Povežite se s nama

Život i društvo

Sveučilište Sjever: velika je potražnja za prvostupnicima elektrotehnike

Objavljeno:

- dana

Preddiplomski stručni studij elektrotehnike jedan je od 26 studijskih programa koji se trenutno izvode na Sveučilištu Sjever.

Studij elektrotehnike kontinuirano se razvijao i prilagođavao trendovima i promjenama na tržištu rada kroz sve godine izvođenja te je brzo prepoznat među studentima koji su pokazali velik interes za upisom na ovaj studij.

Studenti su u počecima u velikoj mjeri dolazili iz okruženja, dok se kroz godine studij elektrotehnike etablirao u prepoznat studij s polaznicima iz svih krajeva Hrvatske.

Studij je usmjeren na područje automatizacije koja ima široku primjenu i koja završnim studentima daje široko područje mogućeg zapošljavanja i rada na različitim i brojnim poslovima.

Nastavnica na studiju elektrotehnike doc.dr.sc. Dunja Srpak uporna je u težnji da studente zainteresira za rad u struci.

– Studenti elektrotehnike imaju prilike raditi u manjim skupinama, pristup je individualiziran a većinu studenata, pogotovo na višim godinama, znamo po imenu. Trudimo se oko svakog studenta, a posebno i kod onih koji pokazuju dodatnu volju. Nastavnici na stručnim predmetima specijalizirani su iz područja koje predaju kako bi studenti brže svladali osnove iz širokog spektra znanja (automatika, PLC-i, električni strojevi i pogoni, energetika, elektronički sklopovi, baze podataka i računalne mreže, web programiranje i slično). Završetkom studija naši se studenti mogu snaći i specijalizirati u bilo kojem području elektrotehnike – ističe doc.dr.sc. Srpak.

Što kažu poslodavci o inženjerima elektrotehnike sa Sveučilišta Sjever?

Bez kvalitetne komunikacije i suradnje s tvrtkama, gospodarskim subjektima, razvoj studija nije bio moguć.

– Inženjeri su uvijek bili iznimno tražena zanimanja i nije ih lako pronaći a ni zadržati u tvrtki. Ono što je jako dobro jest da se upravo u Varaždinu, na Sveučilištu Sjever, obrazuju kadrovi koji su deficitarni. Dosad je većina studenata tehničkih studija odlazila na studij u veće gradove u kojima su tražili i zaposlenje. Srećom, zbog Sveučilišta Sjever situacija je drugačija. Kroz vrijeme su se nekako i sami studenti ohrabrili i sve se više okreću prema smjeru STEM studija, što je jako dobro. Tvrtkama to daje prije svega veću mogućnost izbora, veću mogućnost zapošljavanja. Rast i razvoj tehnologija traži transfer na stranu STEM-a, sistem rada se brže mijenja, što stalno traži nova znanja i usavršavanja – istaknuo je Darko Ranogajec, direktor tvrtke OMCO d.o.o, vodeće europske i jedne od najvećih svjetskih tvrtki za izradu staklene ambalaže.

Završni studenti već tijekom samog studija stječu praktična znanja i pohađaju stručnu praksu kako bi već po završetku bili osposobljeni za rad, bez potrebe da se, tek kada se zaposle u realnom sektoru, zapravo uče poslu. Naime, stručna praksa je obavezna za sve studente te u bazi postoji velik broj tvrtki (proizvodnih ili projektantskih) i obrta u kojima se stručna praksa može obaviti. Inženjeri elektrotehnike nakon završetka studija vrlo brzo su „bačeni u vatru“, ističu poslodavci.

– Početkom ove godine zaposlili smo dva inženjera sa Sveučilišta Sjever, taman nakon diplomiranja. Proces njihova zapošljavanja rađen je na njihovim prethodnim znanjima te pokazanoj izrazitoj volji i želji za napredovanjem. Već nakon dva mjeseca rada oni su “bačeni u vatru”. Sa zadovoljstvom mogu reći da su oni nakon kratkog roka pohvatali sve osnovne parametre i procese i samostalno rade na manjim projektima, posla ima puno – istaknula je Jasmina Novak, voditeljica projekata u poznatoj varaždinskoj tvrtki Solvis.

Zbog brzih tehnoloških promjena inženjer elektrotehnike mora biti spreman na trajni proces učenja i stručnog usavršavanja

Ervin Kukec je student je druge godine koji ističe kako na studiju dobiva upravo važna znanja koja će mu trebati za razvoj vlastitih ideja.

– Uz studij elektrotehnike radim na poboljšavanju vlastitog rada – prototipa turističkog samoodrživog vlakića koji sam ranije osmislio. Osmislio sam turistički samoodrživi vlakić čija se baterija punila putem solarne ploče koju sam postavio na krov samog vlakića. Uz znanje koje stječem na studiju elektrotehnike te uz savjete i usmjerenja profesora moći ću ga unaprijediti po svojoj viziji a kasnije i, nadam se, zaraditi nešto – naveo je student Kukec.

Po završetku studija inženjeri elektrotehnike rade na održavanju suvremenih sustava automatizacije baziranih na računalnom vođenju tehnoloških procesa proizvodnje, montaži i instalaciji suvremenih sustava, ispitivanju i puštanju te izradi specijaliziranih aplikativnih programskih paketa za računalno vođenje tehnoloških procesa proizvodnje, servisiranju opreme i uređaja automatizacije, rade na tehničkoj podršci kod opreme i uređaja, ali i zahvaljujući vještinama i kompetencijama koje su na studiju stekli, brojni su otvorili vlastiti posao koji uspješno vode.

Smisao za detalje važna je u razradi različitih vrsta projekata, a sklonost timskom radu pri suradnji na velikim projektima odlika je kvalitetnog i dobrog inženjera elektrotehnike.

U akademskoj godini 2021./2022. za studij elektrotehnike upisne kvote su 70 studenata. Studij se u potpunosti izvodi redovno, a kvote se veoma brzo popunjavaju – prijavite se na postani-student.hr!

Život i društvo

FOTO Rektor Boras: „Varaždin je, uz Zagreb, najsveučilišniji hrvatski grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Fakultet organizacije i informatike, Geotehnički fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet tri su sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje svoja sjedišta ili studijske programe imaju u Varaždinu. Ove su godine fakulteti zajednički proslavili Svjetski dan zaštite okoliša, koji se u svijetu obilježava 5. lipnja još od 1974. godine.

Događaj je u ponedjeljak, 14. lipnja, održan na otvorenome, u Šetalištu pape Ivana Pavla II. u Varaždinu, a u brojnim su radionicama sudjelovala djeca i mladi iz varaždinskih vrtića i osnovnih škola.

– Ideja je da se Svjetski dan zaštite okoliša približi mladima te na taj način djeluje na očuvanju i zaštiti prirode koja nas okružuje – naveli su u obraćanju dekani triju varaždinskih fakulteta, Nina Begičević Ređep iz FOI-ja, Anica Mursa Šajatović iz TTF-a te Hrvoje Meaški iz GF-a. 

Radionicama te druženju prisustvovali su svi uzrasti, naročito djeca i mladi, kako bi se putem edukativnih sadržaja, interaktivnih kvizova i eksperimenata upoznali sa zaštitom okoliša. Ujedno su putem eksperimenata, maketa i promotivnih materijala predstavljene tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjena informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Održane su i interaktivne eko-pitalice u kojima je bilo moguće osvojiti nagrade, a uživalo se također i odmaralo na dekama posebno izrađenima za ovu priliku. Osim toga, ovaj su događaj iskoristili i maturanti kako bi pobliže upoznali varaždinske fakultete i time svoje obrazovanje nastavili upravo u Varaždinu.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras također je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša te je naposljetku uputio iskrene čestitke varaždinskim fakultetima, izjavivši da je Varaždin po svemu, uz Zagreb, najsveučilišniji hrvatski grad, u kojemu od malena postoji skrb o zaštiti prirode i razvitku ekološke svijest i među najmlađima.

– Upravo zbog toga Varaždin u usporedbi sa Zagrebom i drugim velikim gradovima izgleda uredno i čisto te može poslužiti kao primjer drugima – zaključio je rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras.

Dodajmo da su službenom otvorenju nazočili i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Nastavite čitati

Međimurje

Dino Dolenec: “Volio bih da se što više ljudi cijepi kako bi se život vratio u normalu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom svibnja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Donjega Kraljevca Općina je dodijeljivala priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Jedan od dobitnika bio je i Dino Dolenec, student 3. godine radiološke tehnologije na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, koji je navedeno dobio zbog osvajanja Dekanove nagrade na matičnom Fakultetu. Njegov je nagrađeni angažman poslužio kao povod za razgovor. Objašnjava da je trenutačno u završnim mjesecima studija.

– Ostalo mi je obavljanje kliničkih vježbi te kliničke prakse u KBC-u. Najčešće se klinička praksa održava svaki dan u jutarnjoj smjeni, od 8 do 14 sati, dok se vježbe održavaju po dva sata dnevno. Vježbe su po meni i najzanimljivije, jer je moguće vidjeti raznovrsne slučajeve i pacijente, pomoći tehnolozima u radu i zapravo najviše naučiti o struci uz rad. Kolegiji su nam koncipirani tako da najviše imamo teorije, to jest predavanja, zatim prakse u bolnicama te po jedan seminar za svaki kolegij.

Trenutno najzanimljiviji dio studija, a i same struke, po meni je magnetska rezonancija, s obzirom na ogromne dijagnostičke mogućnosti i kompleksnost izvođenja pretrage. Super su mi sam izazov njezina izvođenja i količina znanja potrebna da se kvalitetno izvodi pretraga – ističe Dino.

Vrijedan trud

Dodaje da je Dekanova nagrada najveća koju student može dobiti na Fakultetu.

– Ona može biti rezultatom prosjeka, izvannastavnih aktivnosti, objavljenih znanstvenih radova, volontiranja i tako dalje. Osobno sam najviše bodova za dobivanje Dekanove nagrade skupio prosjekom i volontiranjem te angažmanom u Studentskom zboru Fakulteta zdravstvenih studija, u kojem sam predstavnik preddiplomskoga stručnog studija radiološke tehnologije i trenutačno zamjenik predsjednice. Prethodne akademske godine bio sam na mjestu predsjednika. Veoma sam sretan što se moj trud na Fakultetu pokazao vrijednim. Priznanje za Nagradu dodijelila mi je i Općina, na čemu zahvaljujem načelniku i članovima Općinskog vijeća.

Moje obveze uključuju predstavljanje moga smjera u Skupštini Studentskoga zbora, donošenje prijedloga za unapređenje smjera i projekata koji doprinose promociji i poboljšanju smjera. U suradnji s predsjednicom pišem i ostvarujem projekte. U tijeku je preuređenje studentskih prostorija kako bi bile ugodnije boravku studenticama/studentima te nabavljamo društvene igre koje će studenti u njima moći koristiti – naglašava mladi student. Upitali smo ga i za mišljenje o pandemiji, odnosno kako prema njegovu iskustvu pojedinci kod nas doživljavaju koronavirus.

– Veoma me zabrinjava situacija s COVID-om, s obzirom na to da mnogi ljudi ne shvaćaju virus ozbiljnim i ponašaju se kao da uopće ne postoji. Osobno sam vidio pacijente koji su u kritičnoj situaciji uzrokovani koronom te mogu reći da to nije ugodan prizor. Kako bih pomogao u suzbijanju pandemije, volontiram putem Gradskoga društva Crvenog križa Rijeka u akcijama cijepljenja na području Grada Rijeke. Uistinu bih htio da se što više ljudi cijepi kako bi se život vratio u normalu – apelira Dolenec.

Što se tiče obrazovanja, kaže da su se uvjeti studiranja jako promijenili. Prema njegovu mišljenju, od zabavnih predavanja u učionici i druženja nakon predavanja prebacili su se na gledanje prezentacija na ekranu laptopa. Stvarno mu nedostaju kvalitetni izlasci uz koncerte i ispijanje kave nakon predavanja, napominje.

Međimurski Irci

Dinu mnogi znaju i kao člana međimurskog benda Captain’s Daughter & the Sailors, koji izvodi irsku folk glazbu i autorske pjesme u sličnome stilu.

– U glazbi sam već 14 godina. Zapravo sam s glazbom započeo svirajući bisernicu u KUD-u Općine Donji Kraljevec. Ušao sam u bend Captain’s Daughter & the Sailors uz pomoć svoga brata Davida. Jedne večeri me upitao jesam li zainteresiran naučiti novi instrument i pridružiti se bendu u kojem je on već svirao godinu dana, na što je moj odgovor bio: “Zašto ne?” Tako sam naučio svirati mandolinu i upoznao fenomenalnu ekipu, to jest članove benda.

Najljepše sjećanje iz benda su mi koncerti u Rock clubu “Hard Place” u Zagrebu kada se obilježavao blagdan svetog Patrika (17. ožujka svake godine). Nažalost, zbog trenutne pandemije nije moguće održavati koncerte te sam zasad glazbu stavio u drugi plan. Znam tu i tamo uzeti u ruke gitaru i naučiti neku novu pjesmu. Volontiram i u Udruzi “Ri Rock”. Udruga se primarno bavi promocijom glazbe (metal, rock, punk, alternativa…) i bendova s područja Rijeke i okolice. Članovi pomažu i ostalim udrugama s područja Rijeke, a najzabavnije aktivnosti su organizacije koncerata. Osobno sam pomagao u organiziranju 41. Ri Rock festivala, kao i Dark circle festivala. Već godinu i nešto, od početka pandemije, nije moguće organizirati koncerte pa je time i Udruga trenutno na pauzi – dodaje Dino.

Što se njegovih drugih hobija tiče, kaže da su se, s obzirom na nemogućnost okupljanja više osoba, on i prijatelji prebacili na manja kućna druženja uz društvene igre kao što su “Catan”, “Unstable unicorns”, “Exploding kittens” i druge. Navedene aktivnosti, kao i svakotjedna online sesija igre “Dungeons and Dragons”, pomaže im da psihički izdrže ovo zahtjevno razdoblje, zaključuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!