Povežite se s nama

Međimurje

Tjedan biodinamika: sve veći broj OPG-ova okreće se ekološkom i biodinamičkom uzgoju

Objavljeno:

- dana

SVETI MARTIN NA MURI

Brojna istraživanja otkrila su da glavni kriterij u odabiru namirnica više nije njihova cijena već kvaliteta i porijeklo.

Porijeklo sorte, način uzgoja i uvjeti transporta kupcima su postale najvažnije stvari na koje obraćaju pozornost prilikom kupovine namirnica. Upravo iz razloga da širim masama približe hranu koja se svakodnevno priprema i konzumira, Centar dr. Rudolfa Steinera i LifeClass Terme Sveti Martin prvi put na ovim prostorima organizirali su manifestaciju „Tjedan biodinamike“.

Podupiranje

Na ovom zanimljivom i edukativnom druženju okupili su se predstavnici OPG-ova koji prakticiraju biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Uz njih, otvorenju su prisustvovali zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec, voditeljica hotelskih operacija i ljudskih resursa u LifeClass Termama Sveti Martin Jelena Berečić i stručna savjetnica za zaštitu bilja iz međimurske Savjetodavne službe Natalija Peter Hunjadi.

“Biodinamika je koncept održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Biodinamika je jednostavna, ali sadržajna.“ 
Dijana Posavec

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da Međimurska županija sustavno podupire rad Centra dr. Rudolfa Steinera, a ta će se bliska suradnja nastaviti i u budućnosti.
– Međimurska županija prati razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede te je kroz financijsku potporu i poticaje zabilježen evidentan porast takvih gospodarstava. Plasiranjem proizvoda kroz turističku ponudu, u čemu su primjer upravo Terme, podižemo kvalitetu hrane, nudimo najbolje od obiteljskih proizvođača, a znamo da je zdravu i provjerenu namirnicu svaki gost spreman platiti i zbog nje se vratiti u destinaciju – istaknula zamjenica Herman i dodala:
– Nikako nije slučajno što s ovako kvalitetnim proizvođačima i lokalnim proizvodima u Međimurju stižu najprestižnije nagrade za enogastronomiju, poput titule Europske destinacije izvrsnosti za lokalnu gastronomiju i turizam u 2015. i „Swiss Tourism Award“, najvišeg švicarskog priznanja, nagrade koja nas karakterizira kao zelenu kolijevku koja je uravnotežena u svojim prirodnim ljepotama, odličnoj hrani i vrhunskim vinima.

Bogata ponuda

Odabir mjesta za održavanje prvoga ovakvog okupljanja, LifeClass Termi Sveti Martin, nikako nije slučajan, s obzirom na to da upravo Terme kroz viziju i slogan „Svijet zdravih užitaka“ temelj biodinamike žive svakodnevno. Naime, sklopljeni su ugovori s lokalnim proizvođačima hrane koji svoje najbolje namirnice plasiraju upravo kroz ponudu i jelovnike restorana u sklopu Termi.

– Osim u zanimljivim predavanjima, učenju Steinera, hrani i piću, u našem „Svijetu zdravih užitaka“ svi koji nas posjete biodinamiku će moći okusiti u „Le Batatu“, osjetiti u wellness centru i doživjeti u „Temple of Life“ unutarnjim bazenima. Odlična hrana po kojoj smo prepoznatljivi osnova je dobre usluge, a uključivanjem lokalnih proizvođača svaka namirnica ima provjereno porijeklo, ime i prezime te ono što je najvažnije – neospornu kvalitetu. Do sada imamo sklopljene ugovore s dvadesetak biodinamičkih OPG-ova, a želja nam je da ta brojka bude što veća – rekla je Jelena Berečić.

„Tjedan biodinamike“ prva je takva manifestacija na ovim prostorima

Znanje koje je dr. Rudolf Steiner ostavio iza sebe temelj je novih promišljanja u poljoprivrednoj proizvodnji kojoj se okreće sve veći broj OPG-ova.
– Biodinamika je vrlo jednostavna, ali sadržajna. Radi se o konceptu održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Iako su mogućnosti ogromne, u Međimurju je broj onih koji su prihvatili ovaj način proizvodnje još uvijek premalen. Ali i ta slika se polako mijenja – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati