Povežite se s nama

U fokusu

Svečano dodijeljena javna priznanja Grada Varaždina, vlč. Miji Horvatu Nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

NA DAN GRADA VARAŽDINA

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina velečasnom Miji Horvatu uručena je Nagrada za životno djelo Grada Varaždina.

Nagrada mu je dodijeljena za osobiti doprinos i dugogodišnje pastoralno djelovanje u Župi sv. Fabijana i Sebastijana.

Nagrade Grada Varaždina dobili su pak Davor Bobić, Enes Garibović, Erika Spirić i Ivan Vujec. Davor Bobić, skladatelj, pedagog i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, Nagradu je primio zbog izvanrednih rezultata u umjetničkoj i pedagoškoj praksi te promicanje kulture i umjetnosti.

Odličnom sportašu Enesu Gariboviću Nagrada je dodijeljena za iznimne sportske rezultate u karateu u 2016., kao i promoviranju Grada Varaždina izvan granica Republike Hrvatske.

Poznata primalja Erika Spirić je dobitnica Nagrade zbog iznimnih doprinosa u promicanju prava rodilja i podizanju svijesti o važnosti prirodnog poroda.

Osnivaču i predsjedniku Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina Ivanu Vujecu nagrada je uručena za dugogodišnje sportske aktivnosti i neumorni entuzijazam u području civilnog društva.

Dobitnici plaketa i medalja

Dobitnici plaketa Grada Varaždina su: Marija Habijan, posthumno, predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije, Auto klub Varteks koji slavi 70. rođendan, Bomark Grupa za iznimne poslovne rezultate te Hrvatsko-njemačko društvo Varaždin za dugogodišnje promicanje Grada u međunarodnoj suradnji.

Konačno, dobitnici medalja Grada Varaždina su: Njegova Ekselencija Eduard Aznar Campos, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH, Srećko Mintas, mr. sc. Stjepan Adanić, Miroslav Prikratki, Centar tradicijske kulture, udruga Novi put Varaždin i udruga STK Starr Varaždin.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: prvi u Hrvatskoj po najmanjem broju poginulih osoba u prometnim nesrećama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

piškorovcu

U 2020. godini se na području Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije, dogodilo ukupno 916 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7 % u odnosu na 2019. godinu, ističu iz PU varaždinske.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća, 238 ih je bilo s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 16 %, i 674 prometne nesreće samo s materijalnom štetom kao posljedicom, što je smanjenje za 3 % u odnosu na 2019. godinu.

U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale 4 osobe, dok je 2019. godine smrtno stradalo 7 osoba, što predstavlja najmanji broj smrtno stradalih osoba od kad se prate statistike događanja prometnih nesreća.

Navedeni broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama, svrstava PU varaždinsku, odnosno Varaždinsku županiju, u Hrvatskoj sa najmanje poginulih osoba u prometnim nesrećama, tj. u prosjeku su na 100.000 stanovnika smrtno stradale 2.3 osobe.

Time je PU varaždinska četvrtu godinu za redom ispunila cilj zacrtan Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj donesen za razdoblje od 2011. do 2020. godine, kojim je zacrtano smanjenje broja poginulih osoba sa 10 osoba u 2010. godini na 5 u 2020. godini u odnosu na 100.000 stanovnika.

Promatrajući prethodno desetljeće sigurnosti cestovnog prometa u Varaždinskoj županiji također je zabilježeno najveće smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj i to za 52 %, odnosno u tom razdoblju je u prometu 112 osoba manje smrtno stradalo u usporedbi s razdobljem od 2001. do 2010. godine, kada je u prometu poginulo 217 osoba.

– Policijska uprava varaždinska će i nadalje nastaviti s provedbom svih preventivnih i represivnih aktivnosti u cestovnom prometu s ciljem daljnjeg smanjivanja broja stradavanja osoba u prometu. U tijeku je izrada novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojim će ponovno biti zacrtano daljnje smanjivanje broja poginulih i teško tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama do 2030. godine za 50 % – navode iz PU varaždinske.  

Ujedno zahvaljuju svim sudionicima u prometu, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, upraviteljima cesta, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama i udrugama koje imaju utjecaj na sigurnost prometa na doprinosu za dobro stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije.

Nastavite čitati