Povežite se s nama

Međimurje

Svečana sjednica OV-a Kotoribe povodom Dana Općine: plakete Draganu Rajheru i Ljubomiru Grgecu

FOTO: Marijan Kovač/KM Photography

Objavljeno:

- dana

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba održana je u petak, 17. rujna, u kotoripskom Domu kulture povodom Dana Općine Kotoriba.

Dani Kotoribe vezani su uz blagdan Uzvišenja Svetog Križa, u kajkavskim krajevima poznatijim pod nazivom “Križevo”. Nešto ranije obilježeno je i 30 godina od predaje lokalne karaule, nakon čega je uslijedila sveta misa koju je predslavio vlč. Tomislav Kos, a potom i sama sjednica.

Na samom početku sjednice prigodni je govor održao predsjednik Vijeća Hinko Virgej, dok je nakon njega riječ pripala nedavno izabranomu novom općinskom načelniku Dariju Friščiću. Obojica su se osvrnula na novosti koja su se na području Općine Kotoriba događale u zadnjih godinu dana, o čemu je prikazan i film od 13 minuta. Poruka novog općinskog vodstva je da su spremni na sve izazove pred sobom. Uime susjednih općina i Grada Preloga okupljenima se obratila načelnica Svete Marije Đurđica Slamek. istaknula je Kotoribu kao općinu u kojoj je suradnja sa susjedima na izrazito visokoj razini.

Osim vijećnika, poduzetnika i predstavnika mjesnih udruga i stranaka, sjednici su prisustvovali župnik Župe Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa vlč. Ivan Kljunić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zastupnica u Europskome parlamentu Sunčana Glavak, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, predstavnici javnih poduzeća te županijskih ureda i ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, kao i načelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih općina u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj.

Ministar Horvat i zastupnica Glavak govorili su o raznim mogućnostima za iskorištavanje nacionalnih i europskih sredstava za razne projekte i inicijative, a Dan Općine domaćinima je čestitao i potpredsjednik županijske Skupštine Ivica Baksa. Horvat se posebno osvrnuo na planove za most prema Mađarskoj i cestu prema Goričanu, čime bi Kotoriba mogla konačno riješiti svoj problem prometne izolacije, o čemu smo nedavno razgovarali i s načelnikom Friščićem. Dodao je da će se nastojati založiti za što ranije rješavanje navedene problematike.

Zahvale angažiranima

Zaslužnim pojedincima i organizacijama potom su podijeljene nagrade. Tako su općinske plakete dobili predsjednik kotoripskog Ogranka UDVDR-a Dragan Rajher, koji je i dugogodišnji član DVD-a Kotoriba i Stolnoteniskoga kluba “Kos” Kotoriba, za angažman u tim udrugama, i Ljubomir Grgec, do svibnja načelnik Općine Kotoriba, za društveno-političku aktivnost te dugogodišnji rad u Lovačkome društvu “Jarebica” Kotoriba. Općinske medalje dodijeljene su pak članu Košarkaškog kluba Kotoriba Vedranu Habušu, članu Trkačkog kluba “Kotoripski begači” Alenu Maltaru te članu (i donedavnom predsjedniku) kotoripske Podružnice Udruge umirovljenika Međimurske županije Vladimiru Vugrinčiću za rad u klubovima, odnosno Udruzi.

Zahvalnice su podijeljene seniorskoj ekipi Nogometnog kluba “Graničar” (za osvojen naslov prvaka I. međimurske lige), Specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine Snježane Permozer Hajdarović i Specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine Lele Grabant Hižman za doprinos u zaštiti zdravlja mještana tijekom pandemije koronavirusa. Kapetan NK-a “Graničar” Vilim Kos zahvalio je uime nagrađenih i poručio da će im svima nagrade biti lijepim poticajem za daljnji trud i rad.

S nekoliko međimurskih pjesama predstavili su se i tamburaši Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba, a program sjednice vodila je Diana Šarek. Uslijedio je prigodni domjenak, a pod šatorom kod Osnovne škole Kotoriba posjetitelji su mogli uživati u svirci benda Hangar 44.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje