Povežite se s nama

Kultura

U Svetoj Mariji održana jubilarna 20. smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 10. lipnja, u Svetoj Mariji održana je jubilarna 20. smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Smotra je otvorena u 15 sati uvodom i pozdravnom riječju. U konkurenciji za 51. susret hrvatskih pjevačkih zborova, koji će se održati u Rovinju 6. i 7. listopada, nastupili su Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca, Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće, i Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec.

Hrvatski sabor kulture Državni susret hrvatskih zborova kontinuirano organizira od 1968. godine

Osim njih, predstavili su se i Pjevački zbor Strahoninec, Pjevački zbor „Sveti Juraj na Bregu“ Pleškovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, te Pjevački zbor Kulturno-umjetničkog društva „Mura“ iz Murskoga Središća. U kategoriji izvorne pučke glazbe predstavili su se Ženska vokalna skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Kulturno-umjetnička udruga „Društvo žena Gornji Kraljevec“, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Žiškovec i Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec.

Sa svake smotre i/ili samostalnog preslušavanja za Susret po preporuci selektora, može se kvalificirati po jedan zbor. Iznimno, nakon svih preslušanih nastupa, selektor može predložiti jednog dodatnog predstavnika s održane smotre.

Nakon kratke pauze, nastupili su folklorni mali vokalni sastavi. U toj kategoriji publiku su bez riječi ostavili Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca, Ženska vokalna skupina „Ftičice“ Mursko Središće, te Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“ Selnica. U kategoriji slobodnih stilova i žanrova nastupio je samo jedan sastav: Muška vokalna skupina Pjevačkoga zbora „Sveti Juraj na Bregu“ Pleškovec. Izvan kategorija Dom kulture u Svetoj Mariji pjesmom su ispunili još i Mješovita skupina pjevača KUD-a Mačkovec, Ženska pjevačka skupina KUD-a Goričan, Mješovita pjevačka skupina „Fijolice“ Međimurskoga folklornog društva iz Ljubljane, te Udruga „Pjesma“ Općine Donji Kraljevec.
Sve zborove i vokalne sastave budno je pratio selektor Hrvatskog sabora kulture, Robert Homen.

Susret u Rovinju

Susret hrvatskih pjevačkih zborova zborski je festival od nacionalne važnosti s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove, s ukupno više od 600 pjevača. Ova razglednica hrvatskog zborskog amaterizma zamišljena je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja. Hrvatski sabor kulture Susret kontinuirano organizira od 1968. godine, s ciljem okupljanja i poticanja amatera i njihovog sustavnog razvoja. Svi zborovi koji žele sudjelovati na Susretu obvezatni su nastupiti na smotrama. Na smotrama zborovi moraju izvesti cjelokupni program zasnovan na Pravilima Susreta.

U županijama gdje se prijave najmanje dva zbora, obvezni su održati zajedničku smotru. Na područjima u kojima nema dovoljno zborova da bi se održala smotra, poželjno je udruživanje više zborova iz raznih županija.

U županijama gdje se prijave najmanje dva zbora, obvezni su održati zajedničku smotru. Na područjima u kojima nema dovoljno zborova da bi se održala smotra, poželjno je udruživanje više zborova iz raznih županija. Ukoliko i to nije moguće, pojedini zborovi mogu se kvalificirati na Susret i putem javnog samostalnog preslušavanja na kojemu moraju izvesti program zasnovan na Pravilima Susreta pred selektorom koji, ovisno o kvaliteti izvedenog programa, daje preporuku za nastup na Susretu.

U kvalifikacijama za državni susret nastupili su zborovi iz Čakovca, Nedelišća i Vratišinca

Sa svake smotre i/ili samostalnog preslušavanja za Susret po preporuci selektora, može se kvalificirati po jedan zbor. Iznimno, nakon svih preslušanih nastupa, selektor može predložiti jednog dodatnog predstavnika s održane smotre, uz uvjet da njihov izvedeni program odgovara Pravilima i zadovoljava umjetničke elemente i mjerila Susreta, obogaćuje program Susreta, ako za to postoje financijski uvjeti. Zborovi koji se svojim nastupom na Smotri kvalificiraju za Susret, automatski stječu pravo na osvajanje jedne od Plaketa Susreta – Brončane, Srebrne ili Zlatne.
Rezultati Smotre u Svetoj Mariji saznat će se tijekom ovoga ili idućega tjedna, kad selektor pošalje izvještaj.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje