Povežite se s nama

U fokusu

Svečano otvorenje KentBank u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Svijet financija

U Varaždinu je u četvrtak službeno održano svečano otvorenje četrnaeste poslovnice KentBank u Hrvatskoj.

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom

Pred brojnim pripadnicima gradskog gospodarskog i političkog establismenta na početku svečanosti u Kukuljevićevoj ulici predana je donacija udruzi Nova budućnost

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom.

Tako u Turskoj ova grupacija ima u vlasništvu Kent Leasing i Kent Factoring. Vlasnici su i istanbulskog Ritz Carlton hotela. Što se tiče energetike, grupa posjeduje većinski udjel u prvoj privatnoj kompaniji za distribuciju prirodnog plina u Turskoj Bahçeşehiru Gas Distribution-u.

Fleksibilnost, sigurnost i brzina

Banka, kako navodi predsjednik Uprave, Ivo Bilić, pomno, na bazi niza gospodarskih faktora bira destinaciju svake nove poslovnice. – KentBank je prodajno orjentirana banka prilagođena klijentima, istaknuo je Bilić. Na pitanje o prednostima KentBanke u odnosu na ostale, predsjednik Uprave navodi prilagođenost klijentu, fleksibilnost i brzinu donošenja odluka.

Mali i srednji poduzetnici

Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima

Upravo je KentBank prva banka po rastu aktive u Hrvatskoj lanjske i preklanjske godine.  Kao najznačajnije mjere uspješnog poslovanja, Ivo Bilić spominje promijenu gospodarske sheme,   uvođenje novih odjela… – Poslovnice su sad prodajno orjentirane i točno se zna tko je zadužen za prodaju, a tko za provođenje transakcija. Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima, centraliziranje naplate za dospjela potraživanja, uvođenje managementa za uvođenje novih proizvoda, uspostavljanje  trade finance i  Turkish desk, kroz koji povezujemo  poslovne interese hrvatskih i turskih firmi.

Promjena strategije

 Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod .

 Na pitanje što konkretno podrazumijeva mjera prodajne organizacije i na kojim principima djeluje predsjednik Uprave, Ivo Bilić navodi da je srž te organizacije razvijanje aktivnog pristupa prema klijentima banke, građanima i poduzetnicima. – Suština te organizacije je pridobiti klijenta da u banci koristi sve usluge, a ne samo kredit. Odobrenje kredita klijentima je preduvjet  za ukupan odnos s klijentima, poslovnim i građanima. Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod . Promjenili smo dakle cijelu poslovnu strategiju i filozofiju KentBank, koja je sada usmjerena na dugoročni odnos sa klijentima. KentBank radi sa velikim poduzećima, malim poduzetnicima, ali i svakodnevno bankarsko poslovanje s privatnim osobama. Ipak, najveći dio poslovanja u Hrvatskoj, kao što, dakle, kaže Ivo Bilić, banka će posvetiti malim i srednjim poduzetnicima.

U lepezi svoje ponude banka nudi kunske namjenske kredite do 200 tisuća kuna uz fiksnu kamatnu stopu, zajamčenu isplatu mirovine prvog radnog dana u mjesecu, plaćanje računa po cijeni od jedne kune po uplatnici, povlašteni tečaj konverzije valute, izdavanja pisma namjere, okvira kratkoročnog financiranja, kredite uz subvencije kao i Turkish Desk za one koji posluju ili će tek poslovati s Turskom.

Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu

Brzi i stabilan rast varaždinskog gospodarstva

Na pitanje zašto su za otvaranje svoje 14. poslovnice u Hrvatskoj, odabrali upravo Varaždin, Ivo Bilić spominje brzi rast gospodarstva ovoga kraja, stabilnost i orjentiranost ka izvozu. – Financiranje izvoza je strateška odluka naše banke. To je jako dobar posao za banke, sama  kultura plaćanja puno je sigurnija naročito u zapadno europskim zemljama. Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće

Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

Najvažniji izvoz

Najveće povećanje izvoza je postignuto sa zemljama EU. Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće, govori Bilić i nastavlja – Naš vlasnik, koji kao što sam rekao podržava novu strategiju banke, ima jaku factoring kuću u Istanbulu, koja je izvrstna komunikacijska i poslovna veza između naše banke i vlasnika u Turskoj.

Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća.

Turkish desk

S tim u vezi napravili smo Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća. Uglavnom banke imaju uspostavljen  EU desk za praćenje poslovanja naših poduzeća u zemljama Europoske unije, mi smo se odlučili za Turkish desk i to smatramo svojom konkurentskom prednošću, po tome smo jedinstveni na hrvatskom bankarskom tržištu. To je organizacijski dio banke, gdje se slijevaju i analiziraju informacije između hrvatskog i turskog gospodarstva. Kada turski gospodarstvenik dođe u Hrvatsku, on  komunicira preko Turkish deska sa našom Bankom oko uvjeta financiranja i poslovanja, jednako tako naši izvoznici u Tursku mogu dobiti preko Turkish deska sve relevantne  poslovne informacije o turskim tvrtkama.

Turkish desk – “Na tom mjestu nastojimo spojiti hrvatske tvrtke koje žele poslovati sa Turskom kao i turske investitore koji se odluče za ulaganja u Hrvatsku”. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje