Posebna glazba i instrumenti koji nikada nisu bili u Varaždinu siguran sam da će biti i dodatni motiv da se publika okupi na koncertima – najavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

 

Komentari

Komentara