Povežite se s nama

Život i društvo

Sve je spremno za najveći događaj za mlade u Europi

Objavljeno:

- dana

Povodom održavanja jednog od najvažnijih i najvećih događaja za mlade u Europi EYE Varaždin, gradonačelnik Neven Bosilj je u utorak zajedno s voditeljem organizacijskog tima EYE Varaždin Ninom Preložnjakom i predsjednicom Udruge V.U.K. Leom Labaš najavio i predstavio program eventa.

EYE Varaždin održava se 25. i 26. studenoga 2022. godine u gradskoj sportskoj dvorani Arena. Organizatori su Udruga mladih V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu s partnerima iz Mreže mladih Hrvatske i Saveza izviđača Hrvatske, a suorganizator Europski parlament. Pridruženi partneri na projektu su Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina. U Varaždin stiže više od 600 mladih iz cijele Europe na 40 različitih aktivnosti uz veliki završni party s Burakom Yeterom.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će Varaždin biti domaćin ovog velikog događaja za mlade. „Varaždin je već dokazano dobar domaćin i svi koji ga posjete uvijek naglašavaju uljudnost i pristupačnost nas Varaždinca. Siguran sam da će sudionici EYE-a biti zadovoljni i da će uz mnoštvo novih ideja sa sobom ponijeti i lijepe uspomene na Varaždin. Grad Varaždin dao je podršku i pomaže u organizaciji Europskog događaja za mlade. Sufinanciramo EYE Varaždin s 225 tisuća kuna, uključili smo se u organizaciju besplatnog javnog prijevoza busekima iz centra grada do Arene Varaždin i pružamo svu organizacijsku i logističku podršku organizatorima. Ovaj događaj u sklopu kojeg će se održati čitav niz različitih i besplatnih programa posjetit će mnoštvo mladih iz cijele Europe, pa čak i iz Azije i Afrike. Europski parlament je suorganizator i sve to će omogućiti našem gradu vidljivost na nacionalnoj i europskoj razini. Sudionici će imati priliku razgledati Varaždin i posjetiti i varaždinski Advent koji se tad otvara. Grad Varaždin dobitnik je certifikata Grad za mlade, a ovim događajem potvrđujemo da smo otvoreni i slušamo ideje mladih, ali i da se čvrsto pozicioniramo kao grad u kojem su mladi i projekti za mlade izuzetno važni.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

“EYE Varaždin jedinstvena je prilika da se na jednom mjestu okupe mladi i donositelji odluka s najviše europske razine te da svi zajedno pokušamo dati svoje viđenje na izazove pred kojima se našla Europa unatrag nekoliko godina i diskutirati o okolišnim temama, stambenim politikama, posljedicama pandemije, migrantskih kriza, rata pa sve do narušavanja vladavine prava.” – istaknuo je voditelj organizacijskog tima EYE-a Varaždin Nino Preložnjak.

Predsjednica Udruge mladih V.U.K. Lea Labaš dodala je kako se ovim događajem želi, između ostalog, pokazati da su mladi važni, sposobni, da ih zanimaju aktualnosti u svijetu, da nisu apolitični i da itekako žele biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih i njihove okoline. „Udruga V.U.K. je kroz razne projekte aktivirala mlade pa će to učiniti i kroz EYE Varaždin. Na EYE-u Varaždin volontirat će oko 60 mladih uglavnom s područja Grada Varaždina. Varaždin je ovim događajem postao važan na karti Europe što se tiče organizacije događaja za mlade i politika za mlade.” – rekla je Lea Labaš.

Europski događaj za mlade održava se svake dvije godine u Strasbourgu u organizaciji Europskog parlamenta, a jedan od ciljeva takvih događaja je približavanje Europskog parlamenta mladima te upoznavanje svih procesa donošenja odluka koji se odvijaju u Europskoj uniji.

Program EYE-a Varaždin „Bez granica“ („Zero Borders“) ponudit će razmišljanja i odgovore mladih generacija na izazove pred kojima se našla Europa kroz tri glavna programska pravca: 1)TA POLITIKA, 2) COOLTURA, 3) HENGANJE te kroz više od 40 različitih i besplatnih aktivnosti, panela, rasprava, debata i radionica. Teme koje mlade zanimaju i o kojima će raspravljati tijekom dvodnevnog događaja su:

•          Europska godina mladih 2022 – što je donijela mladima?

•          Europska demokracija nakon izbora za Europski parlament 2024.: Vladavina prava za sve?

•          Europska budućnost Jugoistočne Europe – izazovi i kameni spoticanja

•          Efektivne stambene politike za mlade – puste želje ili stvarnost?

•          Zeleni poslovi: Revolucija koju su donijeli Generacija Z i Covid-19

•          Upoznavanje procesa donošenja odluka u Europskom parlamentu

•          Migracije, krize i geopolitička previranja u Europi i svijetu

•          Lobiranje i zagovaranje

•          Umrežavanje i komunikacija s vršnjacima iz cijele Europe

•          Erasmus+ mogućnosti

•          Body movement radionice, Voguing

•          Sportske aktivnosti: radionica samoobrane, disc golf i dr.

•          Izložbe umjetnika iz Velike Britanije, Njemačke i Hrvatske

Svoj dolazak na EYE Varaždin su, između ostalih, potvrdili hrvatski europarlamentarci Predrag Matić, Karlo Ressler i Tonino Picula, slovenska europarlamentarka Irena Joveva, Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te popularni hrvatski Tik Toker Dario Marčac.

U večernjem dijelu programa EYE-a Varaždin u petak, 25.11. sudionici i šira javnost će moći prisustvovati svečanoj ceremoniji otvorenja u režiji Sanje Tropp Fruhwald i Marija Kovača. EYE Varaždin organizira i veliki završni party u subotu, 26.11. u sklopu kojeg će nastupiti svjetski poznati DJ Burak Yeter. Ulaz na završni party s Burakom Yeterom je besplatan i otvoren za sve zainteresirane uz prethodnu registraciju na službenoj web stranici www.eyevarazdin.eu.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje