Povežite se s nama

Međimurje

Tjedan biodinamika: sve veći broj OPG-ova okreće se ekološkom i biodinamičkom uzgoju

Objavljeno:

- dana

SVETI MARTIN NA MURI

Brojna istraživanja otkrila su da glavni kriterij u odabiru namirnica više nije njihova cijena već kvaliteta i porijeklo.

Porijeklo sorte, način uzgoja i uvjeti transporta kupcima su postale najvažnije stvari na koje obraćaju pozornost prilikom kupovine namirnica. Upravo iz razloga da širim masama približe hranu koja se svakodnevno priprema i konzumira, Centar dr. Rudolfa Steinera i LifeClass Terme Sveti Martin prvi put na ovim prostorima organizirali su manifestaciju „Tjedan biodinamike“.

Podupiranje

Na ovom zanimljivom i edukativnom druženju okupili su se predstavnici OPG-ova koji prakticiraju biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Uz njih, otvorenju su prisustvovali zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec, voditeljica hotelskih operacija i ljudskih resursa u LifeClass Termama Sveti Martin Jelena Berečić i stručna savjetnica za zaštitu bilja iz međimurske Savjetodavne službe Natalija Peter Hunjadi.

“Biodinamika je koncept održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Biodinamika je jednostavna, ali sadržajna.“ 
Dijana Posavec

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da Međimurska županija sustavno podupire rad Centra dr. Rudolfa Steinera, a ta će se bliska suradnja nastaviti i u budućnosti.
– Međimurska županija prati razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede te je kroz financijsku potporu i poticaje zabilježen evidentan porast takvih gospodarstava. Plasiranjem proizvoda kroz turističku ponudu, u čemu su primjer upravo Terme, podižemo kvalitetu hrane, nudimo najbolje od obiteljskih proizvođača, a znamo da je zdravu i provjerenu namirnicu svaki gost spreman platiti i zbog nje se vratiti u destinaciju – istaknula zamjenica Herman i dodala:
– Nikako nije slučajno što s ovako kvalitetnim proizvođačima i lokalnim proizvodima u Međimurju stižu najprestižnije nagrade za enogastronomiju, poput titule Europske destinacije izvrsnosti za lokalnu gastronomiju i turizam u 2015. i „Swiss Tourism Award“, najvišeg švicarskog priznanja, nagrade koja nas karakterizira kao zelenu kolijevku koja je uravnotežena u svojim prirodnim ljepotama, odličnoj hrani i vrhunskim vinima.

Bogata ponuda

Odabir mjesta za održavanje prvoga ovakvog okupljanja, LifeClass Termi Sveti Martin, nikako nije slučajan, s obzirom na to da upravo Terme kroz viziju i slogan „Svijet zdravih užitaka“ temelj biodinamike žive svakodnevno. Naime, sklopljeni su ugovori s lokalnim proizvođačima hrane koji svoje najbolje namirnice plasiraju upravo kroz ponudu i jelovnike restorana u sklopu Termi.

– Osim u zanimljivim predavanjima, učenju Steinera, hrani i piću, u našem „Svijetu zdravih užitaka“ svi koji nas posjete biodinamiku će moći okusiti u „Le Batatu“, osjetiti u wellness centru i doživjeti u „Temple of Life“ unutarnjim bazenima. Odlična hrana po kojoj smo prepoznatljivi osnova je dobre usluge, a uključivanjem lokalnih proizvođača svaka namirnica ima provjereno porijeklo, ime i prezime te ono što je najvažnije – neospornu kvalitetu. Do sada imamo sklopljene ugovore s dvadesetak biodinamičkih OPG-ova, a želja nam je da ta brojka bude što veća – rekla je Jelena Berečić.

„Tjedan biodinamike“ prva je takva manifestacija na ovim prostorima

Znanje koje je dr. Rudolf Steiner ostavio iza sebe temelj je novih promišljanja u poljoprivrednoj proizvodnji kojoj se okreće sve veći broj OPG-ova.
– Biodinamika je vrlo jednostavna, ali sadržajna. Radi se o konceptu održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Iako su mogućnosti ogromne, u Međimurju je broj onih koji su prihvatili ovaj način proizvodnje još uvijek premalen. Ali i ta slika se polako mijenja – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklijadom povezali tri međimurska grada i ukazali na važnost redovite tjelesne aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz brojne suradnike već niz godina različitim aktivnostima obilježava Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta, a ove godine u okviru projekta Međimurje – Europska regija sporta 23. rujna održana je tradicionalna biciklistička tura koja povezuje tri međimurska grada.

Cilj akcije bio je ukazati na važnost usvajanja navike redovite tjelesne aktivnosti kao neophodnog čimbenika unaprjeđenja i očuvanja zdravlja ljudi te kvalitete njihova života.

Biciklijada je označila kraj Europskog tjedna mobilnosti i početak obilježavanja Europskog tjedna sporta.

Biciklijada duga 48 kilometara započela je u Prelogu, a završila na prostoru SRC-a „Mladost“ Čakovec, gdje se održavao Sajam prevencije i sigurnosti u organizaciji Policijske uprave međimurske, koja je jedan od suorganizatora akcije uz Zajednicu sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Međimursku županiju, Informacijski centar Europe Direct Čakovec i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Sudionike su na samom početku biciklijade u Prelogu pozdravili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal.

Ovom akcijom željelo se promovirati biciklizam i pješačenje kao primjerene aktivnosti za osobe svih dobnih skupina te za osobe različitih tjelesnih sposobnosti, stoga je moto biciklijade „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje