Povežite se s nama

U fokusu

SVE O IZBORIMA Gdje provjeriti biračko mjesto, naći liste i kandidate, kako dati preferencijalni glas

Objavljeno:

- dana

IZBORI 2016.

Danas je dan izborne šutnje, a u nedjelju, 11. rujna, održavaju se prijevremeni parlamentarni izbori.

Gotovo 350.000 birača iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije ima priliku opet birati 14 svojih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Birališta se, kao i svaki put, otvaraju u 7 sati, a bit će otvorena do 19 sati. Gdje je vaše biračko mjesto, provjeriti možete u Registru birača.

U slučaju problema s prebivalištem ili boravištem, birači iz Varaždinske županije će u nedjelju, 11. rujna, moći provjeriti podatke u PU varaždinskoj. Njihova Služba zajedničkih i upravnih poslova radit će od 7 do 19 sati.  

Za koga možete glasovati?

U 3. izbornoj jedinici glasovati možete za jednu od ukupno 17 lista stranaka i nezavisnih kandidata, pri čemu možete dati preferencijalni glas jednom od 238 kandidata.

Sve liste u našoj izbornoj jedinici, njihov redni broj, kao i broj kandidata na svakoj pojedinoj listi možete pogledati na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Svaki birač ima pravo dati i preferencijalni glas.

Preferencijalni glas

Iz Državnog izbornog povjerenstva podsjećaju da preferencijalni glas možete dati isključivo kandidatu s liste koju ste prethodno zaokružili. 

– Glasuje se samo za jednu listu. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne liste izborne jedinice. Želi li birač jednoj kandidatkinji ili kandidatu s liste za koju je glasovao, dati prednost, tad zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jedne kandidatkinje ili kandidata – pojašnjavaju.

Tko će ući u Sabor ne ovisi, dakle, samo o redoslijedu kandidata na listi, nego i o preferencijalnim glasovima.

Međutim, da bi se ti glasovi uzeli u obzir, kandidat mora osvojiti najmanje 10 posto glasova koje je osvojila lista na kojoj se nalazi.

– Nakon što se utvrdi koliko su mandata pojedine liste osvojile, utvrđuje se koliko glasova je dobio svaki pojedini kandidat. Mandati će se rasporediti među kandidatima prvenstveno na temelju preferencijalnih glasova, a zatim na temelju redoslijeda kandidata na listi – navode iz Državnog izbornog povjerenstva.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

U Varaždinu će niknuti novih 56 POS stanova i 30 garaža u Ulici grada Koblenza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nakon devet godina, ponovo su počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi sa POS-stanovima kod Ulice grada Koblenza u Varaždinu. U petak su novinari obišli gradilište zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Potonji je tom prilikom izjavio da je „nažalost, bivša gradska administracija prekinula radove 2012. godine, što je bilo trostruko pogrešno“.

– Prije svega zbog toga što je ovo lokacija gdje se već počeli radovi, pa su nasilno prekinuti. Drugo, zbog toga što se kasnilo te ljudima stanovi nisu predani na korištenje na vrijeme, za što su se plaćali i penali. I treće, zbog toga što je POS još uvijek najbolji način stambenog zbrinjavanja, osobito mladih obitelji – istaknuo je gradonačelnik, ocijenivši pritom da je riječ o stanovima srednje i čak više kvalitete,  „a relativno jeftinijim u odnosu na ostale stanove na tržištu“.

Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad koji grade privatni građevinari i Grad.

– S kupnjom zemljišta, nakon obveznica, mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz sa istočne zaobilaznice, tako da će cijeli ovaj kvart biti rasterećen od prometnih gužvi. Štoviše, Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole, pa ćemo je prijaviti na europske projekte. Time ćemo cijeli ovaj dio grada razviti, odnosno imat će svu potrebnu infrastrukturu kakvu treba imati – najavio je Čehok.

Na njega se nadovezao Zoran Svetec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, objasnivši  da će u objektu B2 biti uređeno 56 stanova i 30 garaža.

– Veličina stanova imat će površinu od 63 do 98 metara četvornih. Građevinske radove izvodi varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadratnog metra iznosi 1285 eura. Završetak radova predviđa se u kolovozu 2022. godine – rekao je Svetec, napomenuvši da je interes za kupnju stanova već sada vrlo izražen.

Dodajmo da je Grad u pregovorima s HEP-om oko postavljanja dodatne sigurnosne ograde prema jednoj od najvećih visokonaponskih trafostanica u gradu, koja je smještena u neposrednoj blizini građevine B2.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovih dana pod naplatu je stavljeno i jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina. Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Iako Varaždinci negoduju radi uzurpiranja besplatnih parkirnih mjesta, ovaj put Grad tu ne može ništa. Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je riječ o privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja.

– Nažalost, taj prostor nije gradski od 2013. godine, kada ga je bivši gradonačelnik Goran Habuš predao FOI-ju. Riječ je o ugovoru koji je meni osobno potpuno neprihvatljiv, jer su dobili na korištenje gradsko zemljište bez klauzule u kojoj stoji do kojeg roka su ga dužni privesti svrsi – naglasio je Čehok.

Dodao je da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“. No, ukazao je i da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

– To nema nikakve veze s Gradom Varaždinom, jer nismo vlasnici ni tog zemljišta ni parkinga. Smatram da je taj parkirni prostor trebao ostati besplatan – zaključio je gradonačelnik.

Odgovor na to zašto je i kako FOI stavio parking pod naplatu, zatražili smo od Fakulteta organizacije i informatike, te ćemo ga objaviti kad pristigne u redakciju Regionalnog tjednika.     

Nastavite čitati