Povežite se s nama

Život i društvo

Svi bi zaposlili šivače, ali na Sajmu poslova ih nije bilo niti za lijek. Pomama za radnicima u proizvodnji i vozačima

Objavljeno:

- dana

Sajam poslova

Više od 40 poslodavaca oglasilo je preko 600 radnih mjesta na 10. Sajmu poslova u Varaždinskoj županiji.

Najviše radnika se traži u proizvodnji tekstila: Comprom i Boxmark trebanjih više od 50. Waldorf iz Jalžabeta traži šeszdesetak ljudi za  šivanje kožnih komponenti uglavnom za auto industriju dok jalžabetski  Ducal ima posla za čak 60 skladištara.

 

Situacija na tržištu rada se mijenja. Sve više poslodavaca nudi, a sve manje radnika traži posao. Radnici u proizvodnji danas su raritet na tržištu. To se moglo najbolje vidjeti baš na sajmu poslova u Graberju.

Iako je varaždinsko područje nekad bilo jedan od najvećih centara tekstilne industrije u regiji, puno šivača se sa velikom stagnacijom u industriji okrenulo drugim poslovima, a mladi se sve rjeđe školuju za zanimanja u struci.  Zbog toga svi poslodavci nude školovanje na radnom mjestu. O plaćama ne žele govoriti, ali za radnike se bore poboljšanim uvjetima rada. Tako u Waldorfu nema radnih subota, nedjelja i blagdana, a svi prekovremeni se plaćaju. Radnici i budući radnici se nadaju da će konkurentnost radnika dovesti i do većih plača.

Iako je prošlu godinu završio s minusom i Varteks traži 14 šivača. U nekadašnjem tekstilnom divu nije u pitanju povećani obim posla, nego uglavnom odlasci u mirovinu.

Za razliku od lani ove godine se traži manje zaštitara. Na štandu Arsenal Ivezića kažu da su se oni uglavnom ekipirali, ali da radnike i dalje redovno traže.

Puno onih koji su „nestali“ sa varaždinskog Zavoda otišlo je u inozemstvo. Većina se odvezla autobusnim linijom jednog od varaždinskog prijevoznika što je, vjerojatno, indirektno dovelo do potražnje za vozačima autobusa. Samo Vincek ih traži 20.

Sajam je počeo u 10 sati, a  jedan sat kasnije sva ova poduzeća su dobila nekoliko desetaka molbi. Najmanje posla traže najkonkurentniji na tržištu rada – mlad ljudi. Najviše je sredovječnijih, starijih od 50 godina, koji se najteže zapošljavaju. To je generacija koja je ostala bez posla ili u velikom valu hrvatske pretvorbe krajem prošlog stoljeća ili u tek završenoj recesiji.

Na Sajmu smo sreli i dvije gospođe koje su prešle pedesetu iz Cestice. One su radile u Sloveniji, kad su tvrtke iz nekog razloga trebale smanjiti broj zaposlenih, otkaze su prvo dobili strani radnici. Ostali bi bez posla bez ikakvih otpremnina. I sad već godinama neuspješno traže posao. Njihov problem otvara još jedno aktualno pitanje – produljenog radnog staža do 67. godine života. Jedna je za strojem šivala obuću, druga odjeću.  – Na tom su nam poslu otišli vid i kičma. Više ne možemo to raditi – slažu se i obje traže „lakše“ poslove, na primjer čistačice.

Po Sajmu su se vrzmali i ispunili upitnike i učenici turističkog smjera. Oni bi preko ljeta voljeli zaraditi džeparac i ne biraju posao. Ipak, najviše njih je molbe predalo u Ducal.

Gužva nije bila velika, jer ove su godine, moglo se primijetiti, došli samo oni koji zaista traže posao, a ne koji moraju zbog pravdanja na burzi. Sajam je od 10 do 14 sati  obišlo oko 1500 posjetitelja. Većina njih je i predala svoju molbu.

Posao je tražila i donedavno pročelnica Grada Varaždinskih Toplica, Željka Sakač. Ona je magistra  sa završenim poslijediplomskim studijem ekonomije i cijeli radni vijek je provela na rukovodećim pozicijama. U Varaždinske Toplice je otišla s mjesta direktorice u banci da bi nakon godinu dana dobila otkaz i tužila poslodavca. 

Sud traje i ne preostaje joj ništa nego potražiti novi posao. Svjesna je da će na Sajmu poslova teško naći posao u struci, ali kaže da je ovo dobro mjesto za nove kontakte.

S tim se slažu svi. Sajam poslova je idealno mjesto za direktnu komunikaciju poslodavaca i tražitelja posla. Događanje nije samo pro forme radi. Svake godine, potvrdili su nam iz velikih firmi, barem 40 posto praznih radnih mjesta popuni se zahvaljujući baš ovom Sajmu.  

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Budite dio UNIN Connect Weeka Sveučilišta Sjever – najvećeg izdanja do sada!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pripremite se na Tjedan karijera Sveučilišta Sjever, jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice.

UNIN Connect Week održat će se od 13. do 17. svibnja u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica.

Već sada tradicionalni Tjedan karijera ove će godine okupiti rekordan broj renomiranih poslodavaca i predstavnika poslovne zajednice te smo spremni na najveće i najuzbudljivije izdanje do sada.

Sveučilište Sjever jedino je hrvatsko sveučilište koje organizira Tjedan karijera s panel raspravama i bogatim programima svakog dana Tjedna karijera, i to prva tri dana u Sveučilišnom centru Varaždin i dva dana u Sveučilišnom centru Koprivnica, a interes od strane poslodavaca kao i od strane studenata svake je godine sve veći.

Uz veliku potporu Varaždinske županije, Hrvatske gospodarske komore i ostalih partnera UNIN Connect Week je postao sinonim za inovaciju, izvrsnost i nevjerojatne karijerne prilike. Rekordan interes poslodavaca za ovogodišnje izdanje jamči neponovljivu priliku da se povežete s najboljima u industriji i budete dio jedinstvenog događaja na kojem tvrtke i poslodavci upoznaju studente, svoje buduće kadrove, a studenti pritom imaju priliku ostvariti izravnu suradnju s budućim poslodavcima i steći nove kontakte.

UNIN Connect Week je događaj koji mijenja igru na tržištu rada u našoj regiji te nije samo još jedan tjedan karijera već je prilika za revoluciju u povezivanju poslovne zajednice i studenata te stvaranje mostova između talenata i poslodavaca.

Pridružite nam se i budite dio ovog nevjerojatnog iskustva na Sveučilištu Sjever!

Studenti – pokažite svoj potencijal, istaknite svoje vještine i osvojite svoju budućnost! Poslodavci – predstavite svoj rad i otvorite vrata vrijednim i kreativnim stručnjacima koji svojim znanjima mogu transformirati vaše poslovanje na još jednu stepenicu više!

Vidimo se od 13. do 17. svibnja na Sveučilištu Sjever i budite dio revolucije u svijetu karijera na Connect Weeku!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje