Povežite se s nama

Međimurje

Sv. Martin na Muri: župan obišao radove na izgradnji rotora, održan i radni sastanak o dogradnji škole

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je početak radova izgradnje rotora u Svetom Martinu na Muri te je načelniku Martinu Srši uručio Ugovor o darovanju nekretnine u središtu naselja koju će Općina revitalizirati na korist mještana.

Zatim je održan i radni sastanak na kojem su županu predstavljeni trenutni projekti i planovi.

Investicije

Naime, započeli su radovi na izgradnji novog rotora u središtu naselja kojim će se smiriti promet i osigurati veća sigurnost pješaka, posebice učenika.

Sama investicija vrijedna je tri milijuna kuna, a provodi ju Županijska uprava za ceste Međimurske županije koja će, uz kružno raskrižje, u Sv. Martinu na Muri sufinancirati sanaciju prometnica u sklopu Aglomeracije.

Župan Posavec i načelnik Srša dogovorili su daljnju realizaciju projekata izgradnje biciklističkih staza na dionici Bukovje-Čestijanec i Čestijanec-Lapšina, za što će biti osigurano milijun kuna.

Dogovorena je izgradnja dijela biciklističke staze na dionici Železna Gora-Toplice Sveti Martin, a župan je najavio i projektiranje biciklističkih staza na dionici od župne crkve u Martinu prema Skelarskoj hiži i nasipu.

Jedna od najvažnijih tema razgovora bila je potreba za dogradnjom Osnovne škole Sveti Martin na Muri, kao i izgradnja školske sportske dvorane kako bi se omogućilo provođenje jednosmjenske nastave i adekvatni uvjeti za odvijanje sportskih aktivnosti.

Potrebne su četiri učionice, a župan Posavec istaknuo je kako je ovaj projekt jedan od županijskih prioriteta te se ishodi sva potrebna dokumentacija s ciljem prijave na dostupne natječaje za sufinanciranje.

Organizacijom jednosmjenske nastave prostor na kojem se nalazi stara škola rekonstruirao bi se u novi trg. Postoji i potreba za novim dječjim vrtićem, za što će općina pripremiti projektnu dokumentaciju uz pomoć županijskih potpornih ustanova.

Nakon Mlinarske i Skelarske hiže, Sv. Martin na Muri dobit će još jedan turistički sadržaj. Halicanum – interpretacijski arheološki park Sveti Martin koji je uvršten u Razvojnu strategiju Međimurske županije u funkciji razvoja turizma.

Prva faza je završena, a nastavak projekta prijavit će se na dostupne natječaje. Važnost ulaganja u infrastrukturu na području općine dokazuje i činjenica da su Terme Sveti Martin premašile pretkoronsku 2019. godinu po broju turista i popunjavanju smještajnih kapaciteta.

Daljnji razvoj općine ide i u smjeru revitalizacije prostora uz rijeku Muru i ulaganja u sadržaje na otvorenom, poput dječjih igrališta i sportskih terena.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje