Povežite se s nama

Život i društvo

Sveučilište Sjever u projektu vrijednom više od 192.000 eura

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, 4. srpnja održana je radionica u sklopu projekta „Integrated Settlement Development Knowledge Centres in the HU-HR Border Zone“, akronima „ISD Uni“.

Projekt je odobren za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014. – 2020. (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-Operation Programme 2014-2020), a njegova vrijednost iznosi više od 192.000 eura, od čega Europska komisija sufinancira projekt sa 168.000 eura.

Opći ciljevi projekta su zajednički razvoj i isporuka ISD pilot-tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija, odnosno centara znanja, uz doprinos Sveučilišta u Pečuhu kao prijavitelja projekta i partnera, Sveučilišta Sjever – Odjela za graditeljstvo, i mađarske Županije Baranya.

Voditelj projekta je dr. sc. Matija Orešković, a projekt traje do prosinca ove godine

Projekt potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji, a njegov je voditelj od strane Sveučilišta Sjever dr. sc. Matija Orešković istaknuo da je usmjeren i na razvoj pograničnih zona i naselja u nerazvijenim područjima, odnosno da su svi sudionici projekta snagu usmjerili upravo na planski i urbanistički razvoj naselja.
S Hrvatske strane odabrana su tri grada – Ludbreg, Varaždin i Prelog, koji su izvrsni primjeri za takav integrirani razvoj, navodi Orešković, jer se nalaze u dvjema dobro povezanim županijama, a s mađarske strane to su gradovi Villány, Siklós i Harkány.

– Iz Sveučilišta Sjever aktivno je sudjelovalo 11 studenata preddiplomskog studija graditeljstva, koje treba pohvaliti na njihovu radu, koji je nerijetko bio kroz dan i noć, posebice prije ovog izlaganja. Ovo iskustvo im koristi za spoznavanje tajnih zanata struke koje na nastavi ne mogu otkriti, a i sudjeluju u grupnom radu koji se u sklopu nastave ne može toliko tražiti od studenata – rekao je Orešković i dodao da će ova vrijedna znanja studenti zasigurno ukomponirati u diplomski studij.

Sveučilište Sjever nastoji što više sudjelovati u realizaciji projekata Europske unije i šire te u njih uključivati što više studenata i profesora u nastavno-znanstvenim zvanjima.
– Na Sveučilištu se provodi 25 studijskih programa, uključujući i dva doktorska studija, radimo i na još dvama novima studijskim programima na poslijediplomskoj razini, a sve kako bi ovaj grad doista postao sveučilišni grad.

S Austrijom provodimo međunarodni, združeni doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment, a radimo i na združenom doktorskom studiju Obrazovne i komunikacijske znanosti – istaknula je dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, i dodala da Sveučilište Sjever trenutno ima preko 50 potpisanih sporazuma s drugim europskim i izvaneuropskim zemljama.

A da je stečeno iskustvo kroz ovakve međunarodne projekte dragocjeno za svakog studenta potvrđuje Tea Horžić, studentica druge godine Odjela graditeljstva, koja je sudjelovala u izradi planova vezanih uz integrirani razvoj Ludbrega, Preloga i Varaždina.

– U projektu smo pokazati svoju kreativnost, a iskustvo koje stječemo na ovom sveučilištu već je sad neprocjenjivo. Druženje s kolegama studentima i profesorima koji su nam pružili maksimalnu podršku je za svaku pohvalu – rekla je studentica Tea Horžić.

Jedan od rezultata ovog projekta, nakon njegova završetka u prosincu, bit će združeni kurikularni program koji će se kasnije detaljnije razvijati, a njegova će se implementacija naći na nekim od budućih studija Sveučilišta Sjever.

Život i društvo

Ogorčeni čitatelj: Psi lutaju Poljanom u čoporu, već su mi rastrgali dva mačka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U redakciju Regionalnog tjednika javio nam se ogorčeni čitatelj iz Poljane Biškupečke. Brine ga što naseljem, naročito u večernjim satima, luta nekoliko pasa u čoporu.

– To traje već skoro dva mjeseca. Četiri, pet pasa lutaju naseljem u čoporu. Ulaze u dvorišta gdje obavljaju nuždu. To me toliko niti ne smeta, no ono što me jako zasmetalo je da su zaklali već dva mačka, koji su bili vrlo pitomi. Jednog su dohvatili u večernjim satima. Bila je prava graja na dvorištu i kad sam ih rastjerao, mačku nije bilo više pomoći. Odmah je uginuo. Drugog su sredili u jutarnjim satima na obližnjoj njivi i također kad sam izašao vani i rastjerao ih, nije bilo pomoći životinji – ispričao nam je naš čitatelj koji je o svemu obavijestio varaždinski Komunal i Udrugu Spas.

– Komunalni redar Grada Varaždina je izašao na teren, no nije uoči pse. Uputio me na Udrugu Spas. Oni su također istaknuli da ih nisu zamijetili. No, dodali su da su upoznati s činjenicom da psi lutaju Poljanom Biškupečkom te da vrlo vjerojatno znaju o čijim se psima radi, no po tom pitanju ne mogu mnogo napraviti – objasnio je naš čitatelj koji se naposljetku obratio medijima.

– Ma ne smetaju mene životinje, ali ne daj Bože da se nekome nešto dogodi. Da ugrizu dijete ili odraslog čovjeka. Zato bi bilo dobro da se vlasnika upozori da brine za svoje životinje, a ne da lutaju po naselju – smatra mještanin Poljane Biškupečke.

O cijelom slučaju kontaktirali smo Udrugu Spas koja je upoznata s problemom.

– Prije nešto više od osam mjeseci imali smo dojavu o psima koji lutaju naseljem Poljana Biškupečka, ali po dolasku nismo zatekli više pse. Prije nekoliko dana još jedan mještanin nas je kontaktirao – ističu iz Udruge Spas i dodaju da nije riječ o psima lutalicama.

– To nisu psi lutalice. Riječ je o vlasničkim psima koji periodično pobjegnu iz dvorišta i naprave štetu – objašnjavaju.

Inače, varaždinska policija ističe da propuštanje nadzora može rezultirati izricanjem kazni za vlasnika te ugroziti sudbinu psa.

Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama grada Varaždina, propisani su uvjeti držanja pasa, izvođenje na javne površine i obveze vlasnika.

– Posjednik pasa mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje pasa osigurati da životinja nije opasna za okolinu. Pse se smije izvoditi na javne površine ako su označeni mikročipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika, dok su iznimke da se psi mogu kretati bez povodca, uz nadzor vlasnika na prostoru parkova za pse i na livadama i šumama ukoliko nisu dio lovišta ili užem centru grada Varaždina – ističe varaždinska policija te dodaje da je posjednik kućnih ljubimaca dužan držati ih na način da ne ometaju mir sustanara ili na drugi način krše dogovoreni kućni red stambene zgrade i stanara okolnih nekretnina.

Potrebna je briga

– Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju. Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljem svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima. I poruka za kraj – pas nije igračka, već biće za koje se treba brinuti! – zaključuju iz PU varaždinske.

Opasni psi – posebna kategorija

Posebna kategorija pasa su – opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, istim se smatra bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom, isto tako pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci.

Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama. Vlasnik mora opasnog psa držati u prostoru (zatvoreni kavez) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OPASAN PAS«. Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete propisane Pravilnikom. Nadležni veterinarski inspektor ovlašten je među ostalim, posjedniku privremeno oduzeti životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima ili koja je opasna za okolinu.

Za pse koji su napali ljude ili druge pse, veterinarski inspektor naložit će provjeru socijalizacije. Ukoliko se procijeni da isti nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ili u slučaju da je došlo do ponovljenog napada, veterinarski inspektor može naložiti sukladno Zakonu o zaštiti životinja, postupak usmrćivanja psa. Takav postupak provodi se u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te zaštite imovine i tragičan je ishod za psa zbog neodgovornosti vlasnika koji su propustili pravilno odgojiti ili držati psa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nina Kraus Jagić iz Srednje škole Ludbreg prva na Međužupanijskom natjecanju strukovnih škola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec 16. ožujka 2023. godine bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika strukovnih škola u disciplini Prodajne vještine.

U jakoj konkurenciji učenica 3. razreda Srednje škole Ludbreg, smjera prodavač DO, Nina Kraus Jagić pod vodstvom mentorice, nastavnice Maje Prebegović, osvojila je prvo mjesto te je pozvana na Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023. koje će se održati od 10. do 12. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Na natjecanju je sudjelovalo 9 natjecatelja iz sljedećih škola: Trgovačka škola Zagreb, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Bjelovar, Srednja škola Ban Josip Jelačić Zaprešić, Ekonomska i trgovačka škola Daruvar, Srednja škola Zabok, Srednja škola Ludbreg i Srednja škola Koprivnica.

– Učenici i mentorici čestitamo na dosadašnjem rezultatu te želimo puno uspjeha na Državnom natjecanju! – poručili su iz Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje