Povežite se s nama

U fokusu

Suvremena infrastruktura i očuvanje kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

GRADSKA PRIČA

Pretprošlog je tjedna u Novi Marof stiglo novih 500 tisuća kuna za gradske projekte. Iako je zbog toga bio zadovoljan, to nije suviše iznenadilo gradonačelnika Sinišu Jenkača.

Cilj je kvalitetno i dugoročno urediti gradsku infrastrukturu i profilirati Grad kao urbanu sredinu, ali istovremeno sačuvati te obnoviti baštinu kao dosad zanemarivani turistički potencijal

Jer, Grad redovito prijavljuje projekte na natječaje ministarstava i fondova pa je, kako kaže, za očekivati da dobro odrađena projektna dokumentacija završi realizacijom. I dok se u Marofu poprilično štedi da bi se pokrili dugovi iz prijašnjeg perioda, na projektima se ne štedi. Cilj je kvalitetno i dugoročno urediti gradsku infrastrukturu i profilirati Grad kao urbanu sredinu, ali istovremeno sačuvati te obnoviti baštinu kao dosad zanemarivani turistički potencijal.

Vodovod

Jedan od trenutno najvećih projekata na području Grada je vodovod za mjesta Ključ, Oštrice i Donje Presečno – ili takozvana Oštrička fara – u čijih četiristotinjak domaćinstava živi 1.500 stanovnika. Iako su još prije sedam godina mjesni odbori Ključ i Oštrice izglasali preuzimanje vodovoda od strane Varkoma, tek se ove, 2016. godine krenulo u realizaciju velikog projekta vrijednog više od šest milijuna kuna.

– Vodovod, izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća, je dotrajao, cijevi su salonitne i bilo je krajnje vrijeme za njihovu zamjenu. Budući da je riječ o lokalnom vodovodu, na koji je priključen veliki broj stanovnika, nije bilo drugog rješenja nego da ga preuzme regionalni dobavljač, Varkom – rekao je Jenkač i zahvalio svima koji su, kako je istaknuo, održali svoje obećanje za što skoriju rekonstrukciju.

Uređenje utvrde Grebengrad svakako je jedna od najvećih novomarofskih priča. Na radove je dosad potrošeno dva milijuna kuna.

– Voda nije bila niti tehnički, a niti mikrobiološki ispravna. Situacija je loša. Nekoliko kritičnih točaka je lani sanirano, a novom izgradnjom i priključcima taj će posao biti završen – ističe.

Grebengrad

Inače, Ključ je treće mjesto po veličini na području Grada Novog Marofa. Jedno je od rijetkih sredina iste veličine koje su još uvijek priključene na lokalni umjesto na regionalni vodovod.

– U dopisu Zavoda za javno zdravstvo, nakon testiranja lokalnih vodovoda, pisalo je da mnogi vodovodi nisu u najboljem stanju, pa smo preporučili mjestima s lokalnim vodovodima da se spoje na regionalni. Ljudi su prvo pitali za cijene. Puno njih nije znalo da se već dvije godine ne plaća naknada za priključak. Košta samo cijena šahta i materijalnih troškova, tako da je cijena daleko manja nego prije – naglasio je gradonačelnik Jenkač. 

Uređenje utvrde Grebengrad svakako je jedna od najvećih novomarofskih priča. Na radove je dosad potrošeno dva milijuna kuna. Baš je prošlog tjedna Ministarstvo kulture – nakon prvih pola milijuna kuna početkom godine – isplatilo dodatnih 300 tisuća kuna. Iako je ideja starija, cijela priča s obnovom počela je 2006. godine, dok je prvi novac iz Ministarstva za obnovu Grebengrada stigao četiri godine kasnije.

– Tvrđava je nukleus Novog Marofa. Iz nje su se i grofovske obitelji spustile u majur, pa je tako i nastao Grad Novi Marof sa svojim naseljima – govori gradonačelnik Jenkač.

Iz Novog Marofa stalno prijavljuju uređenje Grebengrada na natječaje, pa će s istom praksom, prema najavama gradonačelnika, nastaviti i ubuduće. 
– Radovi su tek počeli. Svi mogu doći i pogledati što se radi – pozvao je Siniša Jenkač.

Nastavi li se istom ovom dinamikom obnova Grebengrad a završiti će za šest do sedam goodinakroz sljedećih šest-sedam godina

Postavljeno je i krovište da bi se zaštićeni dio sačuvao od daljnjeg propadanja i erozije. Obnavlja se u fazama i trenutno je u tijeku treća faza. 

– Krećemo dalje i nadamo se da će Ministarstvo jednako kao i dosad, uz sugestije Grada i konzervatora, nastaviti s financiranjem projekta obnove. Ove smo godine dobili više novca – veli Jenkač. Na pitanje je li taj novac dovoljan ili se planira posegnuti za dodatnim financiranjima, gradonačelnik veli da novaca nikad nije dovoljno. – Ali s obzirom na to da je posao predviđen po fazama, vjerujem da će, nastavi li se istom ovom dinamikom kroz sljedećih šest-sedam godina, obnova tada biti gotova. Nakon toga će se pak moći krenuti s iskapanjima – najavljuje Siniša Jenkač.

Aduti

S obzirom na to da Novi Marof teži pokazati svoje turističke adute posjetiteljima, Jenkač se također nada da će u skoroj budućnosti i Bolnica preseliti, pa će i palača Erdödy, u kojoj se nalazi, biti na raspolaganju građanima i turističkoj ponudi. 

– Imamo prekrasan park s mnogim endemskim biljkama, za koji ni sami građani ne znaju o kakvom blagu je riječ. Park je zasadio grof Rudolf Erdödy. Marof ima i jedno od najstarijih Lovačkih društava, osnovano 1928. godine, a upravo je na novomarofsko područje uvezen prvi muflon u ovim krajevima, koji je tu i ustrijeljen.

Novi Marof, dakle, paralelno radi na gradskoj infrastrukturi i turističkoj ponudi. I dok se s jedne strane Grad nastoji profilirati kao urbana sredina, u Novome Marofu se istim intenzitetom teži k obnovi povijesne baštine. Sve to da bi se spojilo ugodno s korisnim – da bi građani dobili najsuvremeniji životni standard te istovremeno koristili gradske potencijale u gospodarske i turističke svrhe. Zasad im to polazi za rukom. 

– Nastavimo li ovom dinamikom, uvjeren sam u uspjeh zacrtanoga koncepta – zaključuje gradonačelnik Siniša Jenkač.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godine 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati