Povežite se s nama

Međimurje

Svečana sjednica Skupštine MŽ: Nagrade za životno djelo Dragici Kolenić i posthumno Nadi Mance

Objavljeno:

- dana

Povodom 30. travnja, Dana Međimurske županije, u povijesnom okruženju Staroga grada Čakovec održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su dodijeljena najviša županijska priznanja.

Prije samog početka svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

– Kroz bremenitu povijest Međimurci su se dugo i silovito borili da ostanu svoji, da očuvaju svoj identitet i baštinu. Danas se tom povijesti ponosimo, ali ponosimo se i činjenicom da je Međimurska županija jedno od najrazvijenijih područja u Hrvatskoj. Ne zato što nam je to netko dao, nego jedino i isključivo zato što u Međimurju žive vrijedni, marljivi, radišni ljudi koji su naviknuti oslanjati se na svoj rad, ruke i zajedništvo – istaknuo je župan Matija Posavec.

Predsjednik Skupštine MŽ Dragutin Glavina rekao je da je svečana sjednica prigoda je da se javnosti prezentiraju aktivnosti predstavničke i izvršne vlasti.

– Protekla godina bila je izazovna i teška, posebice u zdravstvenom i gospodarskom smislu, a u razdoblju koje je pred nama bit će potrebno donijeti hrabre i mudre odluke te vjerujem da ćemo zajedništvom i dalje razvijati naše Međimurje na dobrobit svih njegovih stanovnika – dodao je Glavina.

Zahvale

Svečana sjednica prilika je da se zahvali pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama za njihov rad i doprinos boljitku županije.

Povelja Međimurske županije uručena je prof. emer. Alojziju Jembrihu u znak priznanja i zahvalnosti za postignute izuzetne rezultate svojim prosvjetnim, znanstvenim i književnim radom, na području Međimurske županije i šire, Istvanu Tisleruu znak priznanja i zahvalnosti za izniman doprinos na brojnim projektima u interesu općina s obje strane Mure te očuvanju baštine hrvatske manjine u Mađarskoj, Udruzi mažoretkinje Nedelišće u znak priznanja i zahvalnosti za postignute izuzetne rezultate te za razvoj i promociju mažoret plesa na području Međimurske županije i šire, Franji Flacu za dugogodišnji rad u promicanju stolnog tenisa u Međimurju, vođenje liga te razvoj, doprinos i promociju stolnog tenisa u Međimurju, i Zvonimiru Petkoviću u znak priznanja i zahvalnosti za značajan doprinos i postignute rezultate na promociji Međimurja kao vinogradarske i vinske regije.

Najviša priznanja

Najviša priznanja Međimurske županije, Nagrada „Zrinski“ dodjeljuje se građanima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama koje žive ili djeluju na području županije, i to za ostvarene rezultate u prethodnoj godini ili duljem vremenskom razdoblju u različitim djelatnostima i aktivnostima. Ove godine uručeno je 6 Nagrada „Zrinski“, među kojima dvije Nagrade za životno djelo.

Nagrada „Zrinski“ za 2021. godinu uručena je Mateji Vranović za uspješno organiziranje rada i poslovanja te njegovanje tradicije i kulture Međimurske županije, Gimnastičkom klubu „Marijan Zadravec Macan“ Čakovec za postignute istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, odgoju i osposobljavanju sportaša te za izuzetne rezultate u organizaciji i razvitku sportske rekreacije i gimnastike, Županijskoj bolnici Čakovec i djelatnicima za hrabar, nesebičan i humanitaran doprinos u borbi protiv epidemije COVID-a 19 i Josipu Munđaru zbog dobrovoljnog darivanja krvi te požrtvovnog i humanog djelovanja.

Nagrada „Zrinski“ za životno djelo uručena je Dragici Kolenić za značajan doprinos i postignute rezultate u razvoju sestrinstva te posthumno Nadi Mance za umjetnička ostvarenja i značajne rezultate u promicanju međimurske nematerijalne kulturne baštine.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje