Povežite se s nama

U fokusu

Sve po starom: Habuš nakon dva dana shvatio što treba da bi u Varaždin povukao EU novac

Objavljeno:

- dana

KASNO PALJENJE

Dva dana su trebala varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim suradnicima da shvate da – želi li se pokušati povući novac iz EU fondova za izgradnju novih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – moraju priložiti i odluku Gradskog vijeća. 

Na to su u srijedu upozorili gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, koji su još uvijek aktualnom gradonačelniku predložili da sazove hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela suglasnost da Grad projekt prijavi na nedavno raspisani natječaj.

Habuš, međutim, navodi da ta odluka mora sadržavati i financijski kapacitet korisnika, uključujući prikaz planiranih sredstava i analizu troškova za provedbu projekta.

– Grad ne može preuzimati obveze koje nisu planirane Odlukom o privremenom financiranju, a javnost je već ranije obaviještena da je Odlukom planirano samo ono što je već ranije ugovoreno i troškovi vezani za osnovno funkcioniranje Grada. S obzirom da Grad nema planirana ta sredstva, već smo se početkom siječnja obratili Ministarstvu financija kako bismo dobili odgovor na to možemo li  ipak podnijeti prijavu. Budući da nas je Ministarstvo financija uputilo na Ministarstvo poljoprivrede, isti upit je upućen i njima. Lijepo je što vijećnici brinu, no neka mirno spavaju jer, vjerujte mi, mi u Gradu brinemo mnogo više – tvrdi Habuš.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

Istovremeno se i predomislio.

– U slučaju da bilo koje ministarstvo dostavi potvrdu da je prijava na natječaj moguća, bez obzira što Grad nema proračun, odmah ću tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća i predložiti donošenje odluke kojom bi se dala suglasnost za izgradnju vrtića. Ako pak ministarstvo smatra da donošenje takve odluke nije moguće, odgovornost za predlaganje odluke kojom Grad dovodim u situaciju da prijava bude nepotpuna ili nevjerodostojna, nije na vijećnicima, nego na meni – istaknuo je u priopćenju.

<< Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Suprotna tumačenja

Njegovo tumačenje se, međutim, razlikuje od tumačenja dvojice vijećnika. Oni su, naime, naveli da to što Grad Varaždin nema proračun nije nikakva prepreka da se donesene dokument potreban za prijavu projekata na EU fondove.

– Uvjet za prijavu na natječaj nije da jedinica lokalne samouprave ima osigurana vlastita sredstva – napomenuo je Bunić u srijedu.

Inače, priopćenje koje je poslao u vezi vrtića, Habuš je iskoristio i da bi vijećnike ponovno pozvao da donesu proračun za 2017. godinu. Tvrdi da je to “najbolji i najispravniji put”.

Podsjećamo, već su dva njegova pokušaja da se donese proračun propala, a ne bude li proračun donesen do 31. ožujka, Habuš će biti razriješen dužnosti gradonačelnika, Gradsko vijeće raspušteno, a Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi Vladin povjerenik.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!