Sjeverozapadna Hrvatska dobila svoje sveučilište

Sjeverozapadna Hrvatska dobila je regionalno sveučilište – Sveučilište Sjever – čiji su ravnopravni suvlasnici gradovi Koprivnica i Varaždin.

Novo sveučilište, koje je danas upisano u registar varaždinskog Trgovačkog suda, bit će podijeljeno na Sveučilišne centre Varaždin i Koprivnica, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo: Medijskog sveučilišta, godinu dana starog projekta nastalog na temelju dopusnice koju je bivši ministar Dragan Primorac udijelio EPH-u,  te pripojenog mu varaždinskog Veleučilišta koje je djelovalo desetak godina.

-Ova regija mora dobiti ono što zaslužuje, mora postati ravnopravna i mora se moći razvijati u skladu sa svojim potrebama i željama. Njezino vlastito javno sveučilište odgovarat će kvalitetno i brzo na sve potrebe našeg gospodarstva te kulturnog i društvenog života. Vjerujem da ćemo potaknuti razvoj cijele regije, ali i šire te postati jedno od najboljih sveučilišta u ovom dijelu Europe, izjavio je povodom registracije prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever izvodi nastavu na jedanaest studijskih programa iz tehničkog, bio-medicinskog, društvenog i umjetničkog područja, od čega je devet studija na preddiplomskoj (Elektrotehnika, Primijenjeno strojarstvo, Multimedija, oblikovanje i primjena; Tehnička i gospodarska logistaika, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment u medijima), a dva na diplomskoj razini (Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija). U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci od ove se godine počinje izvoditi i sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Izdavaštva i medija.

-Na novom sveučilištu studira oko 3.500 studenata, a predaje više od 300 znanstvenika i stručnjaka iz različitih polja i gospodarskih grana, od kojih su mnogi u samom vrhu svojih djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire. U idućim godinama cilj Sveučilišta Sjever je doseći brojku od 10 do 15 tisuća studenata i novim studijskim programima u potpunosti pokriti regiju sjeverozapadne Hrvatske, veli Darijo Čerepinko koji je u Sveučilištu Sjever zadužen za odnose s javnošću .

Sveučilište Sjever, kako dodaje,  suorganizator je više međunarodnih znanstvenih skupova i konferencija te preuzima i izdavačku djelatnost postojećih institucija, koja uključuje niz udžbeničkih izdanja, ali i znanstveni časopis B kategorije u području tehničkih, odnosno A kategorije u području društvenih znanosti.

-Nova ustanova preuzima i ugovore koje su potpisali Veleučilište u Varaždinu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svibnju prošle godine o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama 2012/2013., 2013/2014. i 2014/2015., a Ministarstvo je najavilo i daljnje sufinanciranje deficitarnih studijskih programa iz tehničkog i bio-medicinskog područja, naglašava Čerepinko govoreći o novoj visokoškolskoj ustanovi čije su osnivanje  snažno podupirali koprivnički i varaždinski političari, među kojima i Radimir Čačić.

Početkom idućeg semestra za studiranje će se otvoriti i prva zgrada Sveučilišnog kampusa u Sveučilišnom centru Koprivnica od 4000 m2 koja će osigurati bolje i kvalitetnije uvjete studiranja, a uz niz novih predavaonica i laboratorija imat će i vlastiti TV i foto studio. Rekonstrukcijom i revitalizacijom druge zgrade Sveučilišnog centra Varaždin dobit će se novih 2000 m2 radnih prostora koji će sadržavati, između ostalog, dvije velike multimedijalne predavaonice kapaciteta 160 mjesta svaka, više manjih predavaonica i laboratorija, kao i prostor za studentske aktivnosti odnosno nastavno i administrativno osoblje.

Izvor: Sveučilište Sjever
Foto: rt

Komentari

Komentara

RT