Sutra, 9. rujna, u Varaždinu počinje 15. izdanje Trash Film Festivala koje će se ove godine zbog situacije s koronavirusom održati po programu prilagođenom epidemiološkim mjerama.

Na ovogodišnji Festival, koji traje od 9. do 12. rujna, prijavljena su 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju festivala, poručuju iz varaždinske Udruge Trash.

Projekcije će se održavati od četvrtka do subote u Kinu Gaj.

Po broju prijava najzastupljeniji su filmovi horor žanra, nakon njih filmovi znanstvene fantastike i akcijski, dok je borilačkih filmova najmanje prijavljeno. Ove godine filmovi su stigli sa svakog kontinenta, a bilježi se i značajan porast prijavljenih filmova iz država bivše Jugoslavije, od kojih najviše iz Hrvatske i Slovenije.

Jedna od zanimljivosti ove godine je i utjecaj pandemije na stvaralaštvo jer je prijavljen i velik broj psiholoških horora monodramatskog tipa, oslonjenih na strah od samoće i izolacije.

Ti filmovi su snimani za vrijeme same izolacije u općenito opskurnim uvjetima, ne samo niskobudžetnim, tako da na površinu izlazi čisti talent redatelja i sposobnost da svojim kadrovima dočaraju vrlo tjeskobnu atmosferu.

Službena selekcija filmova je vrlo raznovrsna; ima humora, strave, heroja, monodrama, čudovišta, robota, društvenog aktivizma i mnogih drugih tema koje će, kao i svake godine, ispuniti očekivanja posjetitelja Trash Film Festivala.

Osim filmova, tu je, kao i svake godine, popratni trash program. Za srijedu, 9. rujna, u 19 sati zakazano je otvorenje 15. Trash Film Festivala u Uskoj ulici, odnosno Walk of Fame – Stazi slavnih, otkrivanjem ploče Oktavijanu Miletiću uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Oktavijan Miletić je redatelj najstarijeg sačuvanog hrvatskog dugometražnog igranog filma „Lisinski“ iz 1944. godine, scenarist, glumac, snimatelj, pedagog, filmski pioniru i inovator. Ne postoji titula koja bi objedinila njegov rad u raznim disciplinama filmske umjetnosti, te ga se s pravom smatra ocem hrvatske kinematografije. Ono što je Udruzi i Festivalu bilo važno kod odabira Oktavijana Miletića za spomen ploču su njegovi prijeratni amaterski filmovi koje je snimao u tridesetim godinama prošlog stoljeća sa svojim kućnim prijateljima. Teme ovih kratkih djela su bile inspirirane zapadnjačkim krimićima, hororima i znanstvenom fantastikom, a vrlo važan element ranih filmova bio je i humor, nerijetko ironijskog i autoironijskog tipa, zbog čega Trash Film Festival Oktavijana Miletića, uz to što je otac hrvatske kinematografije, smatra i ocem hrvatskog niskobudžetnog filma.

– Naša želja je da ova ploča podsjeća na amatersko entuzijastički duh prisutan u svakom ranom filmu Oktavijana Miletića, isti duh koji danas pokreće Trash Film Festival, jer entuzijazam je poželjno zarazan i razveseljuje ljude, kao što vidimo i putem filmova starih 90 godina. U sklopu festivala održat će se i projekcije DVD izdanja Hrvatske kinoteke: “Amaterski filmovi Oktavijana Miletića I i II”.
Ploču će otkriti naš ugledni gost i ovogodišnji član žirija gospodin Danijel Rafaelić, povjesničar filma, redatelj i pisac koji je osobno pronašao dva originalna filma Oktavijana Miletića u filmskim arhivama Beča i Berlina – rekli su iz Udruge.

U srijedu u 21 sat u Caffe baru Elephant održat će se Trash After.

U četvrtak, 10. rujna, u 19 sati slijedi filmski kviz by Mario Kovač na temu 80-ih u Elephantu, pa Trash Night uz Kovača kao DJ-a. U petak vas na Trash Nightu dočekuje DJ NKLE.

U subotu, 11. rujna, u 19 sati u Kinu Gaj dodjeljivat će se Zlatne motorke čime će se zatvoriti 15. TFF, a nakon toga će u Elephantu koncert održati The Fakin’ Lajsne.

Sva druženja u Elephantu trajat će do ponoći.

Komentari

Komentara