Povežite se s nama

Život i društvo

Sve je bilo kao nekad – na jednom su se mjestu okupili kravari, kozari, pčelari, cvjećari…, dogovarali su se poslovi, razmjenjivala iskustva

Objavljeno:

- dana

Ludbreg – Izložba stoke i malih životinja

Druga Izložba stoke i malih životinja – koja se održava u sklopu događanja Dana ludbreške Svete nedjelje – otvorena je danas, 3. rujna, na livadi pored Svetišta Predrage Krvi Kristove.

Ludbreški je gradonačelnik, Dubravko Bilić priredbu je nazvao iznimno važnom za očuvanje poljoprivrede, posebice stočarstva u ludbreškom kraju. – U Ludbregu je trenutačno središte stočarske proizvodnje u Varaždinskoj županiji ali usudio bih se reći i u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Izložbom omogućavamo našim poljoprivrednicima da vide najbolja moguća grla, možda i ugovore neki posao, a jednako je važna i edukacija.Željeli bismo mlađim generacijama pokazati kako se nekad živjelo u okolici Grada jer današnje generacije nemaju priliku uživo vidjeti ove životinje. Zato ustrajemo u ovoj manifestaciji. Očekujem da će izložba rasti i da će uskoro iz jednodnevne postati dvodnevna – rekao je gradonačelnik Bilić.

Na izložbi – kojoj je cilj predstavljanje domaćih proizvoda ludbreškog kraja, ali i povezivanje proizvođača i poticanje poljoprivredne i stočarske proizvodnje – predstavili su se uzgajivači konja, krava, svinja, ovaca, koza, peradi, malih životinja, proizvođači opreme, poljoapoteke, proizvođači cvijeća i povrća, sira, vinari, pčelari, Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj te brojne udruge. “Žene iz Centra svijeta”prezentirale su starinski način pripremanja zimnice.

Međužupanijsku izložbu stoke i malih životinja otvorio je Siniša Hajdaš Dončić.

– Drago mi je što grad organizira ovu izložbu jer izložba je uvijek, ne samo dobar sadržaj već i način da se pokaže kako Grad i bŽupanija brinu o svojim proizvođačima. Ludbreg se pozicionirao kao destinacija koja uključuje poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo. Važno je da očuvamo stočarsku proizvodnju jer hrana je krucijalna. Države koje nemaju energetiku i nemaju vlastitu proizvodnju hrane postaju inferiorne i drugorazredne države.Bez kvalitetne proizvodnje domaće hrane države su osuđene na neuspjeh. Hrvatska mora u narednih desetak godina jačati taj sektor – rekao je Hajdaš Dončić.

Izvor:
Foto: Grad Ludbreg

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje