Povežite se s nama

Život i društvo

Svaka čast: 17 učenika pozvano na državni LiDraNo, učenici OŠ Petrijanec u čak tri kategorije!

Objavljeno:

- dana

PJESNICI, NOVINARI I GLUMCI

Na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja će od 20. do 24. ožujka biti održana u Primoštenu, pozvano je 17 učenika iz Varaždinske županije.

U kategoriji literarnih radova na državni LiDraNo pozvano je troje učenika: Kristina Pagon iz I. OŠ Varaždin s radom „Na klupi za rezervne igrače (mentorica Ana Ilić), Inka Eldan iz II. OŠ Varaždin s radom „Djevojčica sa slike“ (mentorica Mirjana Halusek) i Zoran Jambrek iz OŠ Petrijanec s radom „Brat“ (mentorica Željka Rabuzin).

„U potrazi za idealnom težinom“ je pak naziv novinarskog rada Darije Gazdek iz OŠ Novi Marof (mentorica Sunčica Križan-Kadi), koji će jedini predstavljati Varaždinsku županiju u kategoriji novinarskih radova učenika osnovnih škola.

Na državni LiDraNo pozvana je i jedna radijska emisija, a riječ je o „Ranama“, čiji su autori Edi Kelemenić i Elena Čokor iz OŠ Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin).

Scenski nastupi

U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa u Primošten su pozvani Edita Baneković iz OŠ Visoko koja se iskazala recitirajući pjesmu „Hajda“ (mentor Tibor Martan), te Simon Vincek iz OŠ Šemovec (mentorica Maja Vitković) koji je kazivao pjesmu „Put na Mesec“.

Konačno, u kategoriji skupnih dramsko-scenskih nastupa na državnu smotru pozvani su učenici OŠ Petrijanec Jakov Frkač, Antonio Kokot, Edi Kelemenić, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lea Novoselec i Lorena Hrnčić (mentorica Željka Rabuzin) i njihova „Hižica, ftičica, ziemlica“.

Srednje škole

U kategoriji srednjih škola Varaždinsku županiju će na državnoj smotri predstavljati Ana Leona Lončar, učenica Glazbene škole u Varaždinu, i to u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa s kazivanjem poezije „Ješkovo“ (mentorica Patricija Harjač).

Izvor:
Foto: OŠ PETRIJANEC

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Veselo na Danu placa uz premijeru koračnice, spremanje grah salate, izlagače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Danas je na najživljem mjestu u gradu, varaždinskome placu, uz premijeru jedinstvene koračnice Davora Bobića, održan ovogodišnji Dan varaždinskoga placa.

Pamtit će se po nastupu puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica i premijernoj izvedbi koračnice Varaždinski plac marš čiji tvorac Davor Bobić ističe kako je svom placu i svome gradu želio darovati jedinstveni suvenir kakav nema nijedna druga tržnica u Hrvatskoj.

Osim placa i tržnice, inspiracija mu je bio i sam direktor Ciglar.

– Iako on misli da je to šala, ja sam stvarno opisao njegovu osobnost i njega kako dobro upravlja ovom tržnicom. Inspiracija mi je svakako ovaj plac koji je mjesto susreta svih Varaždinaca i Varaždinki – poručio je te zahvalio kolegama glazbenicima iz KUD-a Hrvatskih željeznica što su njegovu ideju pretočili u djelo.

Ravnatelj puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica prof. Darko Navoj dodao je kako glazbenici iz orkestra i on osobno, s radošću izvode Bobićeve skladbe te se nadaju da će ih biti još. – Skladba je bazirana na našim popularnim pjesmama uz nekoliko ‘bobićevskih’ dodataka. Nadam se da će se ljudima svidjeti i ući im u uho – kazao je.

Dan placa nije propustio ni zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Varaždinski plac je kultna institucija našeg grada. Ako u subotu ne dođeš na plac i ne kupiš grincajg, sir i vrhnje, nisi Varaždinac. A to što je maestro Bobić napisao koračnicu za naš plac, poseban je doživljaj. Dok slušate, čuje se melodija poznatih pjesama ‘Vu Varaždinu na placu’ i ‘Kovač majstor, potkuj moga konjeka’. Ovo je autohtono i svojstveno samo maestru Bobiću – naglasio je Marković.

A domaćin, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar najavio je kako koračnica uskoro dolazi i u CD izdanju. – Plac marš je posvećen Danu placa, varaždinskome placu i svim vrijednim ljudima koji ovdje prodaju. Svi zainteresirani će ga moći čuti na CD-u koji ćemo uskoro snimiti u dogovoru s g. Bobićem i g. Navojem – otkrio je.

Osim u glazbenom tonu, plac je svoj Dan, kako se i priliči, proslavio uz dobru hranu. Već poznata gošća iz Vukovara, blogerica Sandra Gašparić, pripremala je grah salatu na zimnicu, a pridružile su se i ženske udruge ‘Hajdina’,  ‘Kelemen’ i ‘Naši cajti’. Najmlađim ‘facama s placa’, tržnica je darivala besplatno oslikavanje lica. Za glazbeni štimung brinuli su tamburaši iz sastava ‘Sedef’.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje