Povežite se s nama

U fokusu

Svi problemi u kojima se danas nalazi Varaždin Airport posljedica su radnji bivših uprava

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK HABUŠ ODGOVARA MARIJU BUCINI

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš priopćenjem je reagirao na obavijest Marija Bucine, člana Uprave Winaira, u kojoj Bucina upozorava na situaciju s varaždinskim aerodromom.

Habuš tako piše Bucinina obavijest “kao svoju svrhu ima isključivo pozornost javnosti skrenuti s početka suđenja Davoru Patafti, Ivanu Čehoku, Narcisi Huljev i drugima koje je zakazano za 19. prosinca” (iako tu nije riječ o početku suđenja, već samo o pripremnom ročištu – op.a.)

Jedna od točaka optužnice, kaže dalje Habuš, tereti Davora Pataftu, Ivana Čehoka i Narcisu Huljev da su pripadali grupi koja je imala za cilj počinjenje teških kaznenih djela, između ostalih i nezakonito preuzimanje većinskog vlasništva nad TD Varaždin Airport  od strane TD Winair.

Winair štiti samo svoje interese

– Svi problemi u kojima se danas nalazi operater varaždinskog aerodroma, Varaždin Airport, posljedica su radnji koje su poduzele uprave koje su društvom upravljale od 2008. do 2012. godine, a to su bili upravo Narcisa Huljev i Marijo Bucina. Svega dan nakon što je gosp. Bucina smijenjen s mjesta člana uprave Varaždin Airporta,  isti je kao član uprave Winaira pokrenuo ovršni postupak radi naplate oko tri milijuna kuna od Varaždin Airporta,  iako je dobro znao da društvo tih novaca nema. Isti je potom vršio pritisak na Agenciju za civilno zrakoplovstvo kako bi oduzela dozvolu za rad Varaždin Airportu. Winair tijekom cijelog razdoblja od 2008. godine do danas svojim postupcima štiti isključivo vlastite interese, a na štetu Varaždin Airporta Grada Varaždina – piše Habuš.

Winair. protiv Varaždin Airporta trenutno vodi parnični postupak u kojem su do njegovog pravomoćnog okončanja blokirani svi poslovni računi Varaždin Airporta i na taj način onemogućeno je njegovo normalno poslovanje. To nije, kaže Habuš,  posljedica rada aktualne uprave, niti člana društva – Grada Varaždina – već isključivo ranijih uprava.

Mirno rješenje – propalo

Kako bi se omogućio uredan rad Varaždin Airporta, sadašnja uprava je pokrenula postupak mirnog rješenja spora s Winairom,  no postupak nije uspio izrazloga što je od strane Winaira kao uvjet za prestanak blokade i nastavak pregovora zatraženo plaćanje iznosa od milijun kuna u roku od tri dana.

– U ovakvim uvjetima gdje se Grad Varaždin i TD u njegovom vlasništvu ucjenjuju od strane istih osoba koje su Varaždin Airport  i dovele u situaciju da nije u mogućnosti podmiriti postojeće obveze, odluka Grada Varaždina je da se prije svega mora nastaviti rad varaždinskog aerodroma. To je najbrže, i uz najmanje troškovmoguće napraviti osnivanjem novog trgovačkog društva i prijenosom svjedodžbe operatera aerodroma na novo poduzeće  u skladu sa zakonom.  Sve navedeno ne čini se s ciljem “nanošenja štete Winairu”, a niti je razumljivo na koji bi se to način Winairu nanijela šteta osnivanjem zdravog trgovačkog društva koje će postati operatorom varaždinskog aerodroma – navodi Habuš u priopćenju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje