“ZAUSTAVIMO SEPSU”

Svjetski dan sepse obilježava se 13. rujna svake godine diljem svijeta.

Hrvatska ga podržava četvrtu godinu zahvaljujući kampanji „Zaustavimo sepsu“ koju provodi Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Središnje obilježavanje održano je u Zagrebu, a uključili su se i drugi gradovi: Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Pula i Knin. Cilj kampanje je povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi, koja je postala problem globalnih razmjera jer svake tri do četiri sekunde jedna osoba umre od sepse. U Općoj bolnici Varaždin za zdravstvene djelatnike organizirano je predavanje o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse.

Ovogodišnje predavanje „Zbrinjavanje bolesnika sa sepsom – nešto staro, nešto novo“ održala je prim. Renata Krobot, s naglaskom na najnovije smjernice u liječenju sepse. Sepsa je vodeći uzročnik smrti u jedinicama intenzivne medicine, a po učestalosti se izjednačila s bolesnicima koji imaju akutnu koronarnu bolest.

– To je velik javnozdravstveni problem i ogromni su troškovi liječenja po pacijentu, te mogu dosegnuti i više od 50.000 dolara. Učestalost sepse raste iz godinu u godinu, a razlog je što je populacija sve starija, a mikroorganizmi sve rezistentniji. Visok je mortalitet, do 50 %, a u septičkom šoku, kao najtežem obliku sepse, i do 60 %. Zato je važno više govoriti o tome – istaknula je Krobot.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Komentari

Komentara