Povežite se s nama

Život i društvo

Sve više mještana Općine Sračinec odaziva se preventivnim pregledima raka dojke i prostate

Sračinec preventivni pregled

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije održanoj 22. svibnja, predstavljeni su projekti prevencije raka dojke i raka prostate, koji se već godinama odvijaju u općini Sračinec.

– Naši su projekti vjerojatno jedinstveni u Hrvatskoj i svakako zaslužuju veću pažnju od one koju dobivaju. Prije više od 15 godina počeli smo s preventivnim pregledima žena radi prevencije raka dojke, akciju je tada vodila Darinka Kovačić. U zadnjih pet godina projekt vodi Karmela Majcen sa svojim vrijednim suradnicama. Prije tri godine u ovu humanu akciju uključili smo i muškarce, kroz preventivne preglede radi ranog otkrivanja raka prostate. Troškove pregleda u oba projekta u potpunosti snosi Općina Sračinec, a radi se o iznosu od oko 100.000 kuna godišnje. Iznos naravno ovisi o broju naših mještana koji se uključe u akciju, tj. broju pregleda. U ime Općine Sračinec upućujem veliku zahvalu kolegici Karmeli Majcen i ostalim uključenima u ovu akciju. Za puno stvari u životu novac nije dovoljan – mogli bismo mi izdvojiti i više sredstava za ovu namjenu, ali rezultata ne bi bilo bez predanog volonterskog rada i velikog truda i ljubavi koju žene koje su danas s nama ulažu u ovu akciju – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

U prvim godinama provođenja akcije ranog otkrivanja raka dojke sudjelovalo je pedesetak žena, a taj se broj u ovoj godinu popeo na oko 300. Kod muškaraca se akcija provodi tri godine, prve godine ih je pregledu pristupilo 130, prošle 75, a ove godine više od 150.

Osim prvog pregleda, Općina Sračinec financira i dodatne preglede osobama kod kojih se utvrdi sumnja u početak bolesti.
– Prije pet godina smo počeli s oko 130 žena, a prošle godine je mogućnost pregleda iskoristilo oko 300 žena. Znamo da su bolesti poput raka dojke i raka prostate izlječive u velikom postotku, no preduvjet za to je njihovo rano otkrivanje. Imali smo više slučajeva u kojima smo na vrijeme otkrili razvijanje bolesti. Žene kojima je otkrivena “kvržica” omogućena je i citopunkcija, isto tako u sklopu ove akcije. Kako je već rečeno, u zadnje tri godine imamo i akciju ranog otkrivanja raka prostate. I u toj smo akciji imali nekoliko slučajeva povišenih tumorskih markera, koji ne znače automatski da osoba ima rak, ali su određeni indikator. Osim vađenja krvi, muškarci su pristupili i ultrazvučnom pregledu prostate. Ovaj veliki i opsežni posao ne obavljam sama pa zahvaljujem kolegicama Brankici Bešenić, Silviji Vadla i Stanki Miko – rekla je Karmela Majcen, predsjednica Mjesnog odbora Sračinec i predsjednica Ženske inicijative HNS-a općine Sračinec, medicinska sestra.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati