Povežite se s nama

Kultura

Sve u jednom:u Varaždinu performansi, dani craft piva, koncerti i biciklisti

Objavljeno:

- dana

16. dani performansa

Počinju 16. dani performansa, koji se ove godine održavaju  pod nazivom „Obnova“.

Međunarodni festival Galerijskog centra ove će, od 8. do 11. lipnja,  godine biti drukčiji nego dosad.

Festival je udružio snage sa Sindikatom biciklista koji radi na projektu „Sjajim u mraku“ – liniji moderne odjeće za bicikliste sa reflektirajućim detaljima.

Događanje će, najavljuje ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek, tematizirati bivšu vojarnu u Optujskog ulici, te se na taj način nadovezati  na projekt EU pod nazivom MAPS u kojem sudjeluje Grad Varaždin.

Program će biti obogaćen koncetima Mr.Lee& Ivane Sky, Sare Renar, Lovely Quinces i One Dread, a organiziran je i Craft drinks fest. 

Donosimo detaljan program:

Četvrtak

19 sati : otvorenje festivala: galerija GCV, Uska 7

  • KRISTINA MARIĆ (Osijek):interaktivna instalacija „Dvoboj „ i performans „Na nišanu“
  •  izložba: MIRIAM SIMUN (New York): „Nisam morala ubiti da bih preživjela“
  • Trg kralja Tomislava:  biciklistički paviljon (projekt “Sjajim u mraku”)
  • 21 sati: bivša sinagoga, A.Cesarca 16a:koncert MR.LEE&IVANE SKY

22.30 sati: Medina škrinja: Craft beer party

Petak

od 10 sati: Trg kralja Tomislava: izložba u biciklističkom paviljonu

16:30 sati: predavanja u Kinu Gaj:Sindikat biciklista – Dijalog o mobilnosti Varaždinski biciklisti – Sjajim u mraku

19 sati: bivša sinagoga: performans MLADEN MILJANOVIĆ (Banja Luka): „Na rubu“

20 sati:    bivša sinagoga: performans LINDA MOLENAAR (Amsterdam): „Albino“

20.30sati:- Trg kralja Tomislava: 2. kritična masa varaždinskih biciklista -“Infrastrukturna OBNOVA” -biciklistička povorka prema bivšoj vojarni u Optujskoj

21 sat: bivša vojarna u Optujskoj: performans ROBERT SOŠIĆ (Rovinj)

CRAFT DRINKS FEST by Maraschino, Medina škrinja i Lavra

21.30 sati: bivša vojarna u Optujskoj: koncert SARA RENAR

Subota

od 10 sati: bivša vojarna u Optujskoj: Optujska je vaša“

(kroz cijeli dan aktivnosti za građanstvo: jahanje na konju, streličarstvo, popravljaona bicikla, DJ,klopica,slobodne aktivnosti..)

– Ivan Mladenović: izrada skulpture od otpadnog drveta nađenog u krugu vojarne

 CRAFT DRINKS FEST

11 sati: prezentacija i razgovor s gostujućim umjetnicima

19 sati: performans LINDA MOLENAAR(Amsterdam): „Albino“

21 sati: performans MOMČILO GOLUB (Split): „Igra svjetlo-tama“

21.30: happening: „Burn!“

21.45: koncert LOVELY QUINCES

23 sati: koncert ONE DREAD

Nedjelja

CRAFT DRINKS FEST

11 sati: performans GUNNHILDUR HAUKSDOTTIR(Berlin):“Reaction“

12 sati: ručak s umjetnicima

 

16 sati: rijeka Drava („Cirkovečka“):performans IVAN MESEK

 

-povratak biciklima u centar Varaždina

 

18.30 sati: Trg kralja Tomislava:glazbeno-poetski performans MINDMILLS+MATKO ABRAMIĆ I ANTONIO MOHENSKI:“Bicikliram, improviziram-Sjajim u mraku“

 

21 sati: Gajeva ulica, caffe bar Lavra: Završni party festivala

Izvor:
Foto:

Kultura

Uz izložbu čipke i fotografija otvoren novouređen galerijski prostor u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lepoglava je prošlog tjedna dobila novouređen galerijski prostor. Naime, bivši skladišni prostor ispod ulaza u Dom kulture preuređen je u galeriju koja će biti jedna od središnjih točaka kulturnih i društvenih zbivanja u Lepoglavi. U njezino je uređenje uloženo 92.000 eura.

Većinu sredstava osigurao je Grad Lepoglava, no vrijednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje ga je financiralo s nešto više od  26.000 eura.

– Galerija će biti središnje mjesto za kulturnu interakciju naše zajednice. Omogućit će nam predstavljanje ljepote lepoglavske čipke, a služit će i kao prostor za druge umjetnosti koje obogaćuju našu kulturu – poručio je Kristijan Bizek, direktor Turističko kulturno informativnog centra koji upravlja Domom kulture u čijem se sklopu nalazi novouređena galerija.

Otvaranje novouređenog galerijskog prostora popraćeno je i otvaranjem prvih dviju izložbi – izložbe „Profinjenosti niti” te izložbe fotografija „Xiaomi 13T serije i lepoglavske čipke”.

– Izložba „Profinjenosti niti” pruža prigodu za upoznavanje s detaljima lepoglavske čipke s obzirom na to da prikazuje tanku finu nit iz koje je lepoglavska čipka napravljena, kao i finu strukturu i preciznost njene izrade – objasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Dodala je da je upravo na dan otvaranja galerije, 1. prosinca, prije 150 godina rođena Zlata Šufflay, promicateljica lepoglavskog čipkarstva, u čiji je spomen izdana prigodna dopisnica sa žigom koji je otisnut na sve pošiljke koje su na ovaj dan odaslane iz poštanskog ureda u Lepoglavi.

Izložba  „Xiaomi 13T serije i lepoglavske čipke” rezultat je želje za povezivanjem tradicije i moderne tehnologije, istaknula je Mirela Polić, marketing menadžerica tvrtke Xiaomi za Hrvatsku i Sloveniju. Napomenula je i važnu ulogu fotografa Ante Magzana, koji je pak istaknuo odličnu suradnju s lepoglavskim čipkaricama tijekom stvaranja fotografija.

Novouređenu galeriju i izložbe otvorio je gradonačelnik Garda Lepoglave Marijan Škvarić.

– Ovim smo izložbama spojili našu bogatu tradiciju i modernu tehnologiju, našu prošlost i budućnost koju ćemo s drugima podijeliti zahvaljujući ovom prostoru koji će, iako je relativno malen, imati veliki značaj, biti centar brojnih kulturnih događanja. Upravo to smo i željeli. Da Dom kulture bude centar kulturnih i društvenih zbivanja u Lepoglavi – poručio je gradonačelnik.

Otvaranje galerije i izložbi je svirajući gitaru uljepšala Leona Čretni, učenica 5. razreda osnovne glazbene škole.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Otvorena jedinstvena izložba metalnih skulptura Miroslava Prikratkog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U teretani Gibi Gib otvorena je izložba metalnih skulptura varaždinskog umjetnika Miroslava Prikratkog.

On je prije svega majstor i umjetnik koji stvara iz ljubavi, čovjek koji je predmetima koje su drugi odbacili udahnuo novi život, rečeno je na izložbi.

Varaždinke i Varaždinci Miroslava znaju kao provjerenog automehaničara i vlasnika Autosalona Prikratki, a svoju ljubav prema umjetnosti taj je samozatajni majstor počeo javnosti prikazivati tek prije osam godina. Od tada pa do danas Miroslav Prikratki je česti gost na izložbama, a svakako treba spomenuti i da su  njegove skulpture bile izložene – ni manje ni više nego uz djela slavnog Picassa

Njegova djela izrađena su od starog alata i starog otpadnog željeza. Stari čekići, kliješta, razni drugi alati, metalni i kovani predmeti, pa čak i razni autodijelovi, nakon Miroslavove umjetničke intervencije dobili su potpuno novi oblik i namjenu.

Varaždincima je sigurno dobro poznata Galerija Prikratki u Padovčevoj ulici, koja ne samo da je jedinstvena i osebujna kao i ovaj samozatajni majstor, već ne može ostaviti ravnodušnim ni one koji su uvjereni da ne vole umjetnost.

– Ovaj varaždinski obrtnik spojio je obrt s umjetnošću te je napravio impresivna umjetnička djela što svi naši gosti mogu vidjeti kada prošeću Padovčevom ulicom – rekao je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Radi se o pravom autohtonom Varaždincu i žao mi je što tek sada izlaže u našem gradu te se nadam da će sljedeća izložba također biti u Varaždinu u još većem obujmu – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje