Povežite se s nama

U fokusu

Sve propalo, a platit ćemo 2 milijuna kn!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Da bi se učenicima Područne škole u Ključu kod Novog Marofa omogućilo pohađanje nastave u jednoj smjeni, u planu je bila izgradnja potpuno nove školske zgrade sa sportskom dvoranom, i to po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Međutim, na natječaj se prošle godine nije javio ni jedan jedini zainteresirani privatni partner. Unatoč tome, djeca iz Ključa nastavu polaze u jednoj smjeni.

Apsurdi JPP-a

I dok su gradnja nove škole i dvorane po JPP-u trebale stajati čak 97 milijuna kuna, ispostavilo se da je za uvođenje jednosmjenske nastave bilo dovoljno – pregraditi jednu učionicu!

– Definitivno se odustalo od izgradnje nove škole po JPP-u. Ne samo zato što se lani nitko nije javio na natječaj, nego i zato što za to trenutno nema potrebe. Broj djece je u opadanju, tako da je u postojećoj školi dovoljno učionica za organiziranje nastave u jednoj smjeni – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Sporazum o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva “Varaždinske županija – škole“ potpisan je u travnju 2014., a njime je, uz gradnju škole u Ključu, bila predviđena i izgradnja nove škole u Svetom Iliji te dogradnja osnovnih škola u Ivancu i Martijancu. Iako je natječaj kojim se tražilo privatnog partnera bio raspisan još krajem 2014., rokovi su bili nekoliko puta odgađani, da bi krajem prošle godine iz Varaždinske županije napokon priznali da je sve propalo, jer nije stigla ni jedna jedina ponuda.

HSS-ovog vijećnika Franju Golubića, bivšeg načelnika Općine Martijanec, ta vijest nije iznenadila. Međutim, razočaran je činjenicom što je propao kvalitetan projekt s građevinskom dozvolom, koji je Općina platila 300.000 kuna. On već deset godina upozorava na apsurde JPP modela na hrvatski način, a iznova otkriva nove. O čemu se radi?

Jednaki omjeri

Ni u dogradnju OŠ Martijanec neće se ići po JPP-u. Aktualni načelnik Marijan Horvat je na prošlotjednom sastanku sa saborskim zastupnicima istaknuo da traže novi model za financiranje. Iz toga je jasno da Sporazum o JPP-u iz 2014. neće biti realiziran. Iako u Martijancu, Ključu, Ivancu i Svetom Iliji nije zakopana ni prva lopata, propali JPP projekt će stajati dva milijuna kuna!

 

Županija napuhala troškove: Grad Varaždin iste usluge platio 354  posto manje, kaže Golubić 

– Troškovi su jasno navedeni u Sporazumu, prema kojem samo izrada dokumentacije za nadmetanje za izbor privatnog partnera stoji milijun kuna. Točnije, riječ je o 845.689 kuna plus PDV. Doda li se tome trošak “strukturiranja projekta“ i izrada komparatora troškova javnog sektora u iznosu od 548.944 kune plus PDV, te trošak provedbe postupka odabira privatnog partnera od 243.030 kuna plus PDV, troškovi se penju na dva milijuna kuna – navodi Golubić i pokazuje nam Sporazum.

Upozorava da su ti troškovi prenapuhani. – Županija je izradu strukturiranja projekta i izradu komparatora za četiri škole dogovorila za gotovo 550.000 kuna, dok je Grad Varaždin te iste troškove za svoje dvije škole platio 64.000 kuna. Grad je te usluge neposredno ugovorio s PPP centrom, a od JPP projekta je odustao nakon što ga nije prihvatilo Gradsko vijeće. Usporede li se troškovi prema kapitalnoj vrijednosti projekata, dolazi se do podatka da je isti trošak Županije čak 354 posto viši! – konkretan je Golubić.

 

S dva milijuna kuna mogla je biti dograđena OŠ u Ivancu, navodi Anđelko Stričak

U Sporazumu za županijske škole piše da će, u slučaju da nije moguće odabrati javnog partnera, sudionici dogovoriti obustavu projekta, a sve troškove će platiti CEI-u “u jednakim omjerima“. – Župan je javno isticao da neće biti nikakvog troška u slučaju da se taj JPP projekt ne realizira. Međutim, to nije istina, jer su svi sudionici u projektu, sukladno zakonu, već odavno trebali platiti najmanje PDV, bez obzira na to što nisu dobili račun. Naime, usluge koje su predmet Sporazuma odavno su izvršene, a CEI od 1. siječnja ove godine više nije samostalna pravna osoba, nego je proračunski korisnik u okviru Ministarstva gospodarstva – napominje HSS-ov vijećnik.

CEI isplatu nije zatražio, jer, navode, Sporazum još nije raskinut. – Odluku o obustavi ili nastavku projekta inicira ovlašteni javni partner, a to je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. CEI može zatražiti isplatu nastalih troškova tek nakon što svi sudionici Sporazuma dogovorno utvrde obustavu realizacije JPP projekta – odgovorili su nam. Hoće li Ministarstvo inicirati obustavu, nije poznato. Međutim, iz Županije su odgovorili da oni takvu namjeru nemaju.

Čija korist?

Za Golubića dvojbi nema: gradnja i dogradnja škola po tom Sporazumu je preskupa. – To potvrđuje već podatak o kapitalnoj vrijednosti dogradnje OŠ Martijanec, zapravo procjena troškova same izgradnje. Prema procjeni koju je putem javnog natječaja naručila Općina Martijanec, dogradnja stoji 13,6 milijuna kuna. Međutim, u izračunu komparatora troškova nije primijenjena ta cijena, nego je procjena da bi gradnja stajala 21,3 milijuna kuna. To je sedam milijuna kuna ili čak 56 posto više! A prema tom iznosu se određuju troškovi održavanja i svi drugi troškovi, na temelju kojih se formira cijena najamnine – kaže Golubić. Ističe da je iz toga jasno da se nije radilo u korist javnih partnera. – Na cijenu iz troškovnika, kao i na kompletnu dokumentaciju za dogradnju OŠ Martijanec, pisanu suglasnost dao je sam bivši ministar Željko Jovanović. Međutim, CEI i PPP centar to nisu uvažili u komparatoru troškova – sliježe ramenima Golubić. Na to je upozoravao i prije dvije godine, ali oni koji su odlučivali nisu slušali. Nisu slušali ni HDZ-ovoga županijskog vijećnika Anđelka Stričaka, koji je tad izračunao da će za gradnju i dogradnju četiriju objekata po JPP-u biti potrebno gotovo 400 milijuna kuna, pet puta više u odnosu na klasičnu gradnju. – To je 25.239,22 kune po metru kvadratnom – govorio je. Sporazum je, unatoč svemu, bio potpisan. – Nadam se da je danas svima jasno koliko je vladajuća koalicija HNS-SDP-HSU bila rastrošna. Htjeli su potrošiti 400 milijuna kuna za dogradnje i gradnje za koje je dovoljno 60-ak milijuna kuna. Upozoravali smo i na trošak pripreme dokumentacije i komparatora. Nažalost, nije izgrađen ni četvorni metar, a platit ćemo dva milijuna kuna. Za taj novac je mogla biti dograđena OŠ u Ivancu – ističe Stričak.

Ugovor dvije godine prije odluka! 

Kako je moguće da su Županijska skupština, općinska vijeća Martijanca i Sv. Ilije te gradska vijeća Novog Marofa i Ivanca tek 2014. godine donijele odluke o prihvaćanju JPP projekata, a CEI je još 2012. s tvrtkom PPP centar sklopio ugovor “Varaždinska županija – škole“? To se pita vijećnik HSS-a iz Martijanca Franjo Golubić. – Na temelju čega je župan ovlastio CEI da s PPP centrom potpiše ugovor vrijedan 3,2 milijuna kuna s PDV-om? Zakonom o JPP-u je jasno propisano da “jedno ili više javnih tijela može ovlastiti drugo javno tijelo za pripremu JPP projekta” – navodi Golubić.

Iz Varaždinske županije su naveli da su “pristali“ na ugovor između CEI-ja i PPP centra. Međutim, oni tvrde da se s time nije trebalo usuglasiti predstavničko tijelo. – Taj ugovor treba razlikovati od Sporazuma o realizaciji projekta JPP-a i po nadležnosti tijela Županije koje o njemu odlučuje. Prvome su predmet konzultantske usluge, Županija nije ugovorna strana i u nadležnosti je župana da se suglasi s istim, dok se kod Sporazuma o realizaciji JPP projekta slijedom propisa mora izjasniti predstavničko tijelo, pa je taj Sporazum zajedno s cjelokupnom dokumentacijom usvojen na sjednici Ž-upanijske skupštine – odgovorili su iz Županije.

Zašto su tablice u JPP ugovoru prazne?

Na Danu otvorenih vrata JPP ugovora prošlog mjeseca prolistali smo ugovore za već izgrađene školske objekte. Otkrili smo da su u ugovorima, koji su s privatnim partnerima potpisani od 2006. do 2008., potpuno prazne tablice s troškom održavanja objekata na rok od 24 do 29 godina. – U ugovorima je tablica zaista prazna – potvrdili su iz Varaždinske županije.

Navode da je za to više razloga. – Tablica je bila sastavni dio dokumentacije za nadmetanje – dio Režim uporabe škola, i istovjetna je unijeta u Standarde prostora i usluga kao prilog ugovoru – navode.

Ističu da je potrebno  objasniti postupak koji je prethodio sklapanju ugovora.
Postupak se, pojašnjavaju, sastojao se od triju faza utvrđenih zapisnicima: 1. iskaz interesa – kvalifikacije, 2. obvezujuće ponude, 3. pregovarački dijalog s najpovoljnijim ponuditeljem, tijekom kojega obje strane provjeravaju sve stavke ponude.
 – Upravo tijekom 3. faze dolazilo je do redukcije troškova održavanja, pa oni konačni iznosi sredstava namijenjeni održavanju koje javni partner plaća tijekom godina nisu identični onima iz obvezujuće ponude, već su manji. Tablica ispunjena iznosima za održavanje iz ponude, a koji se ne bi primjenjivali među partnerima, dovela bi u sumnju pravu volju ugovornih strana i sam ugovor – poručili su iz Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo što se mijenja u novom Zakonu o radu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

radnik bojenje fasada

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog ZOR-a, piše Jutarnji.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog Zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta iduće godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima. Time se pak uvodi pravo radnika da za poslodavca bude nedostupan izvan radnog vremena, a predviđa se i lakši prijelaz s punog na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika. Roditelji koji skrbe o djeci te radnici koji skrbe o starijim i bolesnim članovima obitelji moći će raditi nepuno radno vrijeme, a i dalje uživati sva radnička prava, a dobit će i pet dana dodatnog dopusta.

Novi ZOR predviđa da je rad na izdvojenom mjestu onaj koji se obavlja od kuće, ali i u nekom drugom prostoru ili na mjestu koje sporazumno odrede poslodavac i radnik ili o čijem odabiru odlučuje sam radnik. Pritom se kaže da radnik može obavljati dio ili sve ugovorene poslove radom na izdvojenom mjestu rada kada to omogućava narav posla i samo ako je nizak rizik utvrđen prema propisima o zaštiti na radu.

Za takav se rad sklapa ugovor u pisanom obliku, a u njemu trebaju biti predviđene i naknade troškova radnika za utrošenu energiju, vodu te komunalne pristojbe, kao i druge troškove radniku vezane uz obavljanje poslova. U slučaju pak nastanka više sile, poput primjerice pandemije, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada, ali najviše do 30 dana. Roditelji djece do osam godina mogu zatražiti rad od kuće, a poslodavac ih može odbiti samo iznimno, i to pisanim obrazloženjem.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje