Povežite se s nama

Život i društvo

Sv. Vincek, pokaži svetu kak nam bude vu novomu letu!

Objavljeno:

- dana

KAPLJICA VESELJA

– Trsek moj, zbudi se, dugo si spal – zazvat će uskoro brojni vinogradari, na trsove objesiti kobasice da bi grožđe bilo lijepo i zdravo, a potom ga i zalijati vinom, odrezati nekoliko rozgvi pa zaželjeti jedni drugima sretnu novu vinogradarsku godinu.

Veli se da na Vincekovo nije dobro biti sam kod klijeti, pa vam donosimo nekoliko prijedloga kamo otići i gdje popratiti stare, zanimljive običaje, popiti koju kapljicu i zapjevati stare vinske napjeve.

Svi na Falinić breg!

Falinić breg će Vincekovo proslaviti dva puta. Tamo će, naime, slaviti Udruga vinogradara “Vinea” iz Vinice te Udruga vinogradara i vinara “Sveti Martin” Cestica.
Viničanci će slaviti u petak, 22. siječnja, u obiteljskom vinogradu člana Udruge Stjepana Martineca Žuće. Druženje će početi u 14.30 sati, a za sve posjetitelje osigurane su dovoljne količine jela i pića, a sve uz pratnju Viničkih tamburaša. Cestički pak će vinogradari Vincekovo obilježiti u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 14 sati, a njihov će domaćin na Falinić bregu 1 biti Boris Furjan. Bit će tu luka, špeka i kobasica te dobre domaće kapljice, a ni veselog raspoloženja zasigurno neće nedostajati.
U Ljubešćici će se Vincekovo proslaviti na brijegu Rudan u subotu, 23. siječnja, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Mejaši”. Okupljanje sudionika počinje u 12.40 sati na parkiralištu kafića “Europa”, a potom se u povorci kreće u obilazak klijeti. Ceremonija rezidbe vinograda počinje u 16 sati, a potom slijedi domjenak uz vino i glazbu.
I ludbreška Udruga vinogradara “Trsek“ slavit će u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 12 sati posvetom trsovih grančica kod kipa sv. Vinka u Globočecu. Osim toga, bliži se i 24. po redu izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja, koja će biti održatna 29. i 30. siječnja u hotelu “Crnković” u Ludbregu.

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof Vincekovo je već obilježila 16. siječnja na Visočkoj stezi u vinogradu Ivana Bosilja. Nakon mise, blagoslova vinograda i vinogradara te rezidbe trsa zapjevali su “Fiškali”, a posjetitelji su se pogostili vinskim gulašom, kobasicama i drugim delicijama koje su im spremili članovi Udruge. A da se nadaleko čuje da Marofčani slave, pobrinuli su se kuburaši „Gromovi Zagorja“ iz Tuhlja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Život i društvo

MK Sjeverozapad poziva na subotnji blagoslov motora i moto susret

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MK Sjeverozapad organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret je na rasporedu u subotu, 27. travnja, a početak je u 13 sati. Blagoslov motora je u 15 sati kod crkve u Petrijancu.

Druženje će se održati na prostoru LD Fazan, u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– I ove godine planiramo kao i prethodnih…. blagoslov motora nakon kojeg slijedi moto susret. Besplatan grah i live rock. Prihod ide u humanitarne svrhe. Organiziran je kamp za šatore i grijani prostor za spavanje – poručili su iz MK Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje