Povežite se s nama

Događanja

Svi na vrtu!

Objavljeno:

- dana

ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE POSTALO ZELENO

Svi su na vrtu! Obitelji s djecom, mladi, samci i umirovljenici. Neiskorišteno građevinsko zemljište u Grabanicama, čak pet tisuća kvadrata, postalo je eko zona za čak 92 Varaždinaca željnih čeprkanja po zemlji.

– Najviše volim jesti paradajz i to zato jer je bolji od drugih povrća. Ali to bum sadil kasnije. Sad imam paprike, luk, grašak i grah – rekao nam je pionir vrtlarstva osmogodišnji Sven Divjak kojeg smo zatekli kako ponosno sa kanticom zalijeva nove gredice. Entuzijazam je na njega prenijela njegova mama Sanjica kojoj je najbitnije da je povrće – bez pesticida. Upravo je to najbitnije pravilo koje je postavila Udruga građana Grabanički vrtovi koja je i inicirala ovu ideju još krajem prošle godine.

Čeprkanje po vrtu

– Imam dvoje male djece. Sina od 2,5 godine i curicu od osam mjeseci i doista je teško nabaviti voće i povrće za koje znaš kako je raslo. Ako i ima vrlo je skupo. Osim toga, pošto živimo u zgradi, to nam je idealna prilika da budemo na zraku – kaže nam Ana Koren Friščić. Upravo je rekreacija i čeprkanje po vrtu ono što je i Varaždinku Darinku natjeralo da se javi za 40 kvadrata za gredice. – Sama sam i ovo je prilika da budem van stana. Kako je zemlja dosta loša, puna kamenja i korijenja posadila sam samo neke nezahtjevne biljke – tikvice, salatu i zelje – veli Darinka.

Spojiti susjede

Ove gredice nisu samo vrtovi, one će spojiti susjede koji se valjda nikad ne bi družili, a razveselili su i mnoge umirovljenike. – Moja žena je najveselija osoba sad. Imali smo kuću, ali smo je prodali i preselili se u stan u Grabacinama. Luda je za tim vrtom. Već je zasijala sve živo i neživo – rekao nam je umirvoljenik Ivan (79). Jučer su jednu simboličnu malinu zasadili i gradonačelnik Goran Habuš te njegov zamjenik Vjeran Radelić te “otvorili” vrt. – Grad je postavio tri pumpe, naša udruga jednu, a sljedeće što moramo napraviti je ograda i kućice za alat – rekao je predsjednik Udruge Branko Godinić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje