Povežite se s nama

Kultura

Sve u jednom:u Varaždinu performansi, dani craft piva, koncerti i biciklisti

Objavljeno:

- dana

16. dani performansa

Počinju 16. dani performansa, koji se ove godine održavaju  pod nazivom „Obnova“.

Međunarodni festival Galerijskog centra ove će, od 8. do 11. lipnja,  godine biti drukčiji nego dosad.

Festival je udružio snage sa Sindikatom biciklista koji radi na projektu „Sjajim u mraku“ – liniji moderne odjeće za bicikliste sa reflektirajućim detaljima.

Događanje će, najavljuje ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek, tematizirati bivšu vojarnu u Optujskog ulici, te se na taj način nadovezati  na projekt EU pod nazivom MAPS u kojem sudjeluje Grad Varaždin.

Program će biti obogaćen koncetima Mr.Lee& Ivane Sky, Sare Renar, Lovely Quinces i One Dread, a organiziran je i Craft drinks fest. 

Donosimo detaljan program:

Četvrtak

19 sati : otvorenje festivala: galerija GCV, Uska 7

  • KRISTINA MARIĆ (Osijek):interaktivna instalacija „Dvoboj „ i performans „Na nišanu“
  •  izložba: MIRIAM SIMUN (New York): „Nisam morala ubiti da bih preživjela“
  • Trg kralja Tomislava:  biciklistički paviljon (projekt “Sjajim u mraku”)
  • 21 sati: bivša sinagoga, A.Cesarca 16a:koncert MR.LEE&IVANE SKY

22.30 sati: Medina škrinja: Craft beer party

Petak

od 10 sati: Trg kralja Tomislava: izložba u biciklističkom paviljonu

16:30 sati: predavanja u Kinu Gaj:Sindikat biciklista – Dijalog o mobilnosti Varaždinski biciklisti – Sjajim u mraku

19 sati: bivša sinagoga: performans MLADEN MILJANOVIĆ (Banja Luka): „Na rubu“

20 sati:    bivša sinagoga: performans LINDA MOLENAAR (Amsterdam): „Albino“

20.30sati:- Trg kralja Tomislava: 2. kritična masa varaždinskih biciklista -“Infrastrukturna OBNOVA” -biciklistička povorka prema bivšoj vojarni u Optujskoj

21 sat: bivša vojarna u Optujskoj: performans ROBERT SOŠIĆ (Rovinj)

CRAFT DRINKS FEST by Maraschino, Medina škrinja i Lavra

21.30 sati: bivša vojarna u Optujskoj: koncert SARA RENAR

Subota

od 10 sati: bivša vojarna u Optujskoj: Optujska je vaša“

(kroz cijeli dan aktivnosti za građanstvo: jahanje na konju, streličarstvo, popravljaona bicikla, DJ,klopica,slobodne aktivnosti..)

– Ivan Mladenović: izrada skulpture od otpadnog drveta nađenog u krugu vojarne

 CRAFT DRINKS FEST

11 sati: prezentacija i razgovor s gostujućim umjetnicima

19 sati: performans LINDA MOLENAAR(Amsterdam): „Albino“

21 sati: performans MOMČILO GOLUB (Split): „Igra svjetlo-tama“

21.30: happening: „Burn!“

21.45: koncert LOVELY QUINCES

23 sati: koncert ONE DREAD

Nedjelja

CRAFT DRINKS FEST

11 sati: performans GUNNHILDUR HAUKSDOTTIR(Berlin):“Reaction“

12 sati: ručak s umjetnicima

 

16 sati: rijeka Drava („Cirkovečka“):performans IVAN MESEK

 

-povratak biciklima u centar Varaždina

 

18.30 sati: Trg kralja Tomislava:glazbeno-poetski performans MINDMILLS+MATKO ABRAMIĆ I ANTONIO MOHENSKI:“Bicikliram, improviziram-Sjajim u mraku“

 

21 sati: Gajeva ulica, caffe bar Lavra: Završni party festivala

Izvor:
Foto:

Kultura

Petoga dana Varaždinskih baroknih večeri glazba od hrvatskog do turskog baroka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncertom ansambla Izmir Barok i u Varaždinu je u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske.

Publici u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi ansambla, koji su osnovali članovi Državne opere u Izmiru i koji je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvodilačku praksu, poklonili su koncert pod nazivom „Glazba europskih i osmanskih dvorova“, objedinivši tako osmansku glazbu koja se njegovala u urbanim sredinama s djelima Vivaldija, Purcella i Monteverdija.

– Kulturne veze između Hrvatske i Turske su dobre i drago nam je da imamo prigodu biti partneri Varaždinskim baroknim večerima i što možemo predstaviti festivalskoj publici ovim koncertom i baroknu glazbu iz Turske – istaknuo je Nj. E. Mustafa Babür Hızlan, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj, dodavši da je ovo i jedinstvena prilika da se vide i poslušaju stari instrumenti.

Varaždinske barokne večeri predstavljanjem zemalja partnera, ali i ovakvim kulturnim vezama pružaju priliku ljubiteljima glazbe da otkriju i baroknu glazbu iz drugih zemalja.

– Ono što je zanimljivo je to da je otomanski dvor naručivao skladbe europskih skladatelja, ali i kod njih je bilo popularno u to barokno vrijeme skladati mini opere ili skladbe s opernom tematikom. Imali smo na festivalu već Pera ansambl, poznat barokni ansambl koji potječe iz Turske, a suradnju nastavljamo s nizom opernih festivalskih produkcija, od kojih je prva već na rasporedu ove festivalske godine, i to 4. listopada kada se sprema program „Sultani u operi“. Imamo sjajnu suradnju s Turskim kulturnim institutom koju nastavljamo i nagodinu kada će biti obilježeno stoljeće Republike Turske i u Varaždinu i razvijamo tako kulturne veze – najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

U crkvi Sv. Florijana u Varaždinu pete festivalske večeri nastupio je ansambl Responsorium programom Hrvatska glazbena baština.

– Izabrali smo dio skladbi iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa, rodom Puljanina koje nisu nanovo otkrivene, ali nekako nisu bile u javnosti toliko izvođene zadnjih nekoliko godina – istaknuli su u ansamblu koji se posvetio istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, a za svoj je muzikološki rad i izvodilački domet ansambla 2019. godine nagrađen nagradom Ivan Lukačić na 49. Varaždinskim baroknim večerima.

Sinoć su koncerti održani i u Ludbregu, gdje je nastupio Iberian Baroque Ensamble, a Trio Corrente u Križevcima.

U srijedu, 28. rujna, u 18 sati u bivšim prostorima knjižnice u zgradi varaždinskog kazališta bit će predstavljeni notni zapisi Hrvatske glazbene baštine na 52. Varaždinskim baroknim večerima, dok je u 20 sati na festivalskom rasporedu izvedba velebne Bachove „Muke po Mateju“ u povodu 25. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije u varaždinskoj Katedrali.

Varaždinske barokne večeri danas gostuju i u Virovitici te Krapini.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO I VIDEO Čakovečki ‘Slavenski’ i ivanečki KUD zlatni na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici zborova-sudionika. FOTO: HSK

Ovog vikenda, 24. i 25. rujna, u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture i suorganizaciji Maistre d.d. te HDS-a – ZAMP, uspješno je održan 55. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru.

Susret je okupio 14 zborova iz 10 hrvatskih županija s više od 400 pjevača, koji su svoj nastup morali izboriti na županijskim smotrama, samostalnim preslušavanjima i video selekcijama.

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca

Prvog dana Susreta, u subotu, 24. rujna, u 17 sati, zborovi su predstavili svoje natjecateljske programe u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Antoaneta Radočaj-Jerković, Igor Vlajnić i Marija Ramljak.

Drugog dana Susreta, u nedjelju, 25. rujna, u 11 sati zborovi su proslavili ovu manifestaciju svojim revijalnim nastupima te zajedničkim pjevanjem skladbe “Sliku milu Istre naše” Ivana Matetića Ronjgova.

Predstavnik Međimurske županije bio je Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca, koji je osvojio Zlatnu plaketu HSK-a s 94,08 bodova. Kao predstavnik Varaždinske županije nastupio je pak Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rudolf Rajter” iz Ivanca, koji je također osvojio Zlatnu plaketu s 90,83 boda.

Snimke nastupa dostupne su ovdje (Poreč, natjecanje) i ovdje (Vrsar, revijalni dio).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje