Povežite se s nama

Život i društvo

“Sve ceste će biti čiste”

Objavljeno:

- dana

ŽUC i PZC Varaždin Ususret zimskim uvjetima na prometnicama Varaždinske županije

Iako meteorolozi najavljuju da ove zime neće biti niti približno snijega kao lani, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, u Županijskoj upravi za ceste ne žele riskirati. Stoga je prošli tjedan, na inicijativu Hrvatskih cesta održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih službi zaduženih za sigurnost cestovnog prometa tijekom zime. – Iako se ne očekuje tolika količina padalina kao prošle godine, ŽUC je pripremio 3800 tona soli, što je više nego lani.

Istovremeno, u pripravnosti je 30-ak ekipa za čišćenje prometnica. S pripremama smo započeli još tijekom ljetnih mjeseci. Nabavljeno je i tisuću osamsto tona kamenog posipala te dvjesto tona grambita. Ukupni troškovi zimske službe za period od 15. studenog 2013. do 25. ožujka 2014. godine iznose nešto više od devet milijuna kuna – kazao je ravnatelj varaždinske podružnice ŽUC-a, Tomislav Osonjački.

PZC predviđa da će troškovi održavanja cesta ove zime biti 9 milijuna kuna

Za čišćenje ukupno 929 kilometara lokalnih i županijskih cesta kojima gospodari ŽUC prema ugovoru je zaduženo Poduzeće za ceste. Tvrtka koja osim u Varaždinskoj, snijeg čisti i u Međimurskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji, prema riječima predsjednika Uprave Saše Varge, spremna je na sve snježne scenarije. – Najmodernije ralice čekaju u pripravnosti, a s njima i sva dodatna oprema potrebna za održavanje cesta u zimskim uvjetima. Konkretno, raspolažemo s 29 vozila, a prema potrebi na teren izlazi i dodatnih šest vozila – kazao je Varga.
Voditelj Odsjeka sigurnosti cestovnog prometa Danijel Posavec istaknuo je kako je vrlo važno pridržavati se važećih prometnih propisa i pravila kada su proglašeni zimski uvjeti u cestovnom prometu. – Ceste trebaju biti prohodne onima čija su vozila opremljena prema propisima za zimske uvjete. Ako cesta nije očišćena, nemojte se libiti zatvoriti je. Bolje zatvorena nego opasna – istaknuo je Posavec
Zimska će služba u punoj pripravnosti biti od 15. studenog, pa sve do 25. ožujka iduće godine, no datumi nisu fiksni. Sve će ovisiti o potrebama. Održavanje kilometra ceste u vrijeme obilnih padalina, lani je zimsku službu koštao 22 tisuće kuna.

Danijel Posavec: “Bolje da je cesta zatvorena nego opasna.”

Unatoč neobično obilnim padalinama prošle godine, sve varaždinske službe involvirane u održavanje prometnica sigurnima, prema mišljenju građana, dobro su obavile svoj posao. To je potvrdila i ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Jasminka Begić. Ravnateljica je ustvrdila da nikakvih problema oko (ne)prohodnih cesta nije bilo te da je pristup svakom pacijentu bio omogućen.

Stožeri

Na području Županijske uprave za ceste Varaždinske županije predviđena su četiri stalna mjesta pripravnosti, i to u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu.
Kompletnu zimsku službu koordinirat će stožer zimske službe PZC-a Varaždin d.d.
Od ukupno devetsto trideset kilometara cesta kojima ŽUC gospodari, četiri stotine četrdeset i pet kilometara otpada na županijske ceste, a četiri stotine osamdeset pet kilometara na lokalne ceste. Održavanje cesta u zimskim uvjetima vrši se  prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta održavaju se prema unaprijed određenim prioritetima.

Prevencija

– Najvažnije je preventivno postupanje, istaknuo je Danijel Posavec. Apelirao je na sve vozače i sudionike u prometu da se pridržavaju propisanih uvjeta o vožnji u zimskim uvjetima. No uvijek se nađe neki problem kojeg zapravo ne bi trebalo biti. Tako, na primjer, iz HAC-a apeliraju na šumariju u Novom Marofu koja ne dozvoljava sječu drveća uz cestu u obujmu koji bi to zahtijevala sigurnost na cestama.

Prijedlog novog Pravilnika

Uskoro bi zimska služba trebala raditi prema novom Pravilniku o održavanju javnih cesta koji je izradilo Ministarstvo prometa. Pravilnik izaziva brojno negodovanje među sudionicima u održavanju sigurnosti prometa u zimskim uvjetima. Zbog toga se nadaju da će prije donošenja Pravilnika u Ministarstvu saslušati struku s iskustvom na terenu. Do sada su pokušavali kontaktirati Ministarstvo nekoliko puta, ali bezuspješno.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje