Povežite se s nama

U fokusu

Dan mimoza u Varaždinu: U porastu broj zaraženih HPV virusom, mladi, cijepite se!

Objavljeno:

- dana

OBILJEŽEN 10. DAN MIMOZA

Na edukativnom štandu u središtu Varaždina i ove je godine obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, na kojem su bile mnoge osobe iz javnog života Varaždina.

Simboličnom prodajom grančica mimoza, savjetima i edukativnim materijalima javnost se želi senzibilizirati o važnosti cijepljenja i ranog otkrivanja raka grlića maternice.

– Broj žena oboljelih od raka vrata maternice posljednjih je godina u padu, ali je zabrinjavajući trend sve većeg broja CIN promjena koje se javljaju kod sve mlađih djevojaka, čak i kod 15-godišnjakinja. Niti jedna žena ne bi trebala izgubiti život zbog raka vrata maternice jer je to oblik karcinoma koji se lako prepoznaje i prevenira na vrijeme – kaže Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju varaždinske Opće bolnice, s kojom smo razgovarali povodom obilježavanja 10. hrvatskog Dana mimoza. 

Cjepivo obavezno?

Iako nisu dostupni podaci o oboljelima za cijelu Varaždinsku županiju, dovoljno govore i brojke zabilježene na razini varaždinske bolnice. Prošle je godine u bolnici bilo sedam žena s karcinomom vrata maternice, a godinu dana ranije njih devet te nije bilo ni jednog smrtnog slučaja.

– Unazad pet do šest godina broj oboljelih žena kretao se od 10 do 15 u našoj bolnici s dva do tri smrtna slučaja svake godine, tako da je zadnjih godina broj oboljelih u padu. No, sve je više zaraženih HPV-om, virusom koji se povezuje s karcinomom grlića maternice. Procjenjuje se da svaka druga spolno aktivna osoba nosi u sebi virus HPV. Stoga je vrlo važna edukacija mladih o spolno odgovornom ponašanju i cijepljenju – govori naša sugovornica.

Cjepivo protiv HPV-a počelo se primijenjivati prije osam godina i pokazalo se da je učinkovitije nego što se prvotno mislilo jer štiti od više tipova ovog virusa, ističe Ivana Risek.

Cjepivo protiv HPV-a  je besplatno za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola, no u Varaždinskoj županiji nije se cijepio gotovo nitko

Cjepivo se u početku plaćalo, ali je od prošle godine omogućeno besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola.
– Ali, gotovo se nitko nije cijepio, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego ni na razini cijele zemlje – kaže liječnica koja smatra da bi cjepivo trebalo postati obavezno.
Pojavom cjepiva protiv HPV-a često se mogao čuti komentar da se cijepljenjem mladima na neki način daje dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. U varaždinskoj bolnici smatraju da to nije tako.
– Dobro informirana i odgovorna djeca ponašat će se odgovorno s cjepivom i bez njega, a neodgovorne osobe tako će se ponašati i bez cjepiva, no ako se cijepe, barem će biti manje CIN promjena – govori naša sugovornica.
Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 22. do 28. siječnja. Prema podacima Registra za rak Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. U 2015. godini u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Hrvatskoj nedostaje puno radnika pa će se hrvatsko tržište rada predstavljati na potencijalnim tržištima radne snage u inozemstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

S ciljem unapređenja, ubrzanja i pojednostavljenja procedura, HGK, Ministarstvo rada i HZZ pokreću projekt predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage, objavio je HGK.

Hrvatska je suočena s velikim deficitom radne snage. U tržišnoj utakmici za radnicima, kao mala otvorena ekonomija koja ulazi na tržište desetljećima nakon svojih konkurenata – velikih europskih država, imamo nepovoljniju poziciju za natjecanje i poslodavci ne dobivaju dostatni broj kvalificiranih radnika, istaknuto je na konferenciji “Zapošljavanje stranih radnika putem agencija: potrebe, izazovi, rješenja” koja se održala u organizaciji HGK Komore Zagreb 26. rujna.

Kao destinacija rada, moramo ulagati veliki trud u pozicioniranje na tržištima s kojih radnici dolaze, kazao je u uvodnom dijelu konferencije predsjednik HGK Luka Burilović.

“Budući da nam je uvoz radne snage u ovom obujmu novost, morat ćemo se prilagoditi. Trebamo znati koja su to tržišta koja nam mogu ponuditi radnike sa specifičnim znanjima. Zato je Hrvatska gospodarska komora, s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, u pokretanju projekta predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage”, kazao je Burilović ističući da je cilj izaći izvan granica i predstaviti se potencijalnim radnicima i kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života izvan radnih sati.

“Ravnoteža poslovnog i privatnog života za današnjeg čovjeka jedan je od najvažnijih čimbenika kod odabira poslodavaca; to možemo i moramo iskoristiti”, poručio je predsjednik HGK.

Do 21. rujna izdano je 129.038 radnih dozvola stranim državljanima. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini izdano je rekordnih 124.121 dozvola, što je predstavljalo porast od 51,5 posto u odnosu na 2021. ili čak 279 posto u odnosu na 2018. godinu. Uz to što raste broj izdanih dozvola, mijenja se i struktura stranih radnika po državljanstvu – tradicionalni bazeni u regiji ispražnjeni su te se u potrazi za stranim radnicima sve više okrećemo dalekim azijskim zemljama. Od 10 zemalja iz kojih danas najviše dolaze strani radnici, za njih iz šest zemalja izdaju se vize, što usporava vrijeme njihovog dolaska u RH.

Navedena kretanja posljedično su generirala nagli rast agencija za zapošljavanje, kako za posredovanje tako i za privremeno zapošljavanje, kojih je prema evidenciji Ministarstva rada gotovo 600, iznio je podatak predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

“Hrvatsku treba prezentirati kao atraktivnu destinaciju i donijeti novu imigracijsku strategiju s poticajnim mjerama za useljenike kao i integracijsku politiku. Agencije treba osnažiti na tom putu i po potrebi dodatno regulirati njihov rad”, kazao je Zaher.

Kako bi se pojednostavnio uvoz radne snage, postupno se liberaliziraju zakonska rješenja, a u pripremi su i novele čija je svrha daljnje ubrzanje i pojednostavljenje postojećih procedura. Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić naveo je da se predložene izmjene odnose na produženje važenja dozvola za boravak i rad – opće produženje dozvole s jedne na tri godine, a radne dozvole za sezonce sa sadašnjih šest mjeseci na maksimalno devet mjeseci.ž

“Također, izmjene Zakona predviđaju i olakšanu promjenu poslodavca u istom zanimanju nakon godine dana – neće se trebati tražiti nova dozvola već mišljenje HZZ-a koje je dužan dati unutar pet dana. Izmjene se odnose i na priznavanje stručnog iskustva u IT sektoru kao visoke stručne kvalifikacije za potrebe izdavanja plave karte EU, koje bi provodilo Povjerenstvo pri HGK. Izmjene Zakona očekuju se najkasnije u prvom kvartalu 2024.”, najavio je Katić.

Za daljnji razvoj RH gospodarstvu je potrebno omogućiti kvalitetne i odgovarajuće radnike s domaćeg tržišta rada, uz fleksibilan i učinkovit sustav uvoza radne snage u deficitarnim zanimanjima, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

“Neki od ciljeva su sprečavanje zloupotrebe postojećeg modela zapošljavanja stranaca (Zakon o suzbijanju neprijavljenoga rada), omogućavanje učinkovitog izdavanja dozvola za boravak i rad stranih radnika u zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu rada te uspostavu suradnje s drugim državama i to putem ugovora o socijalnom osiguranju te putem sporazuma i protokola, kako bi se pojednostavila mobilnost radne snage”, rekao je Vidiš.

Zakonodavstvo treba prilagoditi rastućim potrebama za stranim radnicima, a Hrvatsku učiniti atraktivnom destinacijom za useljenike, zaključeno je na konferenciji održanoj u HGK.

Između ostalog, to podrazumijeva donošenje nove imigracijske strategije s poticajnim mjerama za strane radnike, integracijsku politiku te dugoročno osmišljen pristup useljeničkoj politici i konsenzus svih relevantnih političkih, gospodarskih i socijalnih aktera u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Kazna za HNS zbog ustaške zastave, no Opus arena protiv Turske će biti otvorena za gledatelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S velikom strepnjom iščekivala se odluka Uefe o ustaškoj zastavi koja je osvanula na utakmici s Latvijom na Rujevici u rujnu. Srećom, Hrvatska je dobro prošla.

– Danas smo dobili kaznu, a ono što je bitno je da će stadion u Osijeku biti skroz otvoren, bit će gledatelja na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura, dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici. Još jednom smo sretni i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Vidimo da je Uefa prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bismo prezentirali pravu stvar, da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije – rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić. 

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska – Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu ustašku zastavu, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Naime, ustašku zastavu unio je trojac s područja općine Trnovec Bartolovečki.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. (23) novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D.S. (33) kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje