Povežite se s nama

Kultura

Sve u jednom:u Varaždinu performansi, dani craft piva, koncerti i biciklisti

Objavljeno:

- dana

16. dani performansa

Počinju 16. dani performansa, koji se ove godine održavaju  pod nazivom „Obnova“.

Međunarodni festival Galerijskog centra ove će, od 8. do 11. lipnja,  godine biti drukčiji nego dosad.

Festival je udružio snage sa Sindikatom biciklista koji radi na projektu „Sjajim u mraku“ – liniji moderne odjeće za bicikliste sa reflektirajućim detaljima.

Događanje će, najavljuje ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek, tematizirati bivšu vojarnu u Optujskog ulici, te se na taj način nadovezati  na projekt EU pod nazivom MAPS u kojem sudjeluje Grad Varaždin.

Program će biti obogaćen koncetima Mr.Lee& Ivane Sky, Sare Renar, Lovely Quinces i One Dread, a organiziran je i Craft drinks fest. 

Donosimo detaljan program:

Četvrtak

19 sati : otvorenje festivala: galerija GCV, Uska 7

  • KRISTINA MARIĆ (Osijek):interaktivna instalacija „Dvoboj „ i performans „Na nišanu“
  •  izložba: MIRIAM SIMUN (New York): „Nisam morala ubiti da bih preživjela“
  • Trg kralja Tomislava:  biciklistički paviljon (projekt “Sjajim u mraku”)
  • 21 sati: bivša sinagoga, A.Cesarca 16a:koncert MR.LEE&IVANE SKY

22.30 sati: Medina škrinja: Craft beer party

Petak

od 10 sati: Trg kralja Tomislava: izložba u biciklističkom paviljonu

16:30 sati: predavanja u Kinu Gaj:Sindikat biciklista – Dijalog o mobilnosti Varaždinski biciklisti – Sjajim u mraku

19 sati: bivša sinagoga: performans MLADEN MILJANOVIĆ (Banja Luka): „Na rubu“

20 sati:    bivša sinagoga: performans LINDA MOLENAAR (Amsterdam): „Albino“

20.30sati:- Trg kralja Tomislava: 2. kritična masa varaždinskih biciklista -“Infrastrukturna OBNOVA” -biciklistička povorka prema bivšoj vojarni u Optujskoj

21 sat: bivša vojarna u Optujskoj: performans ROBERT SOŠIĆ (Rovinj)

CRAFT DRINKS FEST by Maraschino, Medina škrinja i Lavra

21.30 sati: bivša vojarna u Optujskoj: koncert SARA RENAR

Subota

od 10 sati: bivša vojarna u Optujskoj: Optujska je vaša“

(kroz cijeli dan aktivnosti za građanstvo: jahanje na konju, streličarstvo, popravljaona bicikla, DJ,klopica,slobodne aktivnosti..)

– Ivan Mladenović: izrada skulpture od otpadnog drveta nađenog u krugu vojarne

 CRAFT DRINKS FEST

11 sati: prezentacija i razgovor s gostujućim umjetnicima

19 sati: performans LINDA MOLENAAR(Amsterdam): „Albino“

21 sati: performans MOMČILO GOLUB (Split): „Igra svjetlo-tama“

21.30: happening: „Burn!“

21.45: koncert LOVELY QUINCES

23 sati: koncert ONE DREAD

Nedjelja

CRAFT DRINKS FEST

11 sati: performans GUNNHILDUR HAUKSDOTTIR(Berlin):“Reaction“

12 sati: ručak s umjetnicima

 

16 sati: rijeka Drava („Cirkovečka“):performans IVAN MESEK

 

-povratak biciklima u centar Varaždina

 

18.30 sati: Trg kralja Tomislava:glazbeno-poetski performans MINDMILLS+MATKO ABRAMIĆ I ANTONIO MOHENSKI:“Bicikliram, improviziram-Sjajim u mraku“

 

21 sati: Gajeva ulica, caffe bar Lavra: Završni party festivala

Izvor:
Foto:

Kultura

Za završetak Tjedna otvorenih vrata u Muzeju Međimurja predstavljen katalog “Zrinski i čakovečki Stari grad”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja

Kao jedan od sudionika projekta “Living Castles”, Muzej Međimurja Čakovec u petak, 17. rujna, predstavio je katalog “Zrinski i čakovečki Stari grad”.

Promocija ove publikacije završni je korak u Tjednu otvorenih vrata novoga postava Zrinskih, tijekom kojeg je održan cijeli niz radionica, promocija knjiga i predavanja sudionika projekta, a građanima omogućen besplatan razgled izložbe “Zrinski i čakovečki Stari grad”.

Projekt je usmjeren na razvoj kulturno-turističke ponude sedam utvrda i dvoraca iz sjeverozapadne Hrvatske i sjeveroistočne Slovenije: Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvorac Oršić, Dvor Veliki Tabor, Celjska utvrda, Ptujski dvorac i Dvorac Rakičan.

Uvodnu riječ održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan. Kako je istaknula, ukupna vrijednost projekta je 1.454.671,54 eura, od čega je 1.236.470,80 financirano iz Operativnog programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

Partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. i Proteus d.o.o. Slovenija.

Josip Grivec, Maša Hrustek Sobočan, Magdalena Vrbanec, Dragutin Feletar i Đuro Bel

Proračun iz projekta za MMČ iznosi 168.335 eura, od čega je Operativnim programom INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska sufinancirano 85 % iznosa ili 143.084,75 eura. Muzej Međimurja Čakovec je iz svojih sredstava izdvojio preostalih 15%, rekla je, među ostalim, Maša Hrustek Sobočan.

Opširnije o samom katalogu govorila je autorica Magdalena Vrbanec, kustosica Povijesnog odjela MMČ-a, autorica postava “Zrinski i čakovečki Stari grad” te sukoordinatorica projekta “Living Castles”. Ona je naglasila da katalog tematski prati istoimenu izložbu te na pregledan način prikazuje povijesni hod obitelji Zrinski u Čakovcu tijekom 16. i 17. stoljeća.

Usto, osim političkih i vojnih tema osvrće se i na svakodnevni život ranonovovjekovnog plemstva na dvoru Zrinskih. Katalog sadrži vrijedne povijesne priloge, poput povelje Jurja IV. Zrinskog iz 1579. godine kojom je Čakovec dobio status trgovišta. Promociju su, među ostalima, pratili i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, povjesničar i geograf prof. dr. sc. Dragutin Feletar te drugi.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dani Miholja u Sračincu počeli poezijom Terezije Flegar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U parku Velika graba u Sračincu sinoć je održana poetska večer na kojoj je predstavljena zbirka poezije na kajkavskom narječju „Bara na fejsbuku i kajkaj“, autorice Terezije Flegar.

Prva je ovo knjiga ove autorice koja cijeli svoj život živi u rodnom Sračincu, a izašla je u izdanju udruge Ritam misli iz Varaždina.

– Pred nama je poezija mnogima još nepoznate autorice Terezije Flegar. Poezija žene koja prkosi životu i uzima onaj nektar prijeko potreban za let. Njena zbirka poezije ”Bara na fejsbuku i kajkaj” je poezija života, pomalo satirična, ali duboko iskrena. Njegujući svoj zavičajni kajkavski jezik vješto opisuje male detalje u kojima svatko od čitatelja može pronaći dio svog odrastanja, života i bivanja. Dozom satire pristupa opisima modernog života (virtualan svijet, svijet Facebook ljubavi i promoviranja) koji je u rašlje stvarnosti uhvatio sve nas bez obzira na godine i eventualno potrebna znanja – istaknuli su organizatori Ljubica Ribić i Milan Novak, koji su vodili program. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su poznati glazbenici iz Peteranca, Ankica i Miroslav Betlehem, Bemian duet, koji su upotpunili ugođaj ljetne večeri.

– Iznimno mi je drago da ponovno predstavljamo knjigu, zbirku poezije na našem srakarskom narječju. Ni trenutka nisam dvojio kada sam dobio upit za sufinanciranje ove knjige, ovo je najbolji način da za buduće generacije sačuvamo naš izvorni dijalekt. Raduje me i to da smo naše “normalnije” Dane Miholja započeli upravo ovdje u našem novom parku, s ovako lijepim događajem. Autorici čestitam na prvijencu, neka joj to bude poticaj za neku novu knjigu u budućnosti – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Terezija Flegar rođena je 1963. godine u Varaždinu, a od rođenja živi u Sračincu gdje je završila osnovnu školu. Kao odlična učenica i najbolji đak svoje generacije upisala je Gimnaziju u Varaždinu. Nakon završenog školovanja zaposlila se u LTA Varaždin, na administrativnim poslovima, gdje i sad radi (Metalska industrija Varaždin).ž

Majka je dvoje odrasle djece. Pisati je počela od školskih dana, a kao članica literarne i recitatorske grupe dobivala je priznanja za svoj rad. Intenzivnije se poeziji posvetila 2004. godine, no samozatajno. Piše na hrvatskom standardnom jeziku i na kajkavskom dijalektu. Potvrdu vrijednosti svojih radova potražila je 2019. godine kad su joj pjesme počeli objavljivati u časopisu za književnost Kvaka.

Njene su pjesme objavljene u zajedničkim pjesničkim zbirkama i zbornicima te u virtualnim zbirkama i na književnim E-portalima. Od tada sudjeluje na pjesničkim natječajima i književnim susretima na kojima postiže zapažene rezultate. Članica je Hrvatskog sabora kulture.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje