Povežite se s nama

Život i društvo

Svaka čast: 17 učenika pozvano na državni LiDraNo, učenici OŠ Petrijanec u čak tri kategorije!

Objavljeno:

- dana

PJESNICI, NOVINARI I GLUMCI

Na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja će od 20. do 24. ožujka biti održana u Primoštenu, pozvano je 17 učenika iz Varaždinske županije.

U kategoriji literarnih radova na državni LiDraNo pozvano je troje učenika: Kristina Pagon iz I. OŠ Varaždin s radom „Na klupi za rezervne igrače (mentorica Ana Ilić), Inka Eldan iz II. OŠ Varaždin s radom „Djevojčica sa slike“ (mentorica Mirjana Halusek) i Zoran Jambrek iz OŠ Petrijanec s radom „Brat“ (mentorica Željka Rabuzin).

„U potrazi za idealnom težinom“ je pak naziv novinarskog rada Darije Gazdek iz OŠ Novi Marof (mentorica Sunčica Križan-Kadi), koji će jedini predstavljati Varaždinsku županiju u kategoriji novinarskih radova učenika osnovnih škola.

Na državni LiDraNo pozvana je i jedna radijska emisija, a riječ je o „Ranama“, čiji su autori Edi Kelemenić i Elena Čokor iz OŠ Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin).

Scenski nastupi

U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa u Primošten su pozvani Edita Baneković iz OŠ Visoko koja se iskazala recitirajući pjesmu „Hajda“ (mentor Tibor Martan), te Simon Vincek iz OŠ Šemovec (mentorica Maja Vitković) koji je kazivao pjesmu „Put na Mesec“.

Konačno, u kategoriji skupnih dramsko-scenskih nastupa na državnu smotru pozvani su učenici OŠ Petrijanec Jakov Frkač, Antonio Kokot, Edi Kelemenić, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lea Novoselec i Lorena Hrnčić (mentorica Željka Rabuzin) i njihova „Hižica, ftičica, ziemlica“.

Srednje škole

U kategoriji srednjih škola Varaždinsku županiju će na državnoj smotri predstavljati Ana Leona Lončar, učenica Glazbene škole u Varaždinu, i to u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa s kazivanjem poezije „Ješkovo“ (mentorica Patricija Harjač).

Izvor:
Foto: OŠ PETRIJANEC

Život i društvo

Dan ružičaste vrpce obilježen u Varaždinu: žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih na dojku u subotu, 1. listopada je 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

– Svaka četvrta žena i svaki treći muškarac će do 2025. godine oboljeti od neke vrste karcinoma. Današnji dan posvećen je raku dojke, a mi smo ovdje kao i svake godine i neka vam ne budemo dosadne sa svojim ružičastim vrpcama, brošurama i ponavljanjem uvijek iste rečenice – žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju. Uzmite našu brošuru, pročitajte je barem jednom mjesečno i učinite ono što vam u njoj savjetuju – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin te je zahvalila Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci.

Podršku ovoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nažalost, kao što znamo, bolest ne zna za godine, i iako se najčešće javlja kod žena iznad 50 godina, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca. Stoga su nam ovakve akcije važne i podržavamo ih jer želimo motivirati žene i muškarce, da brinu o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede i da imaju povjerenja u svoje liječnike. Ponosna sam kada vidim Vas, članice udruge, koje ste prošle taj nevjerojatno težak put do izlječenja. Vi nam dajete nadu i ovdje smo da vas podržimo u vašem radu i da omogućimo da se čuje Vaš glas – rekla je zamjenica Zagorec te je pozvala sve žene i muškarce, svih dobi, da redovito obavljaju preglede jer je upravo rano otkrivanje ove bolesti ključno za uspješno izlječenje.

Svoju podršku radu Mammae kluba Varaždin dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Točno u podne u znak sjećanja na preminule članice Mammae kluba Varaždin u zrak su pušteni ružičasti baloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers” koji je završio krajem rujna.

Obzirom na sve izazove izazvane pandemijom COVID-a, projekt se odvijao prema planu, samo što su neki njegovi dijelovi, umjesto u fizičkom obliku, održani virtualno. Zemlje sudionice projekta bile su Španjolska, Švedska, Portugal, Slovačka i Hrvatska.

Kako se projekt bližio kraju, tako su učitelji VI. osnovne škole Varaždin, potaknuti predivnim iskustvima naših učenika sudjelovanjem u mobilnostima, odlučili održati zadnju, fizičku mobilnost u Varaždinu kako bi zaključili ovaj projekt i isplanirali novi.

Na posljednjoj mobilnosti sudjelovale su po dvije učiteljice iz zemalja partnera; Slovačke, Švedske i Portugala, koje su u Varaždin stigle u nedjelju 25.rujna 2022. u poslijepodnevnim satima. Ponedjeljak i utorak bili su rezervirani za obilazak škole, rad na završetku postojećeg projekta te planiranju novog Erasmus+ KA2 projekta. U ponedjeljak navečer organizirano je prigodno druženje uz domaću hranu.

U utorak gosti su obišli Varaždin, a večer je protekla veselo, no radno te su dogovorene nove suradnje. Mobilnost je završila u srijedu. Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Canjuga i njihovi gosti otišli su na prijem u Gradsku vijećnicu gdje su ih primili zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Vesna Haluga i pročelnica Danijela Vusić. Na prijemu razgovaralo se o sustavu obrazovanja u zemljama sudionicama te o uvođenju građanskog odgoja u sve osnovne škole u gradu. Svi su bili veoma zadovoljni onim što su čuli i odlučili su iskoristiti nove spoznaje u budućim projektima. Nakon posjeta Gradu, domaćini su gostima pokazali glavni grad Hrvatske, Zagreb i sve njegove ljepote.

Projekt je završio u planiranjima novih suradnji, a svi su se složili kako Erasmus+ pruža predivna iskustva za učenike i učitelje te omogućuje stjecanje novih prijatelja što sve iznimno veseli i motivira za planiranje budućih projekata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje