Povežite se s nama

U fokusu

Svako od šest trnovečkih naselja dobiva novi, prepoznatljivi trg

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Dva mjeseca prije isteka svoga prvoga načelničkog mandata, Zvonko Šamec je odlučio podnijeti račune četverogodišnjeg rada.

I pritom može biti ležeran, jer u četiri godine je u Trnovec Bartolovečki uloženo više od 50 milijuna kuna, od čega je Općina platila četiri milijuna, dakle manje od 10 posto, a od svibnja 2013. do ožujka 2017. odrađeno je puno, i to u svim dijelovima Općine.

U četiri godine je u Trnovec Bartolovečki uloženo više od 50 milijuna kuna

Novac nije došao lako. Trebalo je napraviti dobru projektnu dokumentaciju, kvalitetno je prezentirati i biti ustrajan u lobiranju. – Mora se biti uporan. Projekata je puno, novaca manje. Ne mogu nabrojiti koliko sam puta bio u raznim ministarstvima i javnim poduzećima kako bih prezentirao potrebe Općine – govori Zvonko Šamec. Upornost mu se očigledno isplatila.

Kvaliteta života

U Općini se radilo na kilometrima i kilometrima cesta te na projektima javne rasvjete, energetske učinkovitosti i komunalnim projektima. Svi su projekti znatno povećali općinski standard i direktno utjecali na kvalitetu života u Trnovcu Bartolovečkom. Ipak, od svih kapitalnih projekata jedan je najveći. To je završetak kanalizacije u Trnovcu, koja ukupno vrijedi stotinjak milijuna kuna.

– Priča se odugovlačila dulje od desetljeća. Sustav se počeo graditi još 2002. godine, posao je stajao, problem nas je dočekao, ali eto, uspjeli smo ga riješiti – govori načelnik Zvonko Šamec.

Svi su projekti znatno povećali općinski standard i direktno utjecali na kvalitetu života u Trnovcu

Još da su objavljeni natječaji iz mjera sedam, bilo bi toga i više. Čim je otvoren natječaj 7.2. Trnovec Bartolovečki je kandidirao radove na 15 cesta, vrijedne 3, 8 milijuna kuna. Papirologija je spremna već dulje vrijeme. U toj, najočekivanijoj mjeri na raspolaganju je samo 50 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku, pa Općina ništa drugo nije prijavljivala. – To je jako skroman novac za cijelu Hrvatsku. Hvala Bogu pa mi imamo vrtiće, ali čekamo neki natječaj za energetsku obnovu kako bismo ih prijavili.

Izgradnja kanalizacije je uzela svoj danak. Trebat će desetak milijuna kuna da bi se 14 ulica vratilo u prvobitno stanje. – Sad čekamo natječaj na koji ćemo prijaviti projekt – najavljuje načelnik Šamec.

Osim ovih praktičnih projekta, potrebnih za svakodnevno funkcioniranje, Općina se sprema napraviti i veliki projekt za društveni život mještana. Svih šest naselja Trnovca Bartolovečkog dobit će svoj novi, prepoznatljivi trg. Za to se u sljedeće četiri godine planira potrošiti oko milijun kuna. Zasad je gotov idejni projekt trga u Bartolovcu, koji će se prvi raditi. Svaki trg će biti drukčijega vizualnog izgleda – etno, klasik ili moderan – u skladu sakarakteristikama naselja. Tako se zna da će Šemovec imati trg tradicionalnog štiha.

Svih šest naselja ubuduće će tako biti vizualno prepoznatljivo. Na njima će se družiti mještani, kojih će, nada se načelnik, za razliku od ostatka Hrvatske, biti svake godine sve više. U Trnovcu sve rade da tako bude. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje