Povežite se s nama

U fokusu

Dan mimoza u Varaždinu: U porastu broj zaraženih HPV virusom, mladi, cijepite se!

Objavljeno:

- dana

OBILJEŽEN 10. DAN MIMOZA

Na edukativnom štandu u središtu Varaždina i ove je godine obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, na kojem su bile mnoge osobe iz javnog života Varaždina.

Simboličnom prodajom grančica mimoza, savjetima i edukativnim materijalima javnost se želi senzibilizirati o važnosti cijepljenja i ranog otkrivanja raka grlića maternice.

– Broj žena oboljelih od raka vrata maternice posljednjih je godina u padu, ali je zabrinjavajući trend sve većeg broja CIN promjena koje se javljaju kod sve mlađih djevojaka, čak i kod 15-godišnjakinja. Niti jedna žena ne bi trebala izgubiti život zbog raka vrata maternice jer je to oblik karcinoma koji se lako prepoznaje i prevenira na vrijeme – kaže Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju varaždinske Opće bolnice, s kojom smo razgovarali povodom obilježavanja 10. hrvatskog Dana mimoza. 

Cjepivo obavezno?

Iako nisu dostupni podaci o oboljelima za cijelu Varaždinsku županiju, dovoljno govore i brojke zabilježene na razini varaždinske bolnice. Prošle je godine u bolnici bilo sedam žena s karcinomom vrata maternice, a godinu dana ranije njih devet te nije bilo ni jednog smrtnog slučaja.

– Unazad pet do šest godina broj oboljelih žena kretao se od 10 do 15 u našoj bolnici s dva do tri smrtna slučaja svake godine, tako da je zadnjih godina broj oboljelih u padu. No, sve je više zaraženih HPV-om, virusom koji se povezuje s karcinomom grlića maternice. Procjenjuje se da svaka druga spolno aktivna osoba nosi u sebi virus HPV. Stoga je vrlo važna edukacija mladih o spolno odgovornom ponašanju i cijepljenju – govori naša sugovornica.

Cjepivo protiv HPV-a počelo se primijenjivati prije osam godina i pokazalo se da je učinkovitije nego što se prvotno mislilo jer štiti od više tipova ovog virusa, ističe Ivana Risek.

Cjepivo protiv HPV-a  je besplatno za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola, no u Varaždinskoj županiji nije se cijepio gotovo nitko

Cjepivo se u početku plaćalo, ali je od prošle godine omogućeno besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola.
– Ali, gotovo se nitko nije cijepio, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego ni na razini cijele zemlje – kaže liječnica koja smatra da bi cjepivo trebalo postati obavezno.
Pojavom cjepiva protiv HPV-a često se mogao čuti komentar da se cijepljenjem mladima na neki način daje dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. U varaždinskoj bolnici smatraju da to nije tako.
– Dobro informirana i odgovorna djeca ponašat će se odgovorno s cjepivom i bez njega, a neodgovorne osobe tako će se ponašati i bez cjepiva, no ako se cijepe, barem će biti manje CIN promjena – govori naša sugovornica.
Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 22. do 28. siječnja. Prema podacima Registra za rak Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. U 2015. godini u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska biskupija osnovala povjerenstvo kojim želi stati na kraj spolnim zlostavljanjima maloljetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Varaždinske biskupije obavijestili su da je prema odredbi pape Franje, varaždinski biskup Bože Radoš dekretom od 25. kolovoza 2020. osnovao Povjerenstvo Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje ima sjedište i djeluje u sastavu Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, Trg bana Jelačića 8, u Varaždinu.

Biskup Radoš je povjerenikom Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao svećenika Varaždinske biskupije preč. mr.sc. Josipa Kopreka, a dekretom od 9. prosinca 2020. biskup je u svojstvu stručnjaka laika, suradnicom biskupijskog povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao Petru Mališu, mag. psych.

– Povjerenstvo se u svom radu vodi Pravilnikom i Smjernicama koje je usvojila Hrvatska biskupska konferencija na svome 60. plenarnom zasjedanju, u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2020. godine. Surađujući s dijecezanskim biskupom, povjerenstvo će primati dojave kaznenih djela spolnog zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba koje su počinili klerici, vjeroučitelji, djelatnici katoličkih škola i drugih crkvenih ustanova te utvrđivati njihove istinitosti, te postupati s njima u skladu s crkvenim i civilnim zakonodavstvom. Pored toga, zadaća je Povjerenstva vođenje brige o prevenciji spolne zloporabe maloljetnika i ranjivih osoba te promicanje svega onoga što služi toj svrsi – ističu iz Varaždinske biskupije.

Navode da dojavu o sumnji ili o (mogućem) počinjenju spolnog zlostavljanja maloljetnika ili ranjive osobe na području Varaždinske biskupije moguće učiniti osobno, telefonski ili putem maila.

Navode i kontakt:

Preč. mr.sc. Josip Koprek, povjerenik, Trg bana Jelačića 8, 42000 Varaždin

Mob.: 099 492 8882, e-mail: [email protected]

Petra Mališa, mag. psych., suradnica

mob: 099 582 9988, e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

U fokusu

Najaktivniji u Saboru bio Stričak, a porezne obveznike najviše je stajala Ban Vlahek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski sabor redovito objavljuje podatke o svom radu, točnije o tome koliko su zastupnici bili aktivni na sjednicama te koliko je proračunskog novca potrošeno na njihov rad.

Posljednja takva izvješća objavljena su početkom siječnja za 10. saziv Sabora, razdoblje od 22. srpnja do 18. prosinca 2020. godine.

Provjerili smo navedene podatke za saborske zastupnike III. izborne jedinice s područja Varaždinske i Međimurske županije, a radi se o deset ljudi.

Rekorder

Zastupnik Miro Bulj (Most) apsolutni je rekorder aktualnoga saborskog saziva jer je do 4. siječnja bio aktivan 519 puta.

HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak dosad je bio najaktivniji te je prema službenoj statistici aktivan bio 111 puta, od čega je odgovor na repliku davao 48 puta, a repliku 46 puta. Po aktivnosti ga slijedi stranački kolega Damir Habijan, koji je bio aktivan 82 puta, a na trećem mjestu je reformistica Natalija Martinčević, koja je imala što za reći 39 puta.

Najmanje aktivan u dosadašnjem sazivu Sabora bio je SDP-ov gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, koji je bio aktivan samo jednom, i to kada je replicirao. Dva puta je bio aktivan u Saboru HDZ-ov gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, a na trećem mjestu po slaboj aktivnosti je HNS-ov Predrag Štromar, koji je bio aktivan 11 puta, i to najčešće kao predstavnik Kluba zastupnika.

Trošilo se…

Hrvatski sabor također redovno, dva puta godišnje, objavljuje polugodišnje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti i u skladu s nadležnim propisima. Kako je 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran 22. srpnja 2020., pregled objavljenih troškova daje uvid u troškove nastale u razdoblju od tog datuma do 18. prosinca 2020. godine, kada je zaključeno ovogodišnje zasjedanje.

Sumirano gledano, porezne obveznike najviše je stajala Boška Ban Vlahek, a najmanje Predrag Štromar. Ali sami pogledajte troškove. Troškove donosimo abecednim redom.

Na SDP-ovu zastupnicu iz Varaždinske županije Barbaru Antolić Vuporu u navedenom je razdoblju potrošeno ukupno 21.810 kuna, a najviše na stanarinu (11.483 kune) i troškove auta (5288 kuna).

Umjesto Matije Posavca u Sabor je otišla SDP-ova Boška Ban Vlahek, a na njezine troškove u manje od šest mjeseci otišlo je 23.759 kuna. I ovdje najviše na stanarinu, 11.100 kuna, te na auto 5556 kuna.

Na HDZ-ovog predsjednika Gradskog vijeća Varaždina Damira Habijana potrošene su 11.572 kune, a većina iznosa za troškove automobila. Na njegova stranačkog kolegu i gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača potrošene su 12.842 kune, a najviše na stanarinu, 9303 kune.

Ljubomir Kolarek porezne je obveznike za svoj rad u Saboru, bez plaće, stajao 8032 kune, a najviše je otišlo na stanarinu, malo manje od 5500 kuna.

Ukupni troškovi za Stjepana Kovača u navedenom razdoblju iznosili su 14.439 kuna, a najveći trošak je stanarina od 11.906 kuna.

Stanarina i auto najveći su troškovi i za međimursku SDP-ovku Andreju Marić, a ukupno je na nju potrošeno 21.885 kuna. Na Nataliju Martinčević potrošena je otprilike petina iznosa SDP-ovke, odnosno ukupno 4875 kuna, najveći dio toga na auto.

Anđelko Stričak “potrošio” je 12.319 kuna, sve na auto i cestarinu. Na bivšeg župana i ministra Štromara proteklog su polugodišta potrošene 2033 kune, od čega 1900 kuna na auto.

Svi nabrojeni saborski zastupnici dobili su i 2533,30 kuna za odvojeni život, osim Habijana, Martinčević, Stričaka i Štromara.

Nastavite čitati