Povežite se s nama

Sport

Sve masovnije sportske aktivnosti na Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

STUDENTSKI SPORT

Nedjeljko Pavlec je profesor TZK i koordinator sportskih aktivnosti na Sveučilištu Sjever, a od nedavno je i predsjednik Saveza sportskih udruga Sveučilišta Sjever najodgovorniji je za ubrzani razvoj sporta na Sveučilištu Sjever.

Kakvo je trenutno stanje sa studentskim sportom na Sveučilištu Sjever?
Na Sveučilištu Sjever u sportske aktivnosti uključeno je oko 500 studenata. Svi sportovi su spoj amaterizma i profesionalizma tj. nije samo za studente koji se svakodnevno bave sportom nego za sve studente koji se žele rekreirati.
Koje sve udruge i ekipe postoje na sveučilištu ?
Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever osnovan je 17. listopada 2014. godine s ciljem udruživanja tri krovne sportske udruge Sveučilišta Sjever, a to su Nogometna udruga SS, Odbojkaška Udruga SS te Sportska Udruga SS. Ciljevi Saveza su promicanje, razvitak, unapređenje i organizacija cjelokupnog sporta na SS. Savez je primljen je u punopravno članstvo Hrvatskog akademskog sportskog saveza te u punopravno članstvo Zajednice sportskih udruga grada Varaždina
Osim velikog nogometa, imamo ekipe za košarku, street košarku, žensku odbojku, šah, muški i žensku ekipu za stolni tenis, tenis, futsal, badmintom, kros, te atletsku ekipu. Skoro su svi opremljeni, ali još treba nabaviti nekoliko garnitura dresova, lopti te isfinancirati još termina u dvoranama. Do ove godine smo imali malih problema s terminima, ali smo ove godine dobili dva termina u Gimnaziji Varaždin i riješili i taj nedostatak. Bez obzira na dosada postignuto ne namjeravamo stati.
Recite nam malo više o Sveučilišnim prvenstvima.
Postoji Prvenstvo Sveučilišta Sjever u pojedinim sportovima i Državno sveučilišno prvenstvo. Oko 20 fakulteta se natječe u svim sportovima. Na Sveučilišnom prvenstvu smo protekle akademske godine bili uspješni – natjecali smo se u 11 sportova, te smo osvojili jednu srebrnu i tri bončane medalje. Brončani su bili atletičari (kugla i 1500m) i šahisti, dok je kros ekipa osvojila srebrnu medalju. Naši studenti su na tim natjecanjima istaknuli, kako igrom, tako i ponašanjem i fair-playom.
Državno prvenstvo ove će godine se godine održati po novom konceptu UniSports finals.
Državno prvenstvo tradicionalno je najveće i najbrojnije sportsko natjecanje studenata. Ove godine će se odvijati po novom konceptu i sa još više sportova u programu.
Postoje i UniSports lige koje se održavaju od ožujka do lipnja.
Natjecanje na državnoj razini u momčadskim sportovima počinju poluzavršnim natjecanjima koja su kvalifikacijskog karaktera za završnicu UniSport prvenstva, UniSport Finals. Na ovaj su način produljili sezonu natjecanja, te stvorili potrebu sistematičnijeg i kvalitetnijeg stručnog rada sa studentima.
Obilježavate i studentski dan sporta.                                                                   
Studentski dan sporta je promotivni događaj koji je prvi puta održan 2009. godine na glavnim gradskim trgovima Zagreba, Rijeke i Splita i kojem je glavni cilj bio promocija studentskog sporta u široj društvenoj zajednica, a u Varaždinskoj županiji 2014. godine. Kroz ovu manifestaciju napravit ćemo i nacionalnu promociju Europskih sveučilišnih igara koje će se održati u Zagrebu i Rijeci 2016. godine.U Varaždinu će se održati u sportskoj dvorani Graberje Varaždin, gdje će biti međunarodni odbojkaški turnir.
Od tradicionalnih ligaških natjecanja Sveučilišta Sjever najmasovnija je ona nogometna?
Malonogometna lige je tradicionalna sportska aktivnost koja uključuje najviše studenata u organizirano bavljenje sportskom aktivnošću tijekom cijele akademske godine. U ligi je u posljednje četiri godine sudjelovalo više od 800 studenata.
Koji su se značajniji turniri na kojima ste dosad sudejlovali?
Prvenstvo HASS-a do sada je bila najznačajnija sportska manifestcaija. U Zagrebu smo sudjelovali na renomiranom turniru Danu sporta Zagrebačkog Sveučilišta 2015. koje organizira Sveučilište Vern. U konkurenciji 32 Sveučilišta Sveučilište Sjever je završio na izvrsnom 1. mjestu s tri pehara u momčadskim sportovima Turnir koji treba posebno istaknuti je međunarodni odbojkaški turnir povodom 2. Studentskog dana sporta Sveučilišta Sjever na kojem je nastupilo šest sveučilišta iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Ove godine nastupili smo i po prvi puta izva Hrvatske i to na 5. Eurijadi u Krakovu, Natjecali su se studenti iz 15 europskih država natjecali su se u devet, a Sveučilište Sjever sudjelovalo je u natjecanju iz odbojke.
Koji je najveći uspjesi studenata?
Svi moji studenti su uspješni ali moram istaknuti futsal ekipu koja je 2013/14. osvojila Prvenstvo Hrvatske za visoke škole i veleučilišta Republike Hrvatske.

 

Kako ste došli na ideju da pokrenete sportske aktivnosti studenata?
Sportim se bavim cijeli život. Igrao sam nogomet u Varteksu kao junior, a kao klinac plivao sam, igrao tenis, stolni tenis, košarku, rukomet te sam odlazio redovno i na skijanje. Normalan slijed moje ljubavi prema sportu je odlazak na Kineziološki fakultet. I onda je 2009. godine stigao poziv iz Veleučilišta Varaždin da organiziram TZK i malonogometno studentsko prvenstvo. To smo i realizirali. Uživao sam u ponovnom bavljenju sportom što me motiviralo na osnivanje što većeg broja sportskih ekipa.

Izvor:
Foto:

Sport

1. ŽNL: pobjeda Mladosti (M) za skok na 2. mjesto, Polet (T) i Obreš remizirali na gostovanjima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U susretu 9. kola 1. županijske nogometne lige vodeći Polet iz Tuhovca remizirao je 2:2 protiv imenjaka na gostovanju u Cestici. Istim rezultatom završilo je i gostovanje dosad drugoplasiranog Obreša u Hrastovskom protiv domaćeg Zadrugara.

Kikseve vodećeg dvojca iskoristila je Mladost (M), koja je rutinski s 2:0 slavila u gostima kod posljednjeg Čeva. Ovom pobjedom Mladost (M) se ugurala na 2. mjesto s 23 boda koliko ima i vodeći Polet (T), dok je Obreš s 22 boda pao na 3. mjesto.

U ostalim utakmica Novi Marof je s minimalnih 1:0 bio bolji od Plitvice (S). Sloboda (T) je uzela tri boda u Varaždinu na gostovanju protiv Mladosti slavivši s 3:1. Pobjedu istim rezultatom upisala je i momčad Drave-Ajaxa kod kuće protiv Mladosti (S). U Varaždinu su domaća Sloboda i Beretinec odigrali utakmicu bez golova.

Nastavite čitati

Sport

4. NL Čakovec – Varaždin: Zelengaj upisao prvi ovosezonski poraz, Bednja slavila u Jalžabetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NK Zelengaj

Nogometaši Zelengaja, vodeće momčadi 4. nogometne lige Čakovec – Varaždin, poraženi su na gostovanju u Svetoj Mariji u utakmici 9. kolo. Bolja od lidera bila je domaća Mladost koja je slavila s 3:0. Bio je to prvi ovosezonski poraz momčadi iz Donjeg Kućana.

Bednja je s 2:1 slavila u gostima kod Jalžabeta, dok je Nedeljanec kod kuće remizirao 1:1 s preloškom Mladosti Kometom. Još jučer je Ivančica s visokih 8:0 nadvisila Dubravku-Zagorac u susretu u kojem su po tri pogotka zabili Tomislav Jagić i Patrik Varga, dok su se po jednom među strijelce upisali Borna Keča i Luka Papec.

U ostalim utakmicama Dinamo (D) je sa 7:0 bio bolji od Naprijeda, dok je Plitvica (G) s 2:0 poražena u Oporovcu od domaćeg Galeb. Utakmica između Draškovca i vidovečke Budućnosti igra se 18. studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje