Povežite se s nama

U fokusu

Svi problemi u kojima se danas nalazi Varaždin Airport posljedica su radnji bivših uprava

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK HABUŠ ODGOVARA MARIJU BUCINI

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš priopćenjem je reagirao na obavijest Marija Bucine, člana Uprave Winaira, u kojoj Bucina upozorava na situaciju s varaždinskim aerodromom.

Habuš tako piše Bucinina obavijest “kao svoju svrhu ima isključivo pozornost javnosti skrenuti s početka suđenja Davoru Patafti, Ivanu Čehoku, Narcisi Huljev i drugima koje je zakazano za 19. prosinca” (iako tu nije riječ o početku suđenja, već samo o pripremnom ročištu – op.a.)

Jedna od točaka optužnice, kaže dalje Habuš, tereti Davora Pataftu, Ivana Čehoka i Narcisu Huljev da su pripadali grupi koja je imala za cilj počinjenje teških kaznenih djela, između ostalih i nezakonito preuzimanje većinskog vlasništva nad TD Varaždin Airport  od strane TD Winair.

Winair štiti samo svoje interese

– Svi problemi u kojima se danas nalazi operater varaždinskog aerodroma, Varaždin Airport, posljedica su radnji koje su poduzele uprave koje su društvom upravljale od 2008. do 2012. godine, a to su bili upravo Narcisa Huljev i Marijo Bucina. Svega dan nakon što je gosp. Bucina smijenjen s mjesta člana uprave Varaždin Airporta,  isti je kao član uprave Winaira pokrenuo ovršni postupak radi naplate oko tri milijuna kuna od Varaždin Airporta,  iako je dobro znao da društvo tih novaca nema. Isti je potom vršio pritisak na Agenciju za civilno zrakoplovstvo kako bi oduzela dozvolu za rad Varaždin Airportu. Winair tijekom cijelog razdoblja od 2008. godine do danas svojim postupcima štiti isključivo vlastite interese, a na štetu Varaždin Airporta Grada Varaždina – piše Habuš.

Winair. protiv Varaždin Airporta trenutno vodi parnični postupak u kojem su do njegovog pravomoćnog okončanja blokirani svi poslovni računi Varaždin Airporta i na taj način onemogućeno je njegovo normalno poslovanje. To nije, kaže Habuš,  posljedica rada aktualne uprave, niti člana društva – Grada Varaždina – već isključivo ranijih uprava.

Mirno rješenje – propalo

Kako bi se omogućio uredan rad Varaždin Airporta, sadašnja uprava je pokrenula postupak mirnog rješenja spora s Winairom,  no postupak nije uspio izrazloga što je od strane Winaira kao uvjet za prestanak blokade i nastavak pregovora zatraženo plaćanje iznosa od milijun kuna u roku od tri dana.

– U ovakvim uvjetima gdje se Grad Varaždin i TD u njegovom vlasništvu ucjenjuju od strane istih osoba koje su Varaždin Airport  i dovele u situaciju da nije u mogućnosti podmiriti postojeće obveze, odluka Grada Varaždina je da se prije svega mora nastaviti rad varaždinskog aerodroma. To je najbrže, i uz najmanje troškovmoguće napraviti osnivanjem novog trgovačkog društva i prijenosom svjedodžbe operatera aerodroma na novo poduzeće  u skladu sa zakonom.  Sve navedeno ne čini se s ciljem “nanošenja štete Winairu”, a niti je razumljivo na koji bi se to način Winairu nanijela šteta osnivanjem zdravog trgovačkog društva koje će postati operatorom varaždinskog aerodroma – navodi Habuš u priopćenju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje