Povežite se s nama

Kultura

Sve je spremno za 22. Festival čipke u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Dok je mnogima tek usputni detalj ili ukras na odjeći, Lepoglavkama je čipka puno više – rukotvorina koju njihove vrijedne ruke pretvaraju u pravu malu umjetnost. I tako iz godine u godinu, iz generacije u generaciju.

Štoviše, to lepoglavsko blago unatrag nešto više od dva desetljeća predstavlja se javnosti na festivalima čipke. Svake se jeseni Lepoglava na nekoliko dana pretvara u europsku, pa i svjetsku prijestolnicu čipke.

Tako će biti i ove godine od 14. do 16. rujna, kada je na rasporedu 22. Međunarodni festival čipke. Riječ je o najznačajnijem događaju u Lepoglavi, fokusiranome na promociju domaće čipke te povezivanje hrvatskih i europskih čipkarskih centara.

Kao i svaki put dosad, ovogodišnji Festival čipke ponudit će brojne zanimljive izložbe, radionice, predavanja i koncerte, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Tijekom Festivala posjetitelji će moći razgledati brojne izložbe, ne samo lepoglavske čipke već i čipki iz ostalih domaćih i europskih čipkarskih centara. Održat će se i stručna predavanja i radionice, a sve to pratit će bogat sajmeni i kulturno-zabavni program. Što se tiče izložbi, bit će izložene čipke iz Hrvatske, poput onih iz samostana benediktinki sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata iz Hvara te sv. Margarite iz Paga i Udruge “Pekljica” iz Primoštena.

Predstavit će se čipkarska sekcija Slovenskoga kulturnog društva “Triglav” iz Splita, bit će izložene čipke iz zbirke obitelji Uhrin i brojne druge. U pavlinskom samostanu moći će se vidjeti predivne čipke iz Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Poljske. U Domu kulture bit će pak postavljena zanimljiva instalacija pod nazivom „Nova vizija lepoglavske čipke kao UNESCO-ve baštine“, a bit će predstavljena i Zbirka čipki „Iz kataloga Danice Brössler“.

Izložbe za posjetitelje bit će otvorene od 10 sati. U petak će biti otvorene do 21 sat, u subotu do 20, a u nedjelju do 18 sati. Cijena ulaznice je 15 kuna, dok djeca do 7 godina imaju slobodan ulaz.

Svečano otvaranje 22. Međunarodnog festivala čipke uz podizanje festivalske zastave bit će održano u petak, 14. rujna, u 18 sati na terasi restorana “Ivančica”. Nakon otvorenja slijede vatromet i multimedijalni show na temu čipke.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati