Povežite se s nama

Život i društvo

“Sve ceste će biti čiste”

Objavljeno:

- dana

ŽUC i PZC Varaždin Ususret zimskim uvjetima na prometnicama Varaždinske županije

Iako meteorolozi najavljuju da ove zime neće biti niti približno snijega kao lani, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, u Županijskoj upravi za ceste ne žele riskirati. Stoga je prošli tjedan, na inicijativu Hrvatskih cesta održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih službi zaduženih za sigurnost cestovnog prometa tijekom zime. – Iako se ne očekuje tolika količina padalina kao prošle godine, ŽUC je pripremio 3800 tona soli, što je više nego lani.

Istovremeno, u pripravnosti je 30-ak ekipa za čišćenje prometnica. S pripremama smo započeli još tijekom ljetnih mjeseci. Nabavljeno je i tisuću osamsto tona kamenog posipala te dvjesto tona grambita. Ukupni troškovi zimske službe za period od 15. studenog 2013. do 25. ožujka 2014. godine iznose nešto više od devet milijuna kuna – kazao je ravnatelj varaždinske podružnice ŽUC-a, Tomislav Osonjački.

PZC predviđa da će troškovi održavanja cesta ove zime biti 9 milijuna kuna

Za čišćenje ukupno 929 kilometara lokalnih i županijskih cesta kojima gospodari ŽUC prema ugovoru je zaduženo Poduzeće za ceste. Tvrtka koja osim u Varaždinskoj, snijeg čisti i u Međimurskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji, prema riječima predsjednika Uprave Saše Varge, spremna je na sve snježne scenarije. – Najmodernije ralice čekaju u pripravnosti, a s njima i sva dodatna oprema potrebna za održavanje cesta u zimskim uvjetima. Konkretno, raspolažemo s 29 vozila, a prema potrebi na teren izlazi i dodatnih šest vozila – kazao je Varga.
Voditelj Odsjeka sigurnosti cestovnog prometa Danijel Posavec istaknuo je kako je vrlo važno pridržavati se važećih prometnih propisa i pravila kada su proglašeni zimski uvjeti u cestovnom prometu. – Ceste trebaju biti prohodne onima čija su vozila opremljena prema propisima za zimske uvjete. Ako cesta nije očišćena, nemojte se libiti zatvoriti je. Bolje zatvorena nego opasna – istaknuo je Posavec
Zimska će služba u punoj pripravnosti biti od 15. studenog, pa sve do 25. ožujka iduće godine, no datumi nisu fiksni. Sve će ovisiti o potrebama. Održavanje kilometra ceste u vrijeme obilnih padalina, lani je zimsku službu koštao 22 tisuće kuna.

Danijel Posavec: “Bolje da je cesta zatvorena nego opasna.”

Unatoč neobično obilnim padalinama prošle godine, sve varaždinske službe involvirane u održavanje prometnica sigurnima, prema mišljenju građana, dobro su obavile svoj posao. To je potvrdila i ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Jasminka Begić. Ravnateljica je ustvrdila da nikakvih problema oko (ne)prohodnih cesta nije bilo te da je pristup svakom pacijentu bio omogućen.

Stožeri

Na području Županijske uprave za ceste Varaždinske županije predviđena su četiri stalna mjesta pripravnosti, i to u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu.
Kompletnu zimsku službu koordinirat će stožer zimske službe PZC-a Varaždin d.d.
Od ukupno devetsto trideset kilometara cesta kojima ŽUC gospodari, četiri stotine četrdeset i pet kilometara otpada na županijske ceste, a četiri stotine osamdeset pet kilometara na lokalne ceste. Održavanje cesta u zimskim uvjetima vrši se  prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta održavaju se prema unaprijed određenim prioritetima.

Prevencija

– Najvažnije je preventivno postupanje, istaknuo je Danijel Posavec. Apelirao je na sve vozače i sudionike u prometu da se pridržavaju propisanih uvjeta o vožnji u zimskim uvjetima. No uvijek se nađe neki problem kojeg zapravo ne bi trebalo biti. Tako, na primjer, iz HAC-a apeliraju na šumariju u Novom Marofu koja ne dozvoljava sječu drveća uz cestu u obujmu koji bi to zahtijevala sigurnost na cestama.

Prijedlog novog Pravilnika

Uskoro bi zimska služba trebala raditi prema novom Pravilniku o održavanju javnih cesta koji je izradilo Ministarstvo prometa. Pravilnik izaziva brojno negodovanje među sudionicima u održavanju sigurnosti prometa u zimskim uvjetima. Zbog toga se nadaju da će prije donošenja Pravilnika u Ministarstvu saslušati struku s iskustvom na terenu. Do sada su pokušavali kontaktirati Ministarstvo nekoliko puta, ali bezuspješno.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje