Povežite se s nama

Život i društvo

Svečano i zabavno za Dan Općine Cestica

Objavljeno:

- dana

Rođendan

Općina Cestica će trodnevnom proslavom – od 13. do 15. rujna – obilježiti Dan Općine i blagdan Uzvišenja svetoga Križa.

U srijedu, 13. rujna, na programu su Sportske igre umirovljenika, tradicionalno događanje Udruge umirovljenika Općine Cestica. Riječ je o zanimljivome natjecanju u više igara na kojem vitalni mještani treće životne dobi pokazuju da su im je mozak itekako brz, a ni motorika nije loša. Četvrtak je dan za duhovnost, pa je jedino događanje misa u crkvi Uzvišenja sv. Križa s početkom u 11 sati.

Nagrade i Fijakeri

Središnje događanje proslave Dana Općine Cestica je na programu u petak, 15. rujna. Program će otvoriti svečana sjednica Općinskog vijeća, na koju su pozvani županijski načelnici, gradonačelnici i župan Varaždinske županije. Načelnik Cestice Mirko Korotaj i suradnici rezimirat će posljednju godinu u Općini, koja je završila vrlo uspješno. Ostvareni su dogovoreni projekti i odrađena je infrastruktura, kulturna događanja su podignuta na višu razinu, a sportska događanja su obilježila ljetnu sezonu.

Svečana sjednica je dobra prilika za zahvalu građanima koji su na neki način obilježili proteklu godinu Općine Cestica, pa će im se uručiti nagrade i javna priznanja. Nagrade će dobiti Udruga mladih „Hiperaktivni Cestica“ i Udruga umirovljenika, a plakete tvrtka Ho – Tima i Dom sv. Ane iz Babinca.

Načelnik Mirko Korotaj će dodijeliti i nagrade načelnika osnovnoškolcima koji su ostvarili zavidne rezultate na državnim i županijskim natjecanjima. Uz školarce će nagradu dobiti i iznimna studentica logopedije Natalija Kutnjak, koja od početka školovanja do danas akademske godine završava s prosjekom 5,0 i objavljuje radove u stručnim časopisima.
Po završetku protokolarnog dijela sjednice uzvanike će zabaviti domaći KUD i tamburaški sastav Fijakeri.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje