Povežite se s nama

Život i društvo

Sve je spremno za 333. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno:

- dana

Već 333. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 2. do 4. srpnja.

Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a organizira župa sv. Josipa u Varaždinu.

Donosimo hodogram koji je objavila Varaždinska biskupija:

Subota, 2. srpnja
Hodočašće započinje u subotu, 2. srpnja, u 3 sata blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega će pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja.
Prolazit će kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište. Hodočašće se nastavlja preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle u 14 sati započinje zajednička svečana procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke, kamo se stiže oko 15 sati.

Prvog dana hodočašća sveta misa u crkvi na otvorenom slavit će se u 19 sati, a u 21 sat bit će se pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji.

Nedjelja, 3. srpnja
U nedjelju, 3. srpnja, u 9 sati, bit će pobožnost križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom slavit će se u 11 sati.

Za vjernike koji će se pješacima pridružiti u nedjelju, organiziraju se autobusi čiji je polazak iz Varaždina u 6 sati. Povratna karta u iznosu od 60 kuna može se kupiti na autobusnom kolodvoru do petka 1. srpnja (ujedno i za pješake koji se vraćaju autobusom).
Nakon oproštajne procesije u bistričkoj bazilici koja će biti u 15 sati, predviđen je povratak u Varaždin.

Ponedjeljak, 4. srpnja
Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak, 4. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje