Povežite se s nama

Život i društvo

Šveđanke i Nijemice luduju za jednim varaždinskim proizvodom, pogodite kojim

Objavljeno:

- dana

DOMAĆE JE DOMAĆE

U varaždinskoj tvornici Kalnik koja posluje u sklopu Podravke već 50 godina u punom je jeku proizvodnja ajvara. Riječ je o vrhunskom proizvodu koji je u njezinom asortimanu već 22 godine te ni njegova rekordna proizvodnja ne može zadovoljiti potražnju na tržištu.

Tvornica koja obilježava vrijedan jubilej, nakon nedavne modernizacije vrijedne 13 milijuna kuna kontinuirano ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama. Naime, dnevno se u Kalniku prerađuje od 110 do 130 tona sirovina, a ove godine dogovoren je otkup četiri tisuće tona paprike od domaćih proizvođača. Plodovi ubrani na njihovim poljima zadovoljavaju 73 posto ukupnih potreba Podravke, a tvrtka namjerava realizirati cjelokupnu proizvodnju ajvara od domaćih sirovina.

– Proizvodnja vrhunskog ajvara nezamisliva je bez prvoklasnog povrća i naši kooperanti su kontinuirano pod nadzorom agronoma i ostalih stručnjaka koji ih savjetuju pri uzgoju paprike. Na njih se nadovezuju tehnolozi i zaposlenici našeg internog laboratorija koji obavljaju kontroling svih procesa proizvodnje do nastanka finalnog proizvoda – ističe Slavica Kolesar, direktorica tvornice koja je pravi  primjer na koji način Podravka podupire domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Inače, u tvornici Kalnik prerađuje se i proizvodi glavnina povrtnog asortimana i asortimana kondimenata Podravke. Ajvar je posebno zanimljiv jer je svojom kvalitetom brzo nadmašio “Vitaminkin“, koji je dominirao tržištem bivše Jugoslavije.

– Podravkin ajvar nastao je ratne 1995. godine i danas za domaće tržište proizvodimo 30 posto dok preostale količine izvozimo u 24 zemlje diljem svijeta. Največa tržišta su nam u Njemačkoj, Poljskoj i Švedskoj,. Ajvar pakiramo u staklenke koje se plasiraju kroz maloprodajnu mrežu ili  u limenke težine četiri kilograma. Potonje završavaju i u kuhinjama brojnih hotela na našem Jadranu – izjavila je Kolesar na prigodnom druženju s predstavnicima medija.

Ono je započelo upoznavanjem s procesom proizvodnje sjemena i tehnologijom proizvodnje te prezentacijom sorti paprike kojeg je vodio dr. Zdravko Matotan, voditelj Službe opskrbe poljoprivrednim proizvodima u Podravki. Nakon toga slijedio je obilazak polja paprike i tvornice Kalnik, a program je završio druženjem i roštiljadom Podravkinih promotora kulinarstva.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje