Povežite se s nama

U fokusu

Sve propalo, a platit ćemo 2 milijuna kn!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Da bi se učenicima Područne škole u Ključu kod Novog Marofa omogućilo pohađanje nastave u jednoj smjeni, u planu je bila izgradnja potpuno nove školske zgrade sa sportskom dvoranom, i to po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Međutim, na natječaj se prošle godine nije javio ni jedan jedini zainteresirani privatni partner. Unatoč tome, djeca iz Ključa nastavu polaze u jednoj smjeni.

Apsurdi JPP-a

I dok su gradnja nove škole i dvorane po JPP-u trebale stajati čak 97 milijuna kuna, ispostavilo se da je za uvođenje jednosmjenske nastave bilo dovoljno – pregraditi jednu učionicu!

– Definitivno se odustalo od izgradnje nove škole po JPP-u. Ne samo zato što se lani nitko nije javio na natječaj, nego i zato što za to trenutno nema potrebe. Broj djece je u opadanju, tako da je u postojećoj školi dovoljno učionica za organiziranje nastave u jednoj smjeni – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Sporazum o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva “Varaždinske županija – škole“ potpisan je u travnju 2014., a njime je, uz gradnju škole u Ključu, bila predviđena i izgradnja nove škole u Svetom Iliji te dogradnja osnovnih škola u Ivancu i Martijancu. Iako je natječaj kojim se tražilo privatnog partnera bio raspisan još krajem 2014., rokovi su bili nekoliko puta odgađani, da bi krajem prošle godine iz Varaždinske županije napokon priznali da je sve propalo, jer nije stigla ni jedna jedina ponuda.

HSS-ovog vijećnika Franju Golubića, bivšeg načelnika Općine Martijanec, ta vijest nije iznenadila. Međutim, razočaran je činjenicom što je propao kvalitetan projekt s građevinskom dozvolom, koji je Općina platila 300.000 kuna. On već deset godina upozorava na apsurde JPP modela na hrvatski način, a iznova otkriva nove. O čemu se radi?

Jednaki omjeri

Ni u dogradnju OŠ Martijanec neće se ići po JPP-u. Aktualni načelnik Marijan Horvat je na prošlotjednom sastanku sa saborskim zastupnicima istaknuo da traže novi model za financiranje. Iz toga je jasno da Sporazum o JPP-u iz 2014. neće biti realiziran. Iako u Martijancu, Ključu, Ivancu i Svetom Iliji nije zakopana ni prva lopata, propali JPP projekt će stajati dva milijuna kuna!

 

Županija napuhala troškove: Grad Varaždin iste usluge platio 354  posto manje, kaže Golubić 

– Troškovi su jasno navedeni u Sporazumu, prema kojem samo izrada dokumentacije za nadmetanje za izbor privatnog partnera stoji milijun kuna. Točnije, riječ je o 845.689 kuna plus PDV. Doda li se tome trošak “strukturiranja projekta“ i izrada komparatora troškova javnog sektora u iznosu od 548.944 kune plus PDV, te trošak provedbe postupka odabira privatnog partnera od 243.030 kuna plus PDV, troškovi se penju na dva milijuna kuna – navodi Golubić i pokazuje nam Sporazum.

Upozorava da su ti troškovi prenapuhani. – Županija je izradu strukturiranja projekta i izradu komparatora za četiri škole dogovorila za gotovo 550.000 kuna, dok je Grad Varaždin te iste troškove za svoje dvije škole platio 64.000 kuna. Grad je te usluge neposredno ugovorio s PPP centrom, a od JPP projekta je odustao nakon što ga nije prihvatilo Gradsko vijeće. Usporede li se troškovi prema kapitalnoj vrijednosti projekata, dolazi se do podatka da je isti trošak Županije čak 354 posto viši! – konkretan je Golubić.

 

S dva milijuna kuna mogla je biti dograđena OŠ u Ivancu, navodi Anđelko Stričak

U Sporazumu za županijske škole piše da će, u slučaju da nije moguće odabrati javnog partnera, sudionici dogovoriti obustavu projekta, a sve troškove će platiti CEI-u “u jednakim omjerima“. – Župan je javno isticao da neće biti nikakvog troška u slučaju da se taj JPP projekt ne realizira. Međutim, to nije istina, jer su svi sudionici u projektu, sukladno zakonu, već odavno trebali platiti najmanje PDV, bez obzira na to što nisu dobili račun. Naime, usluge koje su predmet Sporazuma odavno su izvršene, a CEI od 1. siječnja ove godine više nije samostalna pravna osoba, nego je proračunski korisnik u okviru Ministarstva gospodarstva – napominje HSS-ov vijećnik.

CEI isplatu nije zatražio, jer, navode, Sporazum još nije raskinut. – Odluku o obustavi ili nastavku projekta inicira ovlašteni javni partner, a to je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. CEI može zatražiti isplatu nastalih troškova tek nakon što svi sudionici Sporazuma dogovorno utvrde obustavu realizacije JPP projekta – odgovorili su nam. Hoće li Ministarstvo inicirati obustavu, nije poznato. Međutim, iz Županije su odgovorili da oni takvu namjeru nemaju.

Čija korist?

Za Golubića dvojbi nema: gradnja i dogradnja škola po tom Sporazumu je preskupa. – To potvrđuje već podatak o kapitalnoj vrijednosti dogradnje OŠ Martijanec, zapravo procjena troškova same izgradnje. Prema procjeni koju je putem javnog natječaja naručila Općina Martijanec, dogradnja stoji 13,6 milijuna kuna. Međutim, u izračunu komparatora troškova nije primijenjena ta cijena, nego je procjena da bi gradnja stajala 21,3 milijuna kuna. To je sedam milijuna kuna ili čak 56 posto više! A prema tom iznosu se određuju troškovi održavanja i svi drugi troškovi, na temelju kojih se formira cijena najamnine – kaže Golubić. Ističe da je iz toga jasno da se nije radilo u korist javnih partnera. – Na cijenu iz troškovnika, kao i na kompletnu dokumentaciju za dogradnju OŠ Martijanec, pisanu suglasnost dao je sam bivši ministar Željko Jovanović. Međutim, CEI i PPP centar to nisu uvažili u komparatoru troškova – sliježe ramenima Golubić. Na to je upozoravao i prije dvije godine, ali oni koji su odlučivali nisu slušali. Nisu slušali ni HDZ-ovoga županijskog vijećnika Anđelka Stričaka, koji je tad izračunao da će za gradnju i dogradnju četiriju objekata po JPP-u biti potrebno gotovo 400 milijuna kuna, pet puta više u odnosu na klasičnu gradnju. – To je 25.239,22 kune po metru kvadratnom – govorio je. Sporazum je, unatoč svemu, bio potpisan. – Nadam se da je danas svima jasno koliko je vladajuća koalicija HNS-SDP-HSU bila rastrošna. Htjeli su potrošiti 400 milijuna kuna za dogradnje i gradnje za koje je dovoljno 60-ak milijuna kuna. Upozoravali smo i na trošak pripreme dokumentacije i komparatora. Nažalost, nije izgrađen ni četvorni metar, a platit ćemo dva milijuna kuna. Za taj novac je mogla biti dograđena OŠ u Ivancu – ističe Stričak.

Ugovor dvije godine prije odluka! 

Kako je moguće da su Županijska skupština, općinska vijeća Martijanca i Sv. Ilije te gradska vijeća Novog Marofa i Ivanca tek 2014. godine donijele odluke o prihvaćanju JPP projekata, a CEI je još 2012. s tvrtkom PPP centar sklopio ugovor “Varaždinska županija – škole“? To se pita vijećnik HSS-a iz Martijanca Franjo Golubić. – Na temelju čega je župan ovlastio CEI da s PPP centrom potpiše ugovor vrijedan 3,2 milijuna kuna s PDV-om? Zakonom o JPP-u je jasno propisano da “jedno ili više javnih tijela može ovlastiti drugo javno tijelo za pripremu JPP projekta” – navodi Golubić.

Iz Varaždinske županije su naveli da su “pristali“ na ugovor između CEI-ja i PPP centra. Međutim, oni tvrde da se s time nije trebalo usuglasiti predstavničko tijelo. – Taj ugovor treba razlikovati od Sporazuma o realizaciji projekta JPP-a i po nadležnosti tijela Županije koje o njemu odlučuje. Prvome su predmet konzultantske usluge, Županija nije ugovorna strana i u nadležnosti je župana da se suglasi s istim, dok se kod Sporazuma o realizaciji JPP projekta slijedom propisa mora izjasniti predstavničko tijelo, pa je taj Sporazum zajedno s cjelokupnom dokumentacijom usvojen na sjednici Ž-upanijske skupštine – odgovorili su iz Županije.

Zašto su tablice u JPP ugovoru prazne?

Na Danu otvorenih vrata JPP ugovora prošlog mjeseca prolistali smo ugovore za već izgrađene školske objekte. Otkrili smo da su u ugovorima, koji su s privatnim partnerima potpisani od 2006. do 2008., potpuno prazne tablice s troškom održavanja objekata na rok od 24 do 29 godina. – U ugovorima je tablica zaista prazna – potvrdili su iz Varaždinske županije.

Navode da je za to više razloga. – Tablica je bila sastavni dio dokumentacije za nadmetanje – dio Režim uporabe škola, i istovjetna je unijeta u Standarde prostora i usluga kao prilog ugovoru – navode.

Ističu da je potrebno  objasniti postupak koji je prethodio sklapanju ugovora.
Postupak se, pojašnjavaju, sastojao se od triju faza utvrđenih zapisnicima: 1. iskaz interesa – kvalifikacije, 2. obvezujuće ponude, 3. pregovarački dijalog s najpovoljnijim ponuditeljem, tijekom kojega obje strane provjeravaju sve stavke ponude.
 – Upravo tijekom 3. faze dolazilo je do redukcije troškova održavanja, pa oni konačni iznosi sredstava namijenjeni održavanju koje javni partner plaća tijekom godina nisu identični onima iz obvezujuće ponude, već su manji. Tablica ispunjena iznosima za održavanje iz ponude, a koji se ne bi primjenjivali među partnerima, dovela bi u sumnju pravu volju ugovornih strana i sam ugovor – poručili su iz Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje