Povežite se s nama

Život i društvo

Sv. Vincek, pokaži svetu kak nam bude vu novomu letu!

Objavljeno:

- dana

KAPLJICA VESELJA

– Trsek moj, zbudi se, dugo si spal – zazvat će uskoro brojni vinogradari, na trsove objesiti kobasice da bi grožđe bilo lijepo i zdravo, a potom ga i zalijati vinom, odrezati nekoliko rozgvi pa zaželjeti jedni drugima sretnu novu vinogradarsku godinu.

Veli se da na Vincekovo nije dobro biti sam kod klijeti, pa vam donosimo nekoliko prijedloga kamo otići i gdje popratiti stare, zanimljive običaje, popiti koju kapljicu i zapjevati stare vinske napjeve.

Svi na Falinić breg!

Falinić breg će Vincekovo proslaviti dva puta. Tamo će, naime, slaviti Udruga vinogradara “Vinea” iz Vinice te Udruga vinogradara i vinara “Sveti Martin” Cestica.
Viničanci će slaviti u petak, 22. siječnja, u obiteljskom vinogradu člana Udruge Stjepana Martineca Žuće. Druženje će početi u 14.30 sati, a za sve posjetitelje osigurane su dovoljne količine jela i pića, a sve uz pratnju Viničkih tamburaša. Cestički pak će vinogradari Vincekovo obilježiti u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 14 sati, a njihov će domaćin na Falinić bregu 1 biti Boris Furjan. Bit će tu luka, špeka i kobasica te dobre domaće kapljice, a ni veselog raspoloženja zasigurno neće nedostajati.
U Ljubešćici će se Vincekovo proslaviti na brijegu Rudan u subotu, 23. siječnja, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Mejaši”. Okupljanje sudionika počinje u 12.40 sati na parkiralištu kafića “Europa”, a potom se u povorci kreće u obilazak klijeti. Ceremonija rezidbe vinograda počinje u 16 sati, a potom slijedi domjenak uz vino i glazbu.
I ludbreška Udruga vinogradara “Trsek“ slavit će u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 12 sati posvetom trsovih grančica kod kipa sv. Vinka u Globočecu. Osim toga, bliži se i 24. po redu izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja, koja će biti održatna 29. i 30. siječnja u hotelu “Crnković” u Ludbregu.

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof Vincekovo je već obilježila 16. siječnja na Visočkoj stezi u vinogradu Ivana Bosilja. Nakon mise, blagoslova vinograda i vinogradara te rezidbe trsa zapjevali su “Fiškali”, a posjetitelji su se pogostili vinskim gulašom, kobasicama i drugim delicijama koje su im spremili članovi Udruge. A da se nadaleko čuje da Marofčani slave, pobrinuli su se kuburaši „Gromovi Zagorja“ iz Tuhlja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje