Povežite se s nama

Međimurje

Svečana proslava Dana Općine Orehovica uz nezaobilaznu Orehijadu

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNO DRUŽENJE

Povodom proslave 20 godina od osnutka Općine i obilježavanja Dana Općine Orehovica organizira se svečanost koja će se održati u petak, 12. svibnja, s početkom u 14 sati u Društvenom domu u Orehovici.

Dan kasnije, u subotu, na programu je manifestacija “Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide”. Početak manifestacije je u 14 sati, također u Društvenom domu u Orehovici. Sve do 18 sati posjetitelji manifestacije moći će razgledati predstavljanje proizvoda lokalnih i regionalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od likera, voćnih rakija i sireva, preko bučinog ulja i meda do ručnih radova te proizvoda od keramike, metala i drva. U sklopu programa predviđeno je i predstavljanje udruga koje se bave izradom ručnih radova, kao i tradicionalni izbor “najfineše orehjače, najlepšeg kolača na oko i najbolšeg orehovca”. Od 16.30 sati na rasporedu je mimohod kroz Orehovicu u pratnji limene glazbe i Zrinske garde Čakovec. Ljubitelje tradicijske kulture zasigurno će privući Međunarodni susret folklornih društava, koja će se predstaviti pjesmom i plesom svojih krajeva, kao i narodnim nošnjama. Od 19 sati slijedi večera za sve izvođače, nakon koje slijedi druženje uz bogati glazbeno-zabavni program.

Izvor:
Foto:

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje