Povežite se s nama

Međimurje

Krštenje uz kuma i biškupa

Objavljeno:

- dana

OBIČAJI KOJE VOLIMO

Na dan Svetog Martina (11. studeni) proslavlja se sazrijevanje mošta u vino. Moštu se izabere kum, a biškup mošt prekrsti u vino. Najpoznatiji obred krštenja mošta zabilježen je u Križevačkim statutima.

Na Martinje se obilno jelo. Svaka je kuća na stolu morala imati pečenu gusku s mlincima. Tako je to nekad bilo, no ni danas nije mnogo drukčije, jer se upravo po Križevačkim statutima krstio mošt u vino na proslavi Martinja prošle subote u Novom Marofu.

Vino na posvetu

Ipak, nije samo Sveti Martin vinogradarski svetac. Gotovo u svakom mjesecu ima neki svetac kojeg vinogradari i vinari štuju.

– Evo, mjesec dana prije Svetog Martina blagdan je Svete Terezije, koji se slavi 15. listopada. Nakon tog blagdana, u sjevernijim vinogorjima pravilo je da se započinje s berbom graševine. Nakon Sv. Martina, pak, dolazi Božić, a na božićnome stolu, uz blagoslovljenu svijeću, kruh, slamu i novac, stajao je i vrč vina. Ispijanje vina simboliziralo je potvrdu dogovora, odavanja časti i potvrde dobrih želja prigodom zdravica. Na blagdan Svetog Ivana apostola, 27. prosinca, nekad se odnosilo vino na posvetu u crkvu. Dio blagoslovljenog vina ulijevao se u bačve da čuva vino od kvarenja, a drugi se dio pio u slučaju bolesti – ističe etnolog Tibor Martan, predsjednik Etno udruge Greben iz Madžareva.

Ako na Vrbana sunce grije, jesen pune bačve nalije!, jedna je od izreka

Jedan od najvažnijih vinogradarskih svetaca je Sveti Vinko, koji se obilježava 22. siječnja. Stari pučki običaj nalaže da se tada prvi put u novome ljetu pohodi vinograd.

Običaj je, kaže Martan, da se toga dana tri mladice vinove loze odrežu i stave u pehar s vodom te se drže u toploj prostoriji kraj prozora. Po tome koliko će pupova potjerati, vinogradar procjenjuje kako će godina biti rodna. Nakon toga trsovi se blagoslove, zaliju vinom i okite kobasicama.

Za Jurjevo, pak, 23. travnja, valja posaditi novi nasad loze, a u starom vinogradu zašiljiti kolje, pognojiti trsje, okopati ih i završiti rezidbu.

Sv. Juraj i vrijeme

– Izgled vremena na blagdan Svetog Jurja određuje urod vina. U Podrutama vele: “Jurjevska rosa, trojačka vedrina, onda ima kruha i vina!”. Jurjevo se smatra početkom proljeća i svježa rosa potiče vegetaciju. Ima i izreka koja povezuje Svetog Martina i Svetog Jurja. U Madžarevu vele: “Martinski sneg do Jurjeva ne prejde!”, što znači ako prvi snijeg padne na blagdan Svetog Martina, zima će biti duga s mnogo snijega i potrajat će sve do Jurjeva – pojašnjava Martan.

Na božićnome stolu, uz blagoslovljenu svijeću, kruh, slamu i novac, nekad je uvijek stajao i vrč vina

Blagdan Svetog Filipa slavi se 1. svibnja, a blagdan Svete Sofije 15. svibnja. Mraz u tom dijelu godine pogibeljan je za vinograde, pa i za urod vina.

U svibnju se slavi i Sveti Urban i to 25. svibnja. Prema vremenu toga dana može se odrediti vrijeme cijelog srpnja, a i rujna, pa je kiša znak lošeg ishoda berbe.

– U narodu su poznate ove izreke: „Kaj sveti Vrban natače, to mimo lagva teče!“ te „Ako na Vrbana sunce grije, jesen pune bačve nalije!“ – priča Martan.

Za Ivanje, 24. lipnja, trsje se mora drugi put okopati, povezati, oplijeviti i poprskati. Poslije Ivanja, u vinograde se ide samo prskati i odstraniti mladice i zaperke, a jedan od lijepih vinogradarskih običaja odvija se na dan Svetog Bartola, 24. kolovoza, kada se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba.

– Ako je godina bila dobra, bez tuča, nevremena i preobilnih kiša za Miholje, 29. rujna, započinje berba. Ranije se sorte grožđa mogu brati ranije, ali prava bi berba trebala započeti sedam dana nakon Miholja – istaknuo je Tibor Martan.

Veselo i živo i u Vinici

U nedjelju se u Vinici po osmi put održala manifestacija Martinje – krštenje mošta u Vinici. U organizaciju Martinja bile su uključene sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna, od kojih se svaka predstavila svojom ponudom. Udruga vinogradara Vinea pobrinula se da svi posjetitelji imaju dovoljne količine mošta i vina, a viničke žene uključene u razne udruge bile su zadužene za domaće kolače. Vatrogasci su preuzeli obvezu pečenja kestenja, nogometaši i košarkaši okušali su se u spremanju kotlovine, branitelji su pripremali grah, ribiči fiš-paprikaš, a lovci lovačke specijalitete.

Svoje rukotvorine predstavila su djeca iz Dječjeg vrtića Sreća, djeca uključena u radionicu VIKI – Vinički kreativci te učenici, članovi školske zadruge Vrčeki, a vinički pčelari prisutnima su ponudili med, rakiju od meda i medenjake.
Za krštenje mošta u vino i razne špelancije te za dobro raspoloženje bili su zaduženi članovi KUD-a Vinica te članice ŽVS Leluja. Posebni gosti viničkog Martinja i ove su godine bili članovi Kuburaške udruge KUM iz Maruševca koji su ispalili plotun u čast sv. Martina i početka ceremonijala krštenja mošta.

Topliji dani pred zimu – Martinje ljeto

Otac sv. Martina bio je časnik rimske vojske, pa je potkraj svoje karijere dosegao visoki čin tribuna. Kad mu se rodio sin, nazvao ga je Martinom, što je umanjenica od imena Mars, koji je bio rimski bog rata. Otac je tako nazvao sina da počasti vlastito vojničko zvanje, a ujedno naznači budućnost djeteta. Nije tada ni mogao zamišljati da će mu sina Martina pamtiti povijest, ali ne kao vojskovođu okićenog ratnim uspjesima, već po činu dobrote i nesebične ljubavi. Kad je imao nešto više od 15 godina, Martin je na konju, u gordoj vojničkoj opremi, na kojoj se posebno isticao veliki crveni ogrtač, jahao dok je studeni vjetar najavljivao dolazak zime. Iznenada, uz rub ceste, pojavi se stari siromah, sav promrzao, u poderanim krpama koje je navukao da zaštiti tijelo od studeni. Taj je prizor toliko uzbudio mladog konjanika da je stao neodlučan pred starcem koji je tresući se pružio ruku za pomoć. Martin se dosjetio – mačem je presjekao polovicu svoga crvenog plašta i njime zaogrnuo promrzlog starca. Te noći je Martin blaženo usnuo, a u snu mu se javio Isus, kojega pravo još nije ni poznavao te mu zahvalio što ga je zaogrnuo polovicom svog ogrtača. “Martin još katekumen pokrio me ovim plaštem!” Legenda još dodaje da je tu gestu dobrote popratilo naglo zatopljenje vremena, kao da se i nebo smilovalo siromašnima koji su cvokotali od studeni, pa na spomen toga i danas u mnogim krajevima toplije dane pred početak zime zovu “Martinje ljeto”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Više od 850 sudionika na nedjeljnom Polumaratonu Zrinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 16. travnja predstavljeno je novo izdanje najpopularnije i najmasovnije međunarodne utrke, koja se održava povodom Dana Međimurske županije – Polumaratona Zrinski.

Pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknula je da je riječ o događaju koji oslikava duh Međimurja: „I ove godine nizom sportskih manifestacija pokazujemo da je naša Županija apsolutno zasluženo, prva u Hrvatskoj, ponijela titulu Europske regije sporta. U nedjelju ćemo to potvrditi na sedmom izdanju Polumaratona Zrinski, nakon čega slijedi spidvej spektakl u Donjem Kraljevcu, zatim naš poznati BIMEP, te biciklistička utrka na ranču Curek. Međimurje živi sport kroz sve generacije, živi zdravo i održivo što simbolizira i ovogodišnji slogan promoviran uz Dane Međimurske županije – Green is in Međimurje je in.“

Dodala je da je Polumaraton Zrinski snažna promocija i kraja i sporta te zahvalila članovima organizacijskog odbora na predanosti, kao i novinarima na praćenju bogatog programa Dana Međimurske županije.

Konferenciji su – u ime organizatora – prisustvovali članovi Atletskog kluba Međimurje, na čelu s predsjednikom Marijem Dobšom koji naglašava: „Polumaraton Zrinski najveća je utrka Međimurja i već dosad se prijavilo više od 850 sudionika iz nekoliko zemalja. Prognostičari su za nedjelju najavili temperaturu zraka između 8 i 13° C, što je za trčanje optimalno. O sigurnosti utrke brinut će veliki broj volontera, od vatrogasaca, studenata i srednjoškolaca do pripadnika Crvenog križa, uz podršku Policijske uprave međimurske“.

Dobša je dodao da je Polumaraton Zrinski šlag na torti niza sportskih manifestacija koje AK Međimurje organizira, te predstavlja rezultat rada Kluba sa svim generacijama. Mario Dobša zahvalio je i Međimurskoj županiji koja stoji iza ovog velikog sportskog pothvata.

Nenad Veselko pozvao je vozače na strpljenje, tijekom primjene posebne regulacije prometa u gradu u cilju nesmetanog odvijanja utrke. Start utrke je u nedjelju, 21. travnja, u 9 sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a cilj na Trgu Republike. Sudionici utrke i ove godine biraju između kraće dionice od 5 kilometara te dulje od 21 kilometra.

I Božica Horvat, članica AK-a Međimurje, zahvalila je Međimurskoj županiji i sponzorima na podršci koja, ne samo da omogućava ovaj događaj, već i osigurava pehare i nagrade najuspješnijim trkačicama i trkačima, te dodala da se vrijednost Polumaratona Zrinski ogleda i u činjenici da mu se sve češće priključuju timovi tvrtki i ustanova te ovaj oblik aktivnog druženja koriste za snažnije povezivanje unutar svojih kolektiva.

Nastavite čitati

Međimurje

Osnovna škola Mursko Središće ide u dogradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću je osnovna škola izgrađena prije 60 godina i dobro je desetljećima služila učenicima, međutim, nedostatna je za sve učenike u jednoj smjeni i provođenje jednosmjenske nastave koja je važna za boravak roditelja s djecom, mogućnosti izvannastavnih aktivnosti, mogućnosti organizacije školskih izleta ili odlaska na kazališne i druge predstave i mnoge druge stvari koje danas polako postaju standard.

Vlada Republike Hrvatske teži jednosmjenskoj nastavi na području cijele Republike Hrvatske, a pomoć u tome su velika sredstva koja su osigurana za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vlada Republike Hrvatske je tako putem NPOO-a osim za dječje vrtiće, koji u Murskom Središću ide u dogradnju, osigurala sredstva i za gradnju i dogradnju osnovnih škola, pri čemu je Grad Mursko Središće u suradnji s osnivačekm osnovne škole, Međimurskom županijom, te Osnovnom školom Mursko Središće protekle tri godine aktivno radio na pripremi i prijavi projekta dogradnje osnovne škole. Prije nekoliko su mjeseci i gradonačelnik Dražen Srpak i župan Međimurske županije, Matija Posavec i bili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo s ciljem izvida terena po pitanju prijavljenih idejnih projekata.

Sjajna je vijest što je prije nekoliko dana izdana Suglasnost na idejni projekt i omogućeno financiranje u iznosu od 100 %. To znači da će biti dograđeno devet novih učionica, knjižnica i blagovaona. Slijedi korak izrade glavnog projekta i same prijave, nakon čega bi trebala uslijediti i gradnja i kroz koju godinu sva će djeca u Murskom Središću biti u jutarnjoj smjeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje