Povežite se s nama

Život i društvo

Sve što vas je ikad zanimalo o svetoj Luciji i običajima vezanim uz ovaj blagdan saznajte u Novom Marofu

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Povodom blagdana svete Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba, u utorak 13. prosinca s početkom u 12 sati u župnoj crkvi svetog Josipa u Varaždinu (Dravska 3, Varaždin) bit će održana sveta misa.

Misnim slavljem predsjedat će mons. Bože Radoš, varaždinski biskup. Pola sata prije misnog slavlja bit će mogućnost pristupanja sakramentu svete ispovijedi.

Također, s ciljem očuvanja narodnih običaja i tradicijskih jela vezanih uz blagdan svete Lucije Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Novi Marof“, organizira obilježavanje ovog blagdana, 13. prosinca, u Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 18 sati.

Posjetitelji događanja moći će iz izlaganja etnologa Tibora Martana upoznati danas već gotovo zaboravljene narodne običaje dok će udruge koje se bave očuvanjem kulturne baštine prezentirati tradicijska jela i kolače.

Posebna gošća događanja bit će Jelena Džepina koja će predstaviti narodne običaje uz blagdan Svete Lucije Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Život i društvo

Varaždinska županija u novom projektu, 500-tinjak učenika uči engleski na suvremeni način

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači predstavljen je projekt „Read your way to better English!“, projekt koji predvodi novi i suvremeni pristup učenju engleskog jezika, a u tom projektu od ove školske godine u 26 osnovnih škola Varaždinske županije sudjeluju 32 profesora engleskog jezika s ukupno 490 učenika.

Projekt su predstavili pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, direktor Profil Kletta, Dalibor Grganić i Lana Kralj Dadić, buisniss developer Profil Kletta.

Naime, učenici i profesori engleskog jezika koji predaju u školama Varaždinske županije prvi su u nastavi engleskog jezika imali priliku koristiti digitalnu knjižnicu Oxford Reading Club s više od 700 lektira prilagođenih njihovom stupnju znanja i na taj su način imali na dlanu dostupno svo bogatstvo Oxfordovog književnog opusa.

Pročelnik Huđek je istaknuo da je Varaždinska županija školama kojima je osnivač financirala nabavu Pristupnih kodova za digitalnu knjižnicu Oxford Reading Clubaza razdoblje od osam mjeseci.

– Zahvaljujem se tvrtki Profil Klett jer nam sudjelovanje u ovome projektu itekako puno znači. Sve ove mogućnosti koje nam nudi digitalna knjižnicas više od 700 lektira prilagođene su našim učenicima i ono što ja mogu reći jest da će mi biti drago ako ćemo taj projekt moći nastaviti i proširiti na naše ostale škole. Zahvaljujući Profil Klettu, svaki profesor i učenik imao je potporu u svakoj fazi projekta. U završnoj fazi, svi su učenici i profesori koji su uključeni u pilot projekt sudjelovali u zajedničkom natjecanju, u završnoj radionici – Online kvizu s Moranom Zibar. Učenici devet škola Varaždinske županije – osnovnih škola Bednja; A.K.Miošića, Klenovnik, Visoko, Sračinec, Šemovec, Veliki Bukovec i Tužno ostvarili su izvrsne rezultate na kvizu znanja i kvalificirali su se u finale završne radionice – Pub Quiz uživo s Moranom Zibar, koja se održava 6. lipnja 2023. u 12 sati, gdje će imati priliku upoznavati učenike iz različitih škola, podijeliti iskustva i ostvariti naslov najboljeg čitača u projektu – rekao je Huđek.

Direktor Profil Kletta Dalibor Grganić naznačio je da je ova tvrtka već godinama na tržištu, odnosno surađuje sa mnogim srednjim školama, nudi podršku u obliku udžbenika i digitalnih obrazovnih materijala.

– Po digitalnim sadržajnima smo jedinstveni i prvi u Hrvatskoj – kazao je Grganić, dodavši da su 2016. godine osmislili platformu IZZY na kojoj se izrađuje digitalni obrazovni sadržaj koji se koristi u svim školama, a od prije tri godine ova se platforma izvozi u deset zemalja EU.

Lana Kralj Dadić, buisniss developer Profil Kletta, pojasnila je da je projekt ove školske godine bio usmjeren na učenike 5. i 6. razreda, a uključilo se 25 škola iz županije. Naznačila je da je glavni alat bio digitalna knjižnica te je dodala da je Varaždinska županija bila među prvima u Europi koja je uopće dobila mogućnost korištenja tog digitalnog alata i njegovog predstavljanja učenicima.

Govoreći o knjižnici kazala je da sadrži više od 700 lektira za vrtićku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku dob.

– Glavni cilj projekta je poticanje čitalačke pismenosti. Želimo da učenici i na stranom i materinjem jeziku čitaju sa zadovoljstvom jer čitanje je temelj uspjeha u svim drugim predmetima – rekla je Kralj Dadić, dodajući da se trenutno isto to planira ponuditi učenicima srednjih škola od slijedeće školske godine.

Osim značajnog utjecaja projekta na povećanje navike čitanja osnovnoškolaca Varaždinske županije, učenici su unaprijedili jezično-komunikacijske vještine te usvojili mnoštvo različitog interkurikularnog sadržaja različitih predmetnih područja (geografija, medicina, kulturu i umjetnost itd.).

Projekt je potaknuo rad s darovitim učenicima kojima je omogućio mnoštvo njima prilagođenih materijala i radionica. Profesori uključeni u projekt su međusobno surađivali, dijelili znanja i ideje te su se umrežili na regionalnoj razini i stekli nova znanja koja će dalje prenositi u projektnom radu i napredovati u struci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održan treći Dan udruga Općine Sračinec uz kuhanje gulaša i kulturni program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 3. lipnja, je bilo veselo i aktivno u parku Velika graba u Sračincu, gdje je po treći put održana manifestacija pod nazivom Dan udruga Općine Sračinec.

– Okupili smo se po treći put, danas u najvećem broju dosad. Želja nam je bila da se, uz druženje članica i članova udruga koje djeluju na području Općine Sračinec, bolje upoznamo, podržimo i možda dogovorimo pokoju suradnju u budućnosti. U manifestaciju su uključene sve udruge koje djeluju na našem području, neki izlažu svoje rukotvorine, predstavljaju se pjesmom ili predstavom, kuhaju… Vjerujem da će ovo druženje postati tradicionalno i da ćemo u godinama koje dolaze imati još zanimljiviji i bogatiji program – rekla je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec, koja je bila nositelj organizacije manifestacije, uz financijsku potporu Općine Sračinec.

Program je počeo od jutra, kada su u povorci stigli oldtimeri iz Slovenije, a u to vrijeme već je mirisalo na sastojke gulaša, koji su pripremali članovi udruga. U poslijepodnevnim satima održan je kulturni program – red pjesme, red pučkog kazališta, sve pred prepunim gledalištem parka Velika graba.

Jedan od najatraktivnijih događaja svakako je bilo natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću. Nakon ocjenjivanja, stručni je žiri odabrao tri najbolja. Treće mjesto zauzeo je kotlić branitelja UDVDR klub Sračinec, drugi Udruga umirovljenika Sračinec – Svibovec, a pobjednički gulaš skuhali su članovi Nogometnog kluba Sračinec.

– Ovo je samo jedno od događanja koja će se ove godine održati u našem parku Velika graba. On je postao prepoznatljiv “brend” naše općine, mjesto gdje se cijele godine okupljaju mladi, obitelji s djecom, a postao je i točka koju posjećuju ekskurzije. Ponosni smo što smo uspjeli u naumu da ovaj prostor obogati društveni život općine, a ovo sve što se događa danas, samo je još jedan dokaz za to. Hvala članicama i članovima Udruge žena Preslica na organizaciji Dana udruga, hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli da nam ovaj dan prođe u druženju i veselju – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Na manifestaciji su sudjelovali: Udruga žena Preslica Sračinec, KUD Zavičaj, Udruga žena Maruša Maruševec, Udruga žena Đurđica Turčin, Vezilje udruge Črepičar Svibovec Podravski, KUD Lepoglavski Pušlek, Dramska diletantska družina KUD-a Kaštel Pribislavec, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete, Udruga Umirovljenika Sračinec – Svibovec, UDVDR klub Sračinec, Planinarsko društvo Ravna Gora, KUD Benedikt Svibovec Podravski, Udruga Črepičar Svibovec Podravski, Nogometni klub Podravac Svibovec Podravski, Dobrovoljno vatrogasno društvo Svibovec Podravski, Nogometni klub Sračinec, a za međunarodni karakter manifestacije pobrinuli su se Vitezi Pesničarji Dornava iz Slovenije, koji su u parku Velika graba izložili svoja povijesna vozila.

Nakon završetka manifestacije, u večernjim satima, park Velika graba postao je veliko ljetno kino na otvorenom, prikazan je film Krstarenje džunglom. Kino predstavu realiziralo je Pučko otvoreno učilište Varaždin, a ovo je samo prva od sedam projekcija koje će se održati ovog ljeta u općini Sračinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje