Povežite se s nama

U fokusu

Svečano otvorenje KentBank u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Svijet financija

U Varaždinu je u četvrtak službeno održano svečano otvorenje četrnaeste poslovnice KentBank u Hrvatskoj.

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom

Pred brojnim pripadnicima gradskog gospodarskog i političkog establismenta na početku svečanosti u Kukuljevićevoj ulici predana je donacija udruzi Nova budućnost

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom.

Tako u Turskoj ova grupacija ima u vlasništvu Kent Leasing i Kent Factoring. Vlasnici su i istanbulskog Ritz Carlton hotela. Što se tiče energetike, grupa posjeduje većinski udjel u prvoj privatnoj kompaniji za distribuciju prirodnog plina u Turskoj Bahçeşehiru Gas Distribution-u.

Fleksibilnost, sigurnost i brzina

Banka, kako navodi predsjednik Uprave, Ivo Bilić, pomno, na bazi niza gospodarskih faktora bira destinaciju svake nove poslovnice. – KentBank je prodajno orjentirana banka prilagođena klijentima, istaknuo je Bilić. Na pitanje o prednostima KentBanke u odnosu na ostale, predsjednik Uprave navodi prilagođenost klijentu, fleksibilnost i brzinu donošenja odluka.

Mali i srednji poduzetnici

Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima

Upravo je KentBank prva banka po rastu aktive u Hrvatskoj lanjske i preklanjske godine.  Kao najznačajnije mjere uspješnog poslovanja, Ivo Bilić spominje promijenu gospodarske sheme,   uvođenje novih odjela… – Poslovnice su sad prodajno orjentirane i točno se zna tko je zadužen za prodaju, a tko za provođenje transakcija. Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima, centraliziranje naplate za dospjela potraživanja, uvođenje managementa za uvođenje novih proizvoda, uspostavljanje  trade finance i  Turkish desk, kroz koji povezujemo  poslovne interese hrvatskih i turskih firmi.

Promjena strategije

 Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod .

 Na pitanje što konkretno podrazumijeva mjera prodajne organizacije i na kojim principima djeluje predsjednik Uprave, Ivo Bilić navodi da je srž te organizacije razvijanje aktivnog pristupa prema klijentima banke, građanima i poduzetnicima. – Suština te organizacije je pridobiti klijenta da u banci koristi sve usluge, a ne samo kredit. Odobrenje kredita klijentima je preduvjet  za ukupan odnos s klijentima, poslovnim i građanima. Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod . Promjenili smo dakle cijelu poslovnu strategiju i filozofiju KentBank, koja je sada usmjerena na dugoročni odnos sa klijentima. KentBank radi sa velikim poduzećima, malim poduzetnicima, ali i svakodnevno bankarsko poslovanje s privatnim osobama. Ipak, najveći dio poslovanja u Hrvatskoj, kao što, dakle, kaže Ivo Bilić, banka će posvetiti malim i srednjim poduzetnicima.

U lepezi svoje ponude banka nudi kunske namjenske kredite do 200 tisuća kuna uz fiksnu kamatnu stopu, zajamčenu isplatu mirovine prvog radnog dana u mjesecu, plaćanje računa po cijeni od jedne kune po uplatnici, povlašteni tečaj konverzije valute, izdavanja pisma namjere, okvira kratkoročnog financiranja, kredite uz subvencije kao i Turkish Desk za one koji posluju ili će tek poslovati s Turskom.

Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu

Brzi i stabilan rast varaždinskog gospodarstva

Na pitanje zašto su za otvaranje svoje 14. poslovnice u Hrvatskoj, odabrali upravo Varaždin, Ivo Bilić spominje brzi rast gospodarstva ovoga kraja, stabilnost i orjentiranost ka izvozu. – Financiranje izvoza je strateška odluka naše banke. To je jako dobar posao za banke, sama  kultura plaćanja puno je sigurnija naročito u zapadno europskim zemljama. Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće

Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

Najvažniji izvoz

Najveće povećanje izvoza je postignuto sa zemljama EU. Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće, govori Bilić i nastavlja – Naš vlasnik, koji kao što sam rekao podržava novu strategiju banke, ima jaku factoring kuću u Istanbulu, koja je izvrstna komunikacijska i poslovna veza između naše banke i vlasnika u Turskoj.

Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća.

Turkish desk

S tim u vezi napravili smo Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća. Uglavnom banke imaju uspostavljen  EU desk za praćenje poslovanja naših poduzeća u zemljama Europoske unije, mi smo se odlučili za Turkish desk i to smatramo svojom konkurentskom prednošću, po tome smo jedinstveni na hrvatskom bankarskom tržištu. To je organizacijski dio banke, gdje se slijevaju i analiziraju informacije između hrvatskog i turskog gospodarstva. Kada turski gospodarstvenik dođe u Hrvatsku, on  komunicira preko Turkish deska sa našom Bankom oko uvjeta financiranja i poslovanja, jednako tako naši izvoznici u Tursku mogu dobiti preko Turkish deska sve relevantne  poslovne informacije o turskim tvrtkama.

Turkish desk – “Na tom mjestu nastojimo spojiti hrvatske tvrtke koje žele poslovati sa Turskom kao i turske investitore koji se odluče za ulaganja u Hrvatsku”. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje