Povežite se s nama

U fokusu

Suvlasnici pokreću tužbu protiv JUGS-a, a JUGS protiv izvođača?

Objavljeno:

- dana

SLUČAJ TITANIK

Suvlasnici zgrade donijeli su odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) jer do kraja prošle godine nisu uklonjeni nedostaci na krovu zgrade i podzemne garaže koji prokišnjavaju.

Obavijest o pokretanju tužbe “osvanula” je prošli tjedan na oglasnim pločama postavljenim u ulazima 9, 11, 13 i 15 Titanika, zgrade u Ulici hrvatskih branitelja u Varaždinu te na oglasnoj ploči podzemne garaže.

Odluka donesena temeljem 60 % prikupljenih potpisa

– Odluka o pokretanju tužbe donesena je temeljem 60 % prikupljenih potpisa suvlasnika stanova. Sve dokumente u ponedjeljak 11. veljače predali smo odvjetnicima – potvrdio je Miroslav Marciuš, vlasnik Filmara, koji je upravitelj cijele zgrade.

Stanari već godinama apeliraju na JUGS, koja je investitor i prodavatelj stanova i garažno-parkirnih mjesta, da uklone uzrok i naprave sveobuhvatnu sanaciju krova garaže, koji je zapravo trg ispred Titanika i koji je u vlasnišvu JUGS-a.

Suvlasnici su tražili da se aktivira depozit od milijun kuna kako bi se riješio problem.

Tražili su da se aktivira i depozit od milijun kuna kojeg je JUGS, nakon tehničkog pregleda i primopredaje zgrade, zadržao kao garanciju za otklanjanje nedostataka od izvođača. Međutim, krov zgrade i podzemne garaže sve jače prokišnjavaju, a da je problem krajnje ozbiljan pokazuje i dopis koji je Filmar uputio JUGS-u krajem prošle godine. U njemu se upozorava da su uslijed stalnog prodiranja vode ugrožene armirano-betonske nosive konstrukcije garaže zbog čega je ugrožen cijeli Titanik!
U JUGS-u su krajem prošle godine suvlasnike pozivali na još malo strpljenja. I oni su, kao što smo pisali u listopadu prošle godine, očekivali da će izvođači – ZTB i Coning – do kraja 2015. ukoniti nedostatke jer ih je na to obvezivao Dodatak br. 1 Ugovora o građenju iz studenog 2011. Predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a Zlatan Avar potvrdio nam je da je tijekom 2015. sam inicirao tri zajednička sastanka s Coningom i ZTB-om kako bi se riješio taj problem, ali i slučaj Hrašćice i Vilka Novaka.

– Izvođači sad imaju posla s drugačijim ravnateljem i Upravnim vijećem, ističe Avar

– Na tim sastancima ustanovljeno je da se izvođači međusobno nisu mogli dogovoriti tko od njih mora obaviti sanaciju, a tražili su od JUGS-a da im isplati dio sredstava iz depozita kako bi obavili sanaciju, a osatak bi im se nakon toga isplatio. Na to JUGS ne može pristati. U cilju rješavanja međusobnih odnosa između JUGS-a, Coninga i ZTB-a, JUGS je poslao prijedlog Sporazuma koji je za cilj imao rješavanje svih tih situacija i u njemu je krajnji rok za realizaciju bio 31. prosinca 2015. Kako izvođači nisu prihvatili dogovor, vrlo vjerojatno će uslijediti tužba JUGS-a protiv izvođača koji su temeljem ugovora obavezni sanirati nedostatke – poručio je Avar i zaključio kako izvođači sada imaju posla s drugačjim ravnateljem i Upravnim vijećem JUGS-a te će se morati suočiti s posljedicama koje nosi kršenje ugovorne obaveze.

Avar: Svetec nije uzrokovao problem. Svaki dan ispadne neki “novi kostur iz ormara”.

– Smjenu gospodina Zorana Sveteca sigurno neću inicirati jer nije uzorkovao ovaj problem. Sadašnji ravnatelj i Upravno vijeće imaju zadatak riješiti nagomilane probleme bez obzira što svaki dan ispadne neki “novi kostur iz ormara” – poručio je predsjednik Upravnog vijeća Zlatan Avar na pitanje mogu li se zbog višegodišnjeg neriješavanja problema u Ulici Hrvatskih branitelja 11 očekivati smjene na čelu JUGS-a.
Avar je dodao da je analiza, koju je dobio, pokazuje da radovi nisu obavljeni dobro već u startu, a i predložena sanacija (i trošak iste) nije garantirala trajno rješenje problema prokišnjavanja.

Izvor:
Foto: ARHIVA/RT

U fokusu

Toplinom iz dubina na sjeveru Hrvatske dobivat ćemo struju, graditi lječilišta, zagrijavati staklenike…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u javnost dospjela vijest da će se u naselju Merhatovec na području Općine Selnica graditi geotermalna elektrana, ponovno je aktualizirana priča o vrijednostima geotermalnih izvora na sjeveru Hrvatske.

Naime, na području gotovo cijele kontinentalne Hrvatske na dubinama od 2,5 do 3,5 kilometara nalaze se velike zalihe geotermalne vode s temperaturama do 150 stupnjeva Celzijevih. Ti su podaci dobro poznati zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima koje je provodila Industrija nafte (INA), a bili su vezani uz potragu za naftom i zemnim plinom. Inini stručnjaci su u posljednjih 50 godina napravili više od 4000 bušotina, što je i više nego dobra podloga za početak iskorištavanja ovoga obnovljivog izvora energije.

Prva u Cigleni

No, i dok neke druge europske zemlje, poput Italije i Islanda, u velikoj mjeri već koriste ovaj oblik energije, Hrvatska je tek u fazi provođenja detaljnijih istraživanja. Trenutno je u funkciji tek jedna geotermalna elektrana: GE Velika-1 u Cigleni kod Bjelovara, koja je u rad puštena krajem 2019. godine. Nakon što je zagrebačka energetska tvrtka Ensolx objavila međunarodni javni poziv za partnerstvo u razvoju i gradnji, geotermalna elektrana u Merhatovcu trebala bi postati drugi takav energetski kompleks u Hrvatskoj.

Iako su oči javnosti trenutno uprte u istraživanja vezana za Merhatovec, jedan drugi projekt vezan za Međimurje i geotermalne kapacitete bio je u središtu pozornosti još 2019. godine. Te godine u srpnju je na sjednici Vlade Republike Hrvatske projekt pod nazivom “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae” u Draškovcu kod Preloga proglašen strateškim investicijskim projektom.

Privatni ulagači

– Projekt predstavlja pilotni projekt visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projektom se predviđa korištenje energije tako da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvode električna i toplinska energija u dvofaznom procesu. Tom prilikom bi se nusprodukt, ugljikov dioksid, pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak u bušotini. Realizacijom projekta planira se otvoriti od 400 do 500 radnih mjesta, a financira se privatnim kapitalom – navedeno je tada u objašnjenju odluke Vlade Republike Hrvatske.

Otad su prošle gotovo dvije i pol godine, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja informirali su nas u kojoj je projekt trenutačno fazi.

– Dosad je uspješno završena istražna faza, provedeni su upravno-pravni postupci te su ishođene sve potrebne dozvole za početak izgradnje. Podmirene su obveze plaćanja naknada sukladno Uredbi o naknadi za istraživanje i eksploatacije ugljikovodika. U pripremu i realizaciju projekta uključena je operativna skupina sastavljena od predstavnika središnjih tijela državne uprave te lokalne i regionalne samouprave, čiji je zadatak utvrđivanje potrebnih propisanih postupaka te međusobna koordinacija i dinamika izrade daljnje dokumentacije za provedbu projekta – piše u odgovoru na naš upit.

Uz geotermalnu energanu u Draškovcu trebao bi niknuti i moderni lječilišno-turistički kompleks, a vrijednost cjelokupne investicije procjenjuje se na više od 365 milijuna kuna, za što se traži zainteresirani privatni ulagač.

Na području Republike Hrvatske trenutačno se izvode radovi u svrhu istraživanja ili eksploatacije na šest eksploatacijskih polja geotermalne vode (EPG) i 13 istražnih prostora geotermalne vode (IPG). Na području Međimurske županije to su Draškovec (EPG) i Merhatovec (IPG). U Koprivničko-križevačkoj županiji radi se na području Legrada (IPG) i Križevaca (IPG), dok lokaciju Lunjkovec-Kutnjak (IPG) dijele s Varaždinskom županijom.

Za potrebe utvrđivanja kapaciteta istražnog polja Lunjkovec-Kutnjak, Varaždinska županija je 2019. godine osnovala tvrtku Bukotermal u suvlasništvu s Općinom Mali Bukovec.

Komercijalizacija

– Nakon dvogodišnje istražne faze i remonta dviju postojećih bušotina, slijedi faza razrade i eksploatacije, u kojoj tvrtka planira, prema dosadašnjim relevantnim mjerenjima i analizama, u I. fazi izgraditi geotermalnu elektranu snage 1,5 do 2 megavata. Predviđeni početak rada elektrane je 2025. godina, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura – otkrili su iz Varaždinske županije.

Na tome se neće stati, jer je u sljedećoj fazi planirano komercijalno korištenje maksimalnoga geotermalnog potencijala tada već eksploatacijskog polja Lunjkovec-Kutnjak, s ciljem izgradnje geotermalne elektrane snage od 10 megavata te kaskadnoga korištenja toplinske energije u industrijske i agrotermalne svrhe.

– Naime, s obzirom na izrazito poljoprivredno orijentirane općine na istočnom dijelu Varaždinske županije, korištenje izvora toplinske energije iz geotermalnih izvora omogućilo bi povećanje povrtlarske proizvodnje u staklenicima te u stočarskoj proizvodnji. Kad je u pitanju poljoprivreda, čak 40 posto cvijeća u Hrvatskoj proizvodi se upravo na tom području u ludbreškoj regiji, a ukupna hrvatska proizvodnja pokriva svega 10 posto hrvatskih potreba, pa to jasno govori o razvojnom potencijalu. Grijanje je jedna od najvećih stavki u troškovima proizvođača cvijeća, ali i proizvođača voća te povrća. Geotermalna će voda nakon zagrijavanja fluida za rad turbine geotermalne elektrane biti iskorištena i za prolazak kroz toplovode kojima će se grijati staklenici. Na kraju procesa se geotermalna voda vraća nazad u ležište putem utisne bušotine – objašnjavaju iz Varaždinske županije.

Dio kolača i Općini i Županiji

Način utvrđivanja, visina i omjer raspodjele naknade za eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe propisani su Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploatacije ugljikovodika. Za postrojenja koja većinski proizvode električnu energiju iz geotermalnih ležišta s temperaturama višim od 100 stupnjeva Celzijevih naknada iznosi 30.000 kuna po kilometru kvadratnom. Za postrojenja koja većinski proizvode toplinsku energiju iz geotermalnih ležišta s temperaturama nižim od 100 stupnjeva Celzijevih naknada je 1000 kuna po kilometru kvadratnom.

– Novčana naknada prihod je državnog proračuna RH, a u cijelosti se ustupa jedinici lokalne samouprave na čijem području se nalazi eksploatacijsko polje. Novčana naknada za pridobivene količine geotermalnih voda prihod je državnog proračuna RH i iznosi najmanje tri posto od tržišne vrijednosti pridobivenih količina geotermalnih voda. Naknada se dijeli na način da po 40 posto pripada jedinici lokalne samouprave i državnom proračunu RH, a 20 posto jedinici područne (regionalne) samouprave – objasnili su iz Ministarstva gospodarstva i regionalnoga razvoja.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi udar na standard: hrana još skuplja zbog povećanja cijena mineralnih gnojiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve veće cijene mineralnih gnojiva mogla bi biti razlog novih još i većih poskupljenja hrane u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Na svjetskom tržištu cijene mineralnih gnojiva vrtoglavo rastu zbog poskupljenja energenata plina i nafte, a veliki proizvođači smanjuju proizvodnju, što nužno dovodi do povećanja cijene umjetnih gnojiva. U takvoj situaciji i poljoprivrednici kalkuliraju jer im ulaganja rastu, pa ni sami ne znaju je li im isplativije smanjivati zasijane površine ili ostati na postojećoj razini proizvodnje.

– Cijene sjemena, zaštitnih sredstava i umjetnog gnojiva su se udvostručile, ali povećane su i cijene žitarica pa smo ovu godinu uspjeli preživjeti – kaže za Slobodnu Dalmaciju Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. On smatra da poljoprivrednici neće odustajati od proizvodnje, jedino će biti manja upotreba mineralnih gnojiva, što će opet utjecati na manje prinose.

– Nama nitko ne može garantirati kolika će cijena pšenice biti dogodine. Poljoprivrednici koji ulaze u sjetvu na kredit uzimaju gnojiva i ostali repromaterijal koji je značajno poskupio. Ako dogodine padne cijena žitarica, oni će bankrotirati – zaključio je Brlošić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje