Povežite se s nama

Međimurje

Sve generacije učile kako se brinuti o zdravlju svog srca

Objavljeno:

- dana

SRCE

Obilježavanje Svjetskog dana srca ove je godine u središtu Preloga 30. rujna okupilo pripadnike svih generacija.

Grad Prelog domaćin je ove manifestacije više od deset godina. Diana Uvodić Đurić, zamjenica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, pozvala je sve sudionike da brinu o svom zdravlju i zdravlju svog srca vodeći računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, pravilnoj prehrani te izbjegavanju pušenja i konzumiranja alkoholnih pića. Svjetska kardiološka federacija, pod čijim se okriljem na globalnoj razini obilježava Svjetski dan srca, kao i organizatori ovog događaja na nacionalnoj razini, zalažu se za zbližavanje svih članova zajednice kako bi pomogli ljudima da žive dulje, bolje i zdravije.

Umjetno disanje

Tasjenka Frčko iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije istaknula je važnost pravovremene intervencije kod srčanog zastoja koju trebaju pružati laici prije dolaska Hitne pomoći. Pozvala je sve zainteresirane, posebice mlade, da iskoriste priliku i nauče vještinu oživljavanja i korištenja automatskoga vanjskog defibrilatora (AVD). Tijekom manifestacije dvije ekipe Hitne medicinske pomoći na lutkama su pokazivale kako se provodi masaža srca i umjetno disanje pomoću AVD-a. Sudionici radionica imali su priliku vidjeti i kako izgleda set za reanimaciju te ostali pribor koji koriste ekipe Hitne medicinske pomoći na terenu.

Oko 200 građana iskoristilo je priliku kako bi izmjerilo svoj krvni tlak, šećer u krvi i tjelesnu težinu

Nakon uvodnog dijela, u Prelogu je već četvrtu godinu zaredom održan paneuropski FlashMOVE – ples na zajedničku koreografiju, u kojem je tijekom ovogodišnjega Europskog tjedna sporta i NowWeMOVE kampanje sudjelovalo više europskih zemalja. FlasMOVE su u Prelogu otplesali članovi Dječjeg foruma Grada Preloga i Društva „Naša djeca“ Prelog pod vodstvom volonterki Kristine Najman i Maje Slaviček. U ples su se, s puno entuzijazma, uključili i članovi Doma za odrasle osobe Orehovica.

Na Trgu sv. Jakoba okupio se i velik broj djece predškolske dobi kako bi sudjelovali na biciklijadi pod nazivom „Biciklom za srce“, koju je organizirala Udruga „Laganini“ iz Preloga u suradnji s Dječjim vrtićom „Fijolica“ iz Preloga. Biciklijada je bila organizirana oko crkve sv. Jakoba, a uključilo se 70-tak djece. Svaki je sudionik biciklijade dobio promotivnu kapu i medalju u obliku srca, koje su izradila djeca iz „Fijolice“. Svaki je sudionik na poleđinu medalje napisao kako on i njegova obitelj brinu o zdravlju svog srca, jer je ove godine moto Svjetskog dana srca glasio „Podijelite energiju“.

Provjerite svoj rizik

 Nakon biciklijade djeca su se uključila u različite sportske igre koje su u sklopu projekta „Volonteri u parku“ za njih osmislili volonteri iz Društva „Naša djeca“ Prelog i Udruge mladih „Efekt“ Prelog. Po završetku igara izvučeno je 12 medalja te su pročitane zanimljive poruke koje su napisala djeca. Mali autori poruka nagrađeni su prigodnim nagradama.

Odrasli sudionici pokazali su velik interes za radionice pod nazivom „Provjerite svoj rizik“ Odazvalo se gotovo 200 građana, kojima je izmjeren krvni tlak i šećer u krvi te tjelesna težina, a imali su priliku o svojim rezultatima, navikama, problemima i bolestima razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima različitih profila.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje