Povežite se s nama

U fokusu

Sve po starom: Habuš nakon dva dana shvatio što treba da bi u Varaždin povukao EU novac

Objavljeno:

- dana

KASNO PALJENJE

Dva dana su trebala varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim suradnicima da shvate da – želi li se pokušati povući novac iz EU fondova za izgradnju novih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – moraju priložiti i odluku Gradskog vijeća. 

Na to su u srijedu upozorili gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, koji su još uvijek aktualnom gradonačelniku predložili da sazove hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela suglasnost da Grad projekt prijavi na nedavno raspisani natječaj.

Habuš, međutim, navodi da ta odluka mora sadržavati i financijski kapacitet korisnika, uključujući prikaz planiranih sredstava i analizu troškova za provedbu projekta.

– Grad ne može preuzimati obveze koje nisu planirane Odlukom o privremenom financiranju, a javnost je već ranije obaviještena da je Odlukom planirano samo ono što je već ranije ugovoreno i troškovi vezani za osnovno funkcioniranje Grada. S obzirom da Grad nema planirana ta sredstva, već smo se početkom siječnja obratili Ministarstvu financija kako bismo dobili odgovor na to možemo li  ipak podnijeti prijavu. Budući da nas je Ministarstvo financija uputilo na Ministarstvo poljoprivrede, isti upit je upućen i njima. Lijepo je što vijećnici brinu, no neka mirno spavaju jer, vjerujte mi, mi u Gradu brinemo mnogo više – tvrdi Habuš.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

Istovremeno se i predomislio.

– U slučaju da bilo koje ministarstvo dostavi potvrdu da je prijava na natječaj moguća, bez obzira što Grad nema proračun, odmah ću tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća i predložiti donošenje odluke kojom bi se dala suglasnost za izgradnju vrtića. Ako pak ministarstvo smatra da donošenje takve odluke nije moguće, odgovornost za predlaganje odluke kojom Grad dovodim u situaciju da prijava bude nepotpuna ili nevjerodostojna, nije na vijećnicima, nego na meni – istaknuo je u priopćenju.

<< Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Suprotna tumačenja

Njegovo tumačenje se, međutim, razlikuje od tumačenja dvojice vijećnika. Oni su, naime, naveli da to što Grad Varaždin nema proračun nije nikakva prepreka da se donesene dokument potreban za prijavu projekata na EU fondove.

– Uvjet za prijavu na natječaj nije da jedinica lokalne samouprave ima osigurana vlastita sredstva – napomenuo je Bunić u srijedu.

Inače, priopćenje koje je poslao u vezi vrtića, Habuš je iskoristio i da bi vijećnike ponovno pozvao da donesu proračun za 2017. godinu. Tvrdi da je to “najbolji i najispravniji put”.

Podsjećamo, već su dva njegova pokušaja da se donese proračun propala, a ne bude li proračun donesen do 31. ožujka, Habuš će biti razriješen dužnosti gradonačelnika, Gradsko vijeće raspušteno, a Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi Vladin povjerenik.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Građani se žale: Autobusno stajalište u Novom Marofu toliko je prljavo da se bojimo zaraze!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Autobusni kolodvor u Novom Marofu izgleda strašno. Sve je puno golubljeg izmeta kojeg nitko ne čisti. Također, zima je, a čekaonica i WC su zaključani pa su putnici prisiljeni čekati vani na hladnoći. To je sramota! Kada će netko nešto poduzeti oko ovog stanja?! – rekao je novinarima Regionalnog tjednika ogorčeni čitatelj.

I sami smo bili tamo te se uvjerili da je sve na što se požalio istina. Na prostoru koji je bio čekaonica piše da se iznajmljuje kao poslovni prostor te je zaključana, a time je onemogućen i pristup WC-u. Na lokaciji u Novom Marofu razgovarali smo s još jednim čovjekom koji je tamo svaki dan zbog svog posla te se i on požalio: “Vidjeli ste sav ovaj izmet. Pokušali smo upozoriti na to jer se bojimo zaraze!”.

Pitali smo Grad Novi Marof i Presečki grupu, koja je vlasnik AP-a Varaždin i nekih objekata u Novom Marofu, zašto je stanje tako loše.

Ispada da je dio problema u tome da to više nije autobusni kolodvor jer je prekvalificiran u autobusno stajalište. Tako samo Varaždin ima autobusni kolodvor, a Novi Marof te, recimo, Ivanec imaju autobusna stajališta.

– Donošenjem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i odredbe o potrebi jednog kolodvora na svakih 40 kilometara, Presečki grupa d.o.o., kao vlasnik tadašnjeg autobusnog kolodvora u Novom Marofu, donijela je Odluku da je u Varaždinskoj županiji dovoljan samo jedan kolodvor (Varaždinski) te je autobusnim kolodvorima u Novom Marofu i Ivancu promijenjen status u autobusno stajalište, dok je kolodvor u Ludbregu potpuno zatvoren. Zakonskom regulativom propisani su minimalni zahtjevi za autobusna stajališta, a između ostalog propisano je da na stajalištu ne treba biti zaposlenih, pa stoga ni usluge prodaje karata, čekaonice, informacija ili WC-a. Dovoljno ih je opremiti nadstrešnicom, košem za smeće i tablom te osigurati pristup. Zbog naprijed navedenih razloga, u slučaju kada se radi o autobusnom stajalištu, troškovi poslovanja su znatno manji nego u slučaju kada se radi o kolodvoru, a što je  za Presečki grupi d.o.o. trenutno povoljnije – objasnili su nam iz Grada Novog Marofa.

Druga stvar je da na ovom autobusnom stajalištu u Novom Marofu parcele ili objekte uz Presečki grupu imaju ukupno 32 vlasnika.

I službe Grada Novog Marofa svjesne su problema na stajalištu jer često dobivaju prijave.
– Grad je upoznat s onečišćenjem prostora poznatog kao autobusni kolodvor, prenamijenjenog u autobusno stajalište, međutim riječ je o privatnom vlasništvu, odnosno javnom prostoru kojim Grad ne upravlja. Suosjećamo s građanima i izražavamo nezadovoljstvo aktualnim stanjem na tom prostoru. Osim vidljivog onečišćenja, na tom području je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine evidentirano 109 prijava što je rezultiralo s 412 prometnih prekršaja. U nekoliko navrata smo upozorili vlasnike predmetnog prostora na održavanje čistoće i komunalnog reda te kontinuirano pokušavamo iznaći način kako da ih prisilimo na čišćenje i održavanje. Kako je riječ o prostoru koji je u vlasništvu 32 suvlasnika dogovor je do sada bilo nemoguće postići, posebice iz razloga jer suvlasnici nisu imenovali upravitelja prostora koji bi bio zadužen za prikup i raspolaganje pričuvom iz koje bi se moglo i trebalo financirati održavanje tog prostora. Vidimo da imenovanje upravitelja nosi troškove pa njima nije bilo u interesu imenovati upravitelja. Gradonačelnik je na posljednjoj održanoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Novog Marofa, održanoj 2. kolovoza 2022. predložio da se imenuje prinudni upravitelj. Gradu je osim komunalnog i prometnog reda važno i zadovoljstvo građana i poduzima sve što može da dođe do promjene. Prostor bivšeg autobusnog kolodvora, odnosno autobusno stajalište je u suvlasništvu 32 osobe (fizičke i pravne). S obzirom na to da je riječ o privatnoj imovini, Grad nije nadležan za održavanje, odnosno nema zakonsko uporište za namjensko trošenje proračunskih sredstava u tu svrhu. Grad je pokrenuo inicijativu za imenovanje prinudnog upravitelja koji bi se trebao pozabaviti rješavanjem ovog pitanja – odgovor je Grada Novog Marofa, iz kojeg je jasno da niti oni nisu zadovoljni stanjem.

AP Varaždin

Na naš upit o lošem stanju na stajalištu u Novom Marofu odgovorio je Tomislav Kostanjevec, upravitelj prijevoza AP-a Varaždin. I on napominje da stajalište u Novom Marofu ne mora imati čekaonicu i WC.

– U Novom Marofu radi se o stajalištu na lokaciji objekta koji je u suvlasništvu tridesetak suvlasnika. Njegova temeljna funkcija (stajalište) je odlazak i dolazak putnika, u okviru kojih djelatnosti nisu uključeni drugi sadržaji svojstveni kolodvorima, o kojem se u Novom Marofu ne radi. Održavanje samog objekta u Novom Marofu u obvezi je svakog suvlasnika sukladno omjerima vlasništva, sukladno čemu smo u obvezi održavati prostor stajališta koji je na usluzi putnicima za dolazak i odlazak. Svjesni smo očekivanja putnika, no prema gornjem vjerujemo da je jasnije da ispunjavanje takvih očekivanja nije u našoj isključivoj obvezi te da se zapravo radi o pogrešnoj percepciji građana koji objekt u Novom Marofu percipiraju kao autobusni kolodvor, a o kojem se ipak ovdje ne radi. Istovjetna situacija je sa stajalištem u Ivancu, koji objekt se redovito održava. Za pritužbe u vezi funkcioniranja prometa, koje uključuje stajališta u Novom Marofu i Ivancu, putnicima je na raspolaganju adresa za primanje prigovora [email protected] kao i javno objavljeni kontakti na našim internet stranicama. U budućem razdoblju u planu je obnova, koja obuhvaća i funkcionalniju organizaciju prostora. Projekt je iznimno vrijedan, a za nas i prilično rizičan, jer se radi o funkciji prostora koja sama sebe ne održava, a iziskuje ogromne troškove. Radi toga smatramo potrebnim da se u navedeno uključe i druga tijela kako bismo građanima i putnicima namjernicima pružili punu dimenziju njihovih očekivanja – piše u odgovoru Kostanjevca.

Na stajalištu u Ivancu i satovi stoje

Prema katastarski podacima jedni vlasnik autobusnog stajališta, i parkirališta ispred njega, u Ivancu je Presečki grupa. Ivanečko stajalište je čišće, ali ptičjeg izmeta također ima na mjestima. Čekaonica je otvorena od 6 do 13:30 sati, a na ulazu u WC piše da nije u funkciji te je zaključan. O lošem održavanju možda najviše govori to da satovi na stajalištu u Ivancu već duže vrijeme stoje.

Ipak, važno je napomenuti da je vlasnik Presečki grupe u više navrata najavio gradnju hostela, garažu i modernizaciju prostora autobusnog stajališta u Ivancu.

>>Poznati poduzetnik najavio gradnju hostela, zgrade i kolodvora u Ivancu

Nastavite čitati

U fokusu

Prihvaćen proračun vrijedan 230,8 milijuna eura. Stričak: ovaj proračun vodi brigu o svakom čovjeku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici županijske Skupštine većinom su glasova prihvatili prijedlog Proračuna za 2023. godinu. Proračun iznosi 230,8 milijuna eura i iskazan je po prvi puta u novoj, službenoj valuti RH, euru. Reformisti i SDP glasali su protiv.

Župan Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja proračuna istaknuo kako se vodila briga o potrebama građana te da su ovime osigurana sredstva za preko 40 kapitalnih projekata.

– Svaki proračun je odraz trenutka i prilika u kojima živimo, a živimo u poprilično neizvjesnim vremenima. Prije dvije godine ga je definirala epidemija koronavirusa, sada energetska kriza, ali bez obzira na sve te izazove, svaki proračun mora najprije voditi brigu o čovjeku. Ovaj proračun, osim što vodi brigu o svim generacijama građana, isto tako određuje smjer razvoja Varaždinske županije u ovom desetljeću. Ovih 230,8 milijuna eura ujedno je konsolidirani proračun u koji je uključeno svih 57 proračunskih korisnika Županije. U ukupnom Proračunu, sama Županija, odnosno ono što je nekad bio „županijski proračun“ sudjeluje s 42,4 milijuna Eura – rekao je Stričak.

U obrazovanje će Županija uložiti sveukupno 74 milijuna kuna, a tu su uključeni projekti poput izgradnje i dogradnje škola i dvorana, energetska obnova objekata, ali i povećanje stipendija za 32 posto. Osigurana su također i sredstva za produženi boravak. Osmišljen je projekt da svaka škola do kraja mandata proizvodi dio energije, a 40 posto već to čini. Dogradit će se, energetski obnoviti ili izgraditi 13 škola i dvorana.

Planirana su i velika ulaganja u zdravstvo.

– Za iduću godinu možemo reći da će biti povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije. U području zdravstva provodimo projekte čija je vrijednost 122 milijuna eura. Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Spinalni centar. Taj objekt je izgrađen, za njega je ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Njegova ukupna vrijednost je 18,2 milijuna eura – rekao je Stričak.

Sljedeće godine će početi izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta – Centralnog operacijskog bloka, za koji je javna nabava za izbor izvođača radova u tijeku. Njegova procijenjena vrijednost je 53,8 milijuna eura i on se financira europskim sredstvima, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Također, u zgrade Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu koje su oštećene u potresu bit će uloženo 8,3 milijuna eura, za što su dobivena bespovratna sredstva.

– U pripremi je i obnova unutrašnjosti Minerve. Projektno-tehnička dokumentacija iznosi 164.000 eura, a procijenjena vrijednost radova je 17,2 milijuna eura. Njime se predviđa uređenje smještajnih kapaciteta, obnova trga objekta Minerva, unutarnjeg i vanjskog bazenskog kompleksa, vodeni park i wellness zona, kao i uređenje kuhinje, restorana i kongresne dvorane. Uz navedeno, u planu je i projekt izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za javno zdravstva za koji je u 2023. planirano 3,8 milijuna eura iz sredstava Zavoda, dok je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje 13,2 milijuna eura. Za Dom zdravlja – za nabavu nove opreme planirano je 156.680 eura, a za tekuće i investicijsko održavanje 166 tisuća eura, što zajedno iznosi 324 tisuće eura. Za Nastavni  zavod za hitnu medicinu – 2023. godini planirana je nabava 5 vozila za sanitetski prijevoz (za Varaždin 2 vozila te po jedno za ispostave Ludbreg, Ivanec i Novi Marof po jedno vozilo). Vrijednost nabave iznosi 331.807 eura – najavio je Stričak.

Proračunom za 2023. godinu osigurana su i sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu. U proračunu su također osigurana sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 927.871 eura, dakle gotovo 7 milijuna kuna.

Pripremaju se i tri projekta za koje su već osigurana bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i to za: Regionalni centar civilne zaštite, Revitalizacija austrougarskog vojnog kompleksa u svrhu očuvanja povijesne baštine te projekt Posjetiteljski centar Gaveznica – Kameni vrh.

U pripremi tu uz to i projekti Obnova spomenika parkovne arhitekture arboretum Opeka i Prezentacijski centar Gomila.

– Kada sve ovo sumiramo, dolazimo do podatka da Varaždinska županija završava, provodi i projektira više od 40 kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna eura, odnosno 15 županijskih proračuna. Usporedbe radi u kunama, vrijednost projekata je veća od 2,3 milijarde kuna. O koliko je ogromnim investicijama riječ, jasno govori podatak da izvorni prihodi županijskog proračuna iznose 20,9 milijuna eura i čine svega 9 % proračuna. U 2023. godini predlaže se značajan rast bespovratnih EU sredstava u županijskom dijelu Proračuna – za gotovo 30 % u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1,2 milijuna eura. Stoga ovaj proračun, osim što vodi brigu o svakom čovjeku, on je i proračun iskoraka. Jer ako te investicije ne pokrenemo mi, tko će, ako nećemo sada, kada ćemo – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje