Povežite se s nama

Život i društvo

Svečanost riječi u OŠ Vidovec: održan LiDraNo za literarni, novinarski i radijski izraz

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Vidovec ove je školske godine, 12. ožujka, bila domaćin Županijske smotre LiDraNo za osnovne škole.

Stručna ocjenjivačka povjerenstva za literarni, novinarski i radijski izraz odabrala su radove u Varaždinskoj županiji te ih predložila za Županovu nagradu. Županijska smotra LiDraNo za dramsko-scenski izraz odgođena je zbog novonastale situacije vezane uz epidemiju koronavirusa.

Ukupno je pristiglo devet tiskanih školskih listova i tri digitalna, a Županovu nagradu dobio je list „Ilek“ učenika Josipa Plantaka iz Osnovne škole Vladimira Nazora Sveti Ilija (voditeljica: Magdalena Njegovec).

Samostalnih novinarskih radova bilo je ukupno 27, a istu je nagradu dobila učenica Lana Simon iz Osnovne škole Petrijanec, čiji rad nosi naziv „Kako je jedan zakon promijenio živote“ (mentorica: Željka Rabuzin).

U literarnom izradu pristiglo je ukupno 36 učeničkih radova, a Županova nagrada ide u ruke Doroteje Čerepinko, učenice Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća (mentorica: Marijana Švetak), čije djelo nosi naziv „Knjiga“.

Dvije radio-igre te osam radio-reportaža pristiglo je u kategoriji „Radijski izraz“. Županovu nagradu dobili su učenica-novinarka Lorena Sopić te učenik-snimatelj Leon Novoselec iz Osnovne škole Vidovec (mentorica Sanja Biškup), s emisijom „Ako kažeš, spašen si“.

U programu Smotre sudjelovali su učenici i učitelji OŠ Vidovec: Dorotea Kliček s krasnoslovom pjesme „Moj hrvatski“ Paje Kanižaja te učenica Anamarija Zavrtnik s krasnoslovom autorskog rada „Penzija“ pod vodstvom učiteljice Sanje Biškup, mali zbor pod vodstvom učiteljice Rajke Kovačić izveo je pjesme „Pjesma mira“ i „Ispod duge“ te učenica Erika Ćurić koja je otpjevala pjesmu „Zaljubila sam se“, pod mentorstvom učiteljice Barbare Othman.

Za državnu smotru predloženo je sedam literarnih radova, pet samostalnih novinarskih radova, pet školskih listova i tri radijske emisije.

Život i društvo

FOTO Ivanečki Crveni križ u Sisak uputio donaciju u vrijednosti 117.438 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nastavlja sa prikupljanjem donacija za potresom pogođena područja pa je tako u suradnji s djelatnicima Mullera Lumini Varaždin i građanima Donje Višnjice i okolice prikupljena donacija prehrambenih i higijenskih potrepština te odjeće u iznosu 117.438,09 kuna.

Djelatnici trgovine  Muller Lumini u Varaždinu zajedno su se organizirali i prikupili su 142 komada higijenskih artikala u vrijednosti 1.427,19 kuna (te nadodali donaciju pravne osobe Muller Lumini Varaždin od 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna).

Građani Donje Višnjice i okolnih mjesta prikupili su 426 kilograma hrane u vrijednosti 9.000 kuna. GDCK Ivanec doniralo je sa svoje rezerve za pripremu i djelovanje u katastrofama 173 novih odjevnih artikala u vrijednosti 1.768,00 kn, 31.000 higijenskih artikala u vrijednosti 50.000 kuna, 2.380 kilograma hrane u vrijednosti 50.000 kuna te 101 pokrivač u vrijednosti 5.050 kuna.

Sve zajedno to čini donaciju 3242 higijenskih artikala u iznosu 51.427,19 kuna, 2806 kilograma hrane u iznosu 59.000 kuna, 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna, 173 odjevnih artikala u iznosu 1768,00 kuna te 101 pokrivač u iznosu 5.050 kuna. Donacija je predana u Centralno skladište u Sisku, a za prijevoz donacije zaslužan je DVD Maruševec.

– Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u prikupljanju donacija, a posebice Muller-u Lumini, građanima Donje Višnjice i DVD Maruševec. Ponosni smo na zajedništvo i solidarnost kojima imamo priliku svjedočiti svaki dan. Zajedno smo učinili veliku stvar i naše donacije će pomoći onima kojima je trenutno to zaista najpotrebnije – ističu iz GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Terezija Golubić – nesebična humanitarka i “dobra duša” Kotoribe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec upriličio je prijam za najvolonterku Međimurja u 2020. godini, Kotoripčicu Tereziju Golubić.

Primanje je održano u srijedu, 20. siječnja, u općinskoj vijećnici, a prisustvovali su mu i zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, župnik Župe Kotoriba vlč. Ivan Kljunić, predsjednica župnoga Caritasa Ana Kalinić te predstavnici medija.

– Drago mi je što su moji sumještani na županijskoj razini priznati što se tiče humanitarnog rada. Naše općinsko Socijalno vijeće usko surađuje s Caritasom i brine za mještane u potrebi. Problem ovih vremena je što ljudi odbijaju pomoć pa svi zajedno moramo biti ustrajni kako bismo im pomogli – rekao je Grgec.

Žitelj(k)e Kotoribe je pohvalio za prikupljanje pomoći za stradale u potresu, ali i socijalnu osjetljivost koju su pokazali uključenjem u humanitarnu akciju za Luciju Fleten iz Cirkovljana, koja je u nesreći izgubila nogu.

Veliko srce

Volonterski doprinos Terezije Golubić prepoznao je župni Caritas koji ju je prijavio na natječaj. Golubić volontira već niz godina, a župljani je ističu kao nesebičnu humanitarku, ženu velikoga srca i “dobru dušu” Kotoribe.

– Od srca zahvaljujem na ovome prijmu, nastojat ću se i dalje angažirati kako bih i druge potaknula na isto! – poručila je međimurska najvolonterka. Županijska nagrada za volontiranje obično se na tradicionalnoj svečanosti uručuje pred Božić. Ove je godine svečanost izostala zbog epidemioloških mjera, no župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere, želeći im tako čestitati na njihovom predanom radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

Terezija s drugim članicama Caritasa najprije prikuplja robu. Potom sjedaju u kombi te idu od jedne kuće do druge.

– Uvijek je na usluzi kad je čovjeku najteže, kada treba nekome očistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – kažu iz Caritasa župe Kotoriba.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručena je i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“, koju je izradio Srećko Radek.

– Čestitam Tereziji na ovoj nagradi, a svim članovima župnog Caritasa zahvaljujem što svoje slobodno vrijeme nesebično daju za druge. Hvala i predsjednici Ani Kalinić, kao i župniku Ivanu Kljuniću, što toliko dobro vode ovu organizaciju. Naša humana misija se nastavlja. U dogovoru smo da se osnuje Fond za pomoć Kravarskom, gdje je u potresu stradala crkva – istaknuo je Grgec, koji je Tereziji predao buket cvijeća i prigodan poklon.

Nastavite čitati