Povežite se s nama

U fokusu

Dan mimoza u Varaždinu: U porastu broj zaraženih HPV virusom, mladi, cijepite se!

Objavljeno:

- dana

OBILJEŽEN 10. DAN MIMOZA

Na edukativnom štandu u središtu Varaždina i ove je godine obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, na kojem su bile mnoge osobe iz javnog života Varaždina.

Simboličnom prodajom grančica mimoza, savjetima i edukativnim materijalima javnost se želi senzibilizirati o važnosti cijepljenja i ranog otkrivanja raka grlića maternice.

– Broj žena oboljelih od raka vrata maternice posljednjih je godina u padu, ali je zabrinjavajući trend sve većeg broja CIN promjena koje se javljaju kod sve mlađih djevojaka, čak i kod 15-godišnjakinja. Niti jedna žena ne bi trebala izgubiti život zbog raka vrata maternice jer je to oblik karcinoma koji se lako prepoznaje i prevenira na vrijeme – kaže Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju varaždinske Opće bolnice, s kojom smo razgovarali povodom obilježavanja 10. hrvatskog Dana mimoza. 

Cjepivo obavezno?

Iako nisu dostupni podaci o oboljelima za cijelu Varaždinsku županiju, dovoljno govore i brojke zabilježene na razini varaždinske bolnice. Prošle je godine u bolnici bilo sedam žena s karcinomom vrata maternice, a godinu dana ranije njih devet te nije bilo ni jednog smrtnog slučaja.

– Unazad pet do šest godina broj oboljelih žena kretao se od 10 do 15 u našoj bolnici s dva do tri smrtna slučaja svake godine, tako da je zadnjih godina broj oboljelih u padu. No, sve je više zaraženih HPV-om, virusom koji se povezuje s karcinomom grlića maternice. Procjenjuje se da svaka druga spolno aktivna osoba nosi u sebi virus HPV. Stoga je vrlo važna edukacija mladih o spolno odgovornom ponašanju i cijepljenju – govori naša sugovornica.

Cjepivo protiv HPV-a počelo se primijenjivati prije osam godina i pokazalo se da je učinkovitije nego što se prvotno mislilo jer štiti od više tipova ovog virusa, ističe Ivana Risek.

Cjepivo protiv HPV-a  je besplatno za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola, no u Varaždinskoj županiji nije se cijepio gotovo nitko

Cjepivo se u početku plaćalo, ali je od prošle godine omogućeno besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola.
– Ali, gotovo se nitko nije cijepio, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego ni na razini cijele zemlje – kaže liječnica koja smatra da bi cjepivo trebalo postati obavezno.
Pojavom cjepiva protiv HPV-a često se mogao čuti komentar da se cijepljenjem mladima na neki način daje dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. U varaždinskoj bolnici smatraju da to nije tako.
– Dobro informirana i odgovorna djeca ponašat će se odgovorno s cjepivom i bez njega, a neodgovorne osobe tako će se ponašati i bez cjepiva, no ako se cijepe, barem će biti manje CIN promjena – govori naša sugovornica.
Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 22. do 28. siječnja. Prema podacima Registra za rak Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. U 2015. godini u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje