Povežite se s nama

Život i društvo

Sve je spremno za 333. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno:

- dana

Već 333. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 2. do 4. srpnja.

Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a organizira župa sv. Josipa u Varaždinu.

Donosimo hodogram koji je objavila Varaždinska biskupija:

Subota, 2. srpnja
Hodočašće započinje u subotu, 2. srpnja, u 3 sata blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega će pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja.
Prolazit će kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište. Hodočašće se nastavlja preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle u 14 sati započinje zajednička svečana procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke, kamo se stiže oko 15 sati.

Prvog dana hodočašća sveta misa u crkvi na otvorenom slavit će se u 19 sati, a u 21 sat bit će se pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji.

Nedjelja, 3. srpnja
U nedjelju, 3. srpnja, u 9 sati, bit će pobožnost križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom slavit će se u 11 sati.

Za vjernike koji će se pješacima pridružiti u nedjelju, organiziraju se autobusi čiji je polazak iz Varaždina u 6 sati. Povratna karta u iznosu od 60 kuna može se kupiti na autobusnom kolodvoru do petka 1. srpnja (ujedno i za pješake koji se vraćaju autobusom).
Nakon oproštajne procesije u bistričkoj bazilici koja će biti u 15 sati, predviđen je povratak u Varaždin.

Ponedjeljak, 4. srpnja
Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak, 4. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje