KAPLJICA VESELJA

– Trsek moj, zbudi se, dugo si spal – zazvat će uskoro brojni vinogradari, na trsove objesiti kobasice da bi grožđe bilo lijepo i zdravo, a potom ga i zalijati vinom, odrezati nekoliko rozgvi pa zaželjeti jedni drugima sretnu novu vinogradarsku godinu.

Veli se da na Vincekovo nije dobro biti sam kod klijeti, pa vam donosimo nekoliko prijedloga kamo otići i gdje popratiti stare, zanimljive običaje, popiti koju kapljicu i zapjevati stare vinske napjeve.

Svi na Falinić breg!

Falinić breg će Vincekovo proslaviti dva puta. Tamo će, naime, slaviti Udruga vinogradara “Vinea” iz Vinice te Udruga vinogradara i vinara “Sveti Martin” Cestica.
Viničanci će slaviti u petak, 22. siječnja, u obiteljskom vinogradu člana Udruge Stjepana Martineca Žuće. Druženje će početi u 14.30 sati, a za sve posjetitelje osigurane su dovoljne količine jela i pića, a sve uz pratnju Viničkih tamburaša. Cestički pak će vinogradari Vincekovo obilježiti u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 14 sati, a njihov će domaćin na Falinić bregu 1 biti Boris Furjan. Bit će tu luka, špeka i kobasica te dobre domaće kapljice, a ni veselog raspoloženja zasigurno neće nedostajati.
U Ljubešćici će se Vincekovo proslaviti na brijegu Rudan u subotu, 23. siječnja, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Mejaši”. Okupljanje sudionika počinje u 12.40 sati na parkiralištu kafića “Europa”, a potom se u povorci kreće u obilazak klijeti. Ceremonija rezidbe vinograda počinje u 16 sati, a potom slijedi domjenak uz vino i glazbu.
I ludbreška Udruga vinogradara “Trsek“ slavit će u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 12 sati posvetom trsovih grančica kod kipa sv. Vinka u Globočecu. Osim toga, bliži se i 24. po redu izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja, koja će biti održatna 29. i 30. siječnja u hotelu “Crnković” u Ludbregu.

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof Vincekovo je već obilježila 16. siječnja na Visočkoj stezi u vinogradu Ivana Bosilja. Nakon mise, blagoslova vinograda i vinogradara te rezidbe trsa zapjevali su “Fiškali”, a posjetitelji su se pogostili vinskim gulašom, kobasicama i drugim delicijama koje su im spremili članovi Udruge. A da se nadaleko čuje da Marofčani slave, pobrinuli su se kuburaši „Gromovi Zagorja“ iz Tuhlja.

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara