Povežite se s nama

Događanja

Sve više žena žrtve su obiteljskog nasilja

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U utočištu Sveti Nikola za žene, žrtve obiteljskog nasilja trenutno je 17 žena. Neke od njih na tajnoj adresi žive s djecom. Djeca polaze školu, a one zaposlene idu na posao. Potrebe za smještajem u sigurnoj kući, nažalost su puno veće od kapaciteta.

Danas su na varaždinskom Korzu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama članice Kluba žena podsjećale na ovaj sveprisutniji problem.

– Svake godine sve više žena prijavljuje nasilje u obitelji. Samo prošle godine bilo je prijavljeno 1130 slučajeva obiteljskog nasilja, a 306 djece svjedočilo je sukobima roditelja – rekla je socijalna radnica Stanka Vereš iz Kluba žena.

Kaže i dalje u najvećem broju slučajeva žrtve su žene, a najčešći uzrok je još uvijek alkohol.

Žene financijski ovisne o zlostavljaču

– Siromaštvo i nezaposlenost u zadnje vrijeme još jače pridonose sukobima koji tada eskaliraju. Česti problem je da su žene financijski ovisne o zlostavljaču, bez posla ili pak ne dobivaju plaću i u takvim situacijama teško se odseliti i osamostaliti. U sigirnoj kući nerijetko žene ostaju i godinu dana, a to su najčešće mlađe žene do nekih 30, 35 godina – veli Vereš.

Iako u Utočištu Sveti Nikola ima samo 17 mjesta za zlostavljanje žene, Varaždin je jedan od rijetkih gradova koji ima tu mogućnost uz velike gradove poput Rijeke, Zageba i Osijeka.

Važno je prijaviti nasilje. To se može i policiji, Centru za socijalni rad, žena se može obratiti i Klubu žena na SOS telefon 042 206 030 (od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati i subotom te nedjeljom od 16 do 19 sati).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje