Povežite se s nama

Život i društvo

Svečano i zabavno za Dan Općine Cestica

Objavljeno:

- dana

Rođendan

Općina Cestica će trodnevnom proslavom – od 13. do 15. rujna – obilježiti Dan Općine i blagdan Uzvišenja svetoga Križa.

U srijedu, 13. rujna, na programu su Sportske igre umirovljenika, tradicionalno događanje Udruge umirovljenika Općine Cestica. Riječ je o zanimljivome natjecanju u više igara na kojem vitalni mještani treće životne dobi pokazuju da su im je mozak itekako brz, a ni motorika nije loša. Četvrtak je dan za duhovnost, pa je jedino događanje misa u crkvi Uzvišenja sv. Križa s početkom u 11 sati.

Nagrade i Fijakeri

Središnje događanje proslave Dana Općine Cestica je na programu u petak, 15. rujna. Program će otvoriti svečana sjednica Općinskog vijeća, na koju su pozvani županijski načelnici, gradonačelnici i župan Varaždinske županije. Načelnik Cestice Mirko Korotaj i suradnici rezimirat će posljednju godinu u Općini, koja je završila vrlo uspješno. Ostvareni su dogovoreni projekti i odrađena je infrastruktura, kulturna događanja su podignuta na višu razinu, a sportska događanja su obilježila ljetnu sezonu.

Svečana sjednica je dobra prilika za zahvalu građanima koji su na neki način obilježili proteklu godinu Općine Cestica, pa će im se uručiti nagrade i javna priznanja. Nagrade će dobiti Udruga mladih „Hiperaktivni Cestica“ i Udruga umirovljenika, a plakete tvrtka Ho – Tima i Dom sv. Ane iz Babinca.

Načelnik Mirko Korotaj će dodijeliti i nagrade načelnika osnovnoškolcima koji su ostvarili zavidne rezultate na državnim i županijskim natjecanjima. Uz školarce će nagradu dobiti i iznimna studentica logopedije Natalija Kutnjak, koja od početka školovanja do danas akademske godine završava s prosjekom 5,0 i objavljuje radove u stručnim časopisima.
Po završetku protokolarnog dijela sjednice uzvanike će zabaviti domaći KUD i tamburaški sastav Fijakeri.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati