Povežite se s nama

Život i društvo

Svečanost povodom Dana učitelja: zahvalnice za 56 učitelja, odgojitelja i nenastavno osoblje

Objavljeno:

- dana

Na svečanosti povodom Svjetskog dana učitelja danas, 3. listopada, tradicionalno su uručene zahvalnice svim zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića iz Varaždinske županije koji su prošle školske godine otišli u mirovinu.

Riječ je o 56 učitelja, nenastavnih djelatnika te djelatnika dječjih vrtića, od kojih njih 32 ima staž duži od 40 godina.

– Biti učitelj nije profesija, nego jednostavno život. Vi djeci niste davali samo svoje znanje, nego ste im davali sebe. Hvala vam za živote ugrađene u budućnost djece, građana ove županije. Nadam se da će ovo malo priznanje biti znak sjećanja koliko cijenimo vaš doprinos – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Zahvalnice i simbolične poklone uručio je zamjenik župana Tomislav Paljak. Zahvalu je u ime svih umirovljenika uputio Zoran Hajek, sada već bivši ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

– Radio sam 21 godinu u školi kao nastavnik i 15 godina kao ravnatelj, a moram reći da mi je puno ljepše bilo raditi u razredu s djecom. Djeca su najzdraviji dio populacije, učeći ih istodobno učiš od njih. Posao ravnatelja je izazovan, pun adrenalina i u njemu također ima čara. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na ulaganjima, na podršci, kao i na ovoj divnoj svečanosti, a ujedno zahvaljujem tihim i neupadljivim suradnicima koji su učiteljima i ravnateljima pomogli u odgoju djece, a to su čistačice, kuharice, domari, vozači, referenti i svi ostali – rekao je Zoran Hajek.

Župan Čačić je napomenuo da Varaždinska županija veći dio svojeg proračuna u kontinuitetu ulaže u obrazovanje, po čemu je županija s najvećim ulaganjima u obrazovanje u Hrvatskoj.

– Posljedice toga nisu samo zidovi, novi prostori i kvalitetnija oprema, nego i bolji uvjeti rada. Činjenica da smo najviše u Hrvatskoj uložili u informatiku, primjerice, bitno utječe na spremnost i entuzijazam učitelja koji rade s tom opremom. Nabavljamo ovih dana dva robota humanoida, čime ponovno osiguravamo mogućnost da se radi na najvišoj obrazovnoj razini. Izgradnjom i dogradnjom škola uveli smo jednosmjensku nastavu, čime su stvoreni uvjeti za centre izvrsnosti i produženi boravak, a što je dalo šansu desetinama učitelja koji ne bi danas radili u ovoj županiji da nije bilo tih ulaganja. U programu produženog boravka smo počeli s 200 djece u 9 škola, a ovog trenutka je u 19 škola uključeno 729 učenika s kojima radi 39 učitelja. Važne su i plaće, no njih određuje država. Međutim, mi možemo učiniti druge stvari, što kontinuirano i činimo – istaknuo je župan Čačić.

Županija svake godine zahvaljuje učiteljima, odgojiteljima i nenastavnom osoblju koji su završili svoj radni vijek u školama, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ova svečanost i mali dar su od srca, a želimo da im i u mirovinu budu zdravi i uspješni – poručio je pročelnik Huđek.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati